Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

RFT: A megyébe 3,5 milliárd forint jut

Nyugat-Dunántúl - Újabb megyei – ezúttal győrújbaráti, mosonmagyaróvári, sokoróaljai és fertődi – fejlesztések valósulhatnak meg brüsszeli pénzből.

Győri sajtótájékoztatón ismertette csütörtökön Balogh József, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke a legfrissebb európai uniós támogatási döntéseket. Elmondta: a régióban kilenc nem megyei jogú település központja újul meg, köztük Győr-Moson-Sopron megyében egy községé és egy városé. Győrújbarát 116 millió forintot nyert arra, hogy településközpontot alakítson ki. A pénzből, valamint a csaknem 30 millió forintos önerőből számos fejlesztést valósítanak meg, amelyek a Fő utca és a Liszt Ferenc utca egy részét érintik. Parkoló, járda, kerékpárút épül, növényeket, padokat helyeznek ki, az óvodánál zebrát alakítanak ki, szelektív hulladékgyűjtő szigetet telepítenek, emellett felújítják a ravatalozót és a temetőkerítést.

Mosonmagyaróvárnak 483 millió forintot ítéltek meg. A támogatásból felújítják és bővítik a Fehér Ló közösségi házat. Ezenkívül megtörténik a Kálvária téri őstermelői piac pavilonjainak rekonstrukciója, bővítése, valamint esztétikus, egységes megjelenésű sátrakat vásárolnak az Erzsébet téri piac működéséhez.

Balogh József bejelentette: a közeljövőben aláírják két kiemelt (azaz külön pályázat kiírása nélkül nyertesnek nyilvánított) projekt támogatási szerződését. A fertődi kastélyra 1,5 milliárd forint jut. Felújítják a külső, park felőli homlokzatokat, a főépület dísztereit, a bábszínház tetőszerkezetét. A munkálatok jövő tavasszal kezdődnek, és 2011-re fejeződnek be. A sajtótájékoztatón Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója elmondta: a főépület és környezetének megújítása a beruházás második ütemével válik teljessé, ami kétmilliárd forintba kerül, és jövőre ítélhetnek meg rá európai uniós támogatást.

A másik, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság által beadott kiemelt projekt a Nagy-Pándzsa vízgyűjtőjének revitalizációja címet viseli, és Écs, Nyúl, Pér, Pannonhalma, Győr, Ravazd, Mezőörs és Töltéstava közigazgatási területét érinti. A vízfolyás a sokoróaljai terület víztelenítését szolgálja, de erre feliszapolódott állapota miatt jelenleg nem képes. Az 1,3 milliárd forintos beruházás részeként többek között felújítják a vízi létesítményeket és a nyúli mederőrtelepet, megépítik a pér-mindszenti árvíztározót, mederkotrást végeznek. Ennek eredményeként mintegy 22 ezer embert védenek meg a közvetlen vízkároktól, és 115 hektárral nő a művelhető földterület.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kínai gagyik nyomában – Plaza-razzián a fogyasztóvédelem

Győr – A fogyasztóvédelem szakemberei próbaellenőrzést tartottak a Plazában, a közelgő ünnep… Tovább olvasom