Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Riadó: vészhelyzet lehet a győri kórházban

A győri Petz-kórház az április elsejétől bevezetett új finanszírozási rendszer, illetve az egyéb gazdasági változások következtében éves szinten 1,63 milliárd forinttól esik el – ez a jelenleg (még) 1,8 milliárd forintos adósságot maga előtt görgető intézménynek kegyelemdöfés lehet. Keddi sajtótájékoztatóján a megyei elnök nyomta meg a riadógombot.

A Kórházszövetség országos tiltakozása után ezúttal a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházat fenntartó megyei önkormányzat emelt szót a 2009. április 1-jétől bevezetett új finanszírozási rendszer ellen. Szakács Imre megyei elnök a sajtótájékoztató elején előre vetítette: kevesebb műtétre, ezáltal hosszabb várólistákra biztosan lehet számítani, de elképzelhető az is, hogy osztályokat is be kell zárni a győri kórházban. Ne feledjük: Győr-Moson-Sopron megye és a régió legjelentősebb kórházáról van szó.

Az olvasót ezúttal nem fárasztjuk a szakmában szentírásnak tekintett HBCS-kel , volumenkorlátokkal, az új rendszer lényege az hogy a győri kórház a tavalyi évhez viszonyított teljesítményének 70 százalékát kapja meg biztosan az OEP-től, a maradék összeget pedig „lebegtetett" forintértékben: ez azonban biztos bevételkiesést jelent számára.

Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina
Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina

Számítások szerint csak ez a tétel 934 millió forintos érvágást jelent éves szinten, ehhez jön még az áfa kulcs és a közüzemi díjak emelése, amivel összesen 1,63 milliárd forintos mínuszt írhat be a kórházi menedzsment az éves büdzsébe. Hogy az összeget értelmezni tudjuk, még egy adat: a Petz-kórház kínkeservek árán (több száz fős elbocsátással) tudta 2 milliárd forint alá vinni a beszállítói tartozását, jelen pillanatban 1,8 milliárd forint a hiánya. Ehhez jön tehát az 1,6 milliárdos újabb elvonás.
Szakács Imre már most elnézést kér a betegektől, mert mint mondja, az önkormányzat által fenntartott kórház nem fog tudni mit tenni: biztosan csökkenteni kell a műtétek számát, emiatt pedig tovább nőnek majd a várólisták.

Most még nehéz elképzelni, hogy hová, ugyanis a térdműtétekre így is három évet kell várni, egy csípőprotézisre 1,5 évet; szürkehályog operációra pedig 873 beteg várja a kórházi behívóját...

Olvasóink írták

 • 19. vanessa 2009. július 14. 17:06
  „egy ismerösöm a nickeldorfi korháznban fekszik,oda még fogkefét se kell vinni a betegnek,korház ad ruhát a betegnek,ugy hogy csak személyes iratokat kell vinni a betegnek, üditötöl kezdve minden meg van a betegnek,másik az valoban igy van a privát betegek a rendelés idöben jönnek az orvoshoz akik azokat elönyben részesitik, én fél napot vártam a korházban mire rám kerüt a sor,étlen szomjan ott vártam,regel 8 -tol délután 2 ig
  az is igaz hogy magánbetegek abbol a gyogszeből kapnak ami a korházé ,nem az orvosé,de a korházi betegeknek be kell vini a gyogyszert”
 • 18. G.D 2009. június 17. 22:45
  „16.Primax: A bérdíjra ott utaltam, ahol most csak pontokat látni. Na elismerem nem volt szalonképes, valószinüleg azért lökte le ez a szép fehér lap.
  Igazad van: számla nélkül!! Különben mi értelme lenne?”
 • 17. nane 2009. június 17. 21:32
  „Szerintem Szakács Imre ne a riadógombot nyomogassa ,hanem ellenőrizze,hogy mire költik a pénzt.Mert pénz az van ,különben nem épülhetett volna a" jól kihasznált"VIP osztály,A "jól átgondolt"osztályköltöztetések,előbb felújítás, majd a költözések miatt szétverés,majd újra felépítés .Jó lenne ha történne vmi ez ügyben...”
 • 16. Primax 2009. június 17. 20:59
  „Csatlakozom G.D #5-höz :
  Biztos, hogy fizetnek bérleti díjat a doktorok a magánrendelésért a kórháznak, de vajon mennyit ?
  Nagy pénzeket szakítanak le a "köz" által finanszírozott rendelőkben, mint "magán"-orvosok. Nagy részét - "természetesen" - számla nélkül...”
 • 15. Béla59 2009. június 17. 15:21
  „4. texipappa 2009.06.16. 22:50
  Tisztelt cím !
  A lámpákat és a jelzőket nem közalkalmazotti pénzből javítják, éppen ezért a rezsióradíja sem pár fillér...!
  -az előbbi véleményem aktuális !”
 • 14. iq 2009. június 17. 15:13
  „AZ A4-ES NEM A GAZD. IG-É ,A DR.VARGÁÉ!!!!!!!!!!!!!”
 • 13. Béla59 2009. június 17. 14:47
  „3. lacim6 2009.06.16. 21:10 -és még mások !
  Kedves "cím" nem a gazd ig.úrnak van....
  Egyébként olyanoknak kellene CSAK hozzászólniuk, akik tudják is, hogy mit beszélnek az utcán és egyéb más helyeken illetve nem is kellene hozzászólniuk !
  -amúgy szép nyári napot !”
 • 12. iq 2009. június 17. 14:08
  „BOCSI TERMÉSZETESEN 2010 RE GONDOLTAM!”
 • 11. iq 2009. június 17. 14:05
  „SZAKÁCS UR MAJD MEGINT MEGOLDJA,KIRUGNI A FÉL KÓRHÁZAT MÁR VAN NAGY TAPASZTALA BENNE DE MAJD 2100-BEN Ő IS ELFOG GYALOGOLNI AZ X NAGY ÚR ,NAGYOB MINT SZAKÁCS IMRE!”
 • 10. Ikrob 2009. június 17. 14:04
  „Hát erről beszélek én is. Sok pénzt szerez úgy a kórház, hogy nincs mögötte valós tartalom, és mégsem csökkennek a hiányok... Hát hova lesz a pénz??
  Egyébként ezért szokták mondani a betegnek, hogy papíron kórházban van, tudjon róla, mert egyszerre nem lehet ott is és táppénzen is. Sőt , amíg nincs kórházi zárója, a háziorvos nem is írhat fel neki még gyógyszert sem, pont azért, mert kórházi ellátás alatt áll... És ha valakinek van egyszerre kórházi papírja és táppénzes is, akkor ott már ő is csalónak számít az OEP "szemében"....”
 • 9. Gab2000 2009. június 17. 12:10
  „Na majd akkor burol ki igazán a bili, hogy ha egyszer majd úgy istenigazából kapnak egy jó kis ellenőrzészt az OPEp-től.
  Tudok olyat, hogy valakit akit ambulánsan kezelnek és a két kezelés között viszont úhgy van nyilvántartva, hogy bent feküdt az osztályon egy hétig.
  Ezekkel a pénzekkel mi van egy hétre felveszik az OEP-től rá a finanszírozást a beteg meg
  otthon van és reszket mert a háziorvosa meg úgy adja ki a táppénzes papírt mint aki nincs felvéve a korházba, papíron meg úgy van hogy kórházi kezuelés alatt áll.”
 • 8. Ikrob 2009. június 17. 09:07
  „Kicsit kapcsolódik ide: http://www.kisalfold.hu/belfold_hirek/az_oep_nem_ad_valos_tajekoztatast/2103062/ (az ottani hozzászólásomat most nem ismételném meg, bár azért valaki, aki ért hozzá, reagálhatna rá valamit).

  A kórház jelenlegi működése mondhatni sz...r, ezt mindenki érezheti vagy a saját, vagy a hozzátartozói bőrén. Normális ágy, kaja nincs, gyógyszer nincs, kötszerek, kanülök, wc papír, szappan, stb. nincs. Majd a hozzátartozók megoldják, hogy a betegnek legyen mindene. Normális takarítás nincs. Ellátás szintúgy. Közben pedig lábon elvégzett beavatkozásokért 2-3 napot elszámol a kórház az OEP fele. Persze, hogy nem reklamál a beteg, örül, hogy kiszabadulhat, és hazamehet, én már azért sem tettem, mert gondoltam, így is segíthetek valamit a kórház helyzetén. De kérdezem, hogy akkor hova lesznek azok a pénzek, amiket az OEP kifizet?? Valószínűleg nem az alkalmazottak fizetése emészti fel, hiszen tudjuk, hogy nevetségesen alacsony bérekért dolgoznak.
  Vagy például miért kellett a kórháznak annak idején leszólni a vizitdíjból befolyó összeget? Valamit enyhíthetett volna az is a hiányon, én még mindig azt mondom, kár volt eltörölni.
  A várólistákról meg annyit, hogy amíg havi elvégezhető műtétszám van, addig ez a helyzet nem is fog változni. Ha valakinek viszonylag sürgős a műtét, akkor annak hogy lehet azt mondani, hogy jöjjön jövő hónap legelején, mert az adott havi kvóta már elfogyott???
  Ésszerűen felül kellene vizsgálni még pl. a megyei rendelőben a rendelési idők kihasználtságát. Tehát a 7 órai rendelést mondjuk nem fél 9-kor kellene kezdeni, egész napos csúszást okozva ezzel, illetve akkor nem kellene fél órát számolni 1 betegre, elég lenne a 20 perc is, vagy akár ebédidőre is elég lenne fél óra a másfél helyett. Már mennyivel több embert lehetne egy nap alatt ellátni. Aztán a felesleges adminisztrációs létszámtól is meg kellene szabadulni, szerintem semmi értelme, hogy egy orvos keze alá 3 asszisztenső "dolgozik", szintén konkrét példákat tudok.
  Tehát nem a vészharangot kellene kongatni, hanem a haver-barát-ismerős kör helyett valóban hozzáértő gazdasági szakembert kellene székbe ültetni, bőven lenne tennivaló, amit először fel kell ismerni, aztán vaskézzel "orvosolni" kellene.”
 • 7. revenger 2009. június 17. 08:31
  „A graffelnerek meg a tótervinek szétlopták. Ennyi.”
 • 6. jirzi1 2009. június 17. 00:29
  „Egy komolyabb menedzser típusú felügyelet kellene a kórházakba .Olyan mintha megállt volna az idő .Egy normál munkahelyen nőnek az elvárások ,rugdossák az embert ha elmegy wc re.A minap másfél órát vártam egy dokira .Ez egy dolog :De hogy a másfél óra alatt a váróban végig beszélgetett a takarítónő a nővérkével .......! És nem akkor kezdték .Én senkinek nem vagyok az ellensége de ha erre van idejük talán egy kicsit a betegekkel is foglalkozhatnának többet.Bocs ha valakinek az önérzetébe gázoltam.”
 • 5. G.D 2009. június 16. 23:44
  „Elnézést, de talán azzal is érdemes lenne foglalkozni, hogy a doktor-és főorvos úrak, akiknek a kórház ........ magán praktizálási lehetöséget ad a kórház helyiségeiben, a saját zsebükre dolgoznak a kórházban teljesítendő hivatalos rendelési óráik alatt. Asszisztencia és a többi beteg ellátáshoz használatos anyagok (kötszer, gyógyszerek, stb...természetesen a kórház költségére írandók) . Nem fáj ez senkinek?”
 • 4. texipappa 2009. június 16. 22:50
  „Erre most mit mondjak? Talán ha hasonló helyzetben lennének az Igazgató Urak meg a politikusok mint jó páran az ottani betegek közül, több támogatást kapna az intézet.

  De nevetséges pl hogy egyszer a lámpa egyszer meg a jelző nem működik, ami pár forintból pótolható lenne.....”
 • 3. lacim6 2009. június 16. 21:10
  „A gazdasági igazgató úrnak persze jár a vadiúj A4 es AUDI éppen nem rég lecserélt, (bár az előző A4 sem lehetett több három évesnél) nem is ez a lényeg hanem az hogy SOFŐRREL, az ész megáll ki ez az ember hogy neki SOFŐR jár a párévente lecserélt luxusaútó mellé.”
 • 2. Sally 2009. június 16. 20:36
  „tótervin = csőd. Ezt az önkormányzat nem tudta?”
 • 1. soppet 2009. június 16. 15:38
  „T. Szakács Imre !
  Ezt a témát személyesen is kitárgyaltuk. Elég szomorú az, ami a Győri Kórházzal történik.
  Idézetek a cikkből:
  "...várólistákra biztosan lehet számítani, de elképzelhető az is, hogy osztályokat is be kell zárni a győri kórházban...."
  "...az önkormányzat által fenntartott kórház nem fog tudni mit tenni: biztosan csökkenteni kell a műtétek számát, emiatt pedig tovább nőnek majd a várólisták...."
  "....a térdműtétekre így is három évet kell várni, egy csípőprotézisre 1,5 évet; szürkehályog operációra pedig 873 beteg várja a kórházi behívóját..."
  Itt az sem jött be, hogy "echte" balos gazdasági igazgatót bízott meg - Tóth Ervin személyében - a Megyei Közgyűlés, bízván abban, hogy a saját "elvtársaitól" tán kap egy kis segítséget Tóth "elvtárs", s ez kisegíti a Kórházat időlegesen.
  Sajnos nem jött be.
  Az is igaz, hogy több olyan területe van az életnek, mint az egészségügy, a sport, az oktatás, ahol a politikán felül kell kerekednie a folyamatoknak.
  A sok beteg emberrel - akik műtétekre, beavatkozásokra várnak együtt érzek. Egyben remélem, hogy a nem messzi választások után a 3 év, a 1,5 év jelentősen csökkenni fog !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új buszmenetrend Győrben: mi az előnye és mi a hátránya?

Keddtől - a szakemberek állítása szerint - egy finomabbra hangolt rendszer várja Győrben a buszon utazókat. A Kisalföld Volánt most arról faggattuk, hogy mi szól, s mi maradt a hátulütője a megújult menetrendnek? Tovább olvasom