Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Révaisok a történelmi vetélkedő győztesei

A Nemzeti Tankönyvkiadó és a budapesti Németh László Gimnázium történelmi vetélkedő regionális fordulójának a Révai Miklós Gimnázium adott helyet. 2011-ben ismét az iskola egyik csapata nyerte meg a területi versenyt.

Az Országos történelmi műveltségi vetélkedő nehéz, ám felettébb szórakoztató rejtvényei próbára teszik a résztvevők kreativitását is. A versenyfeladatok témái között szerepel a kora középkor, a magyar történelem kezdetei és a magyar középkor virágzásáig tartó időszak is.

A feladatok széles palettáján a tesztírás, forrás felismerés, térképismeret, történelmi rejtvények mellett szerepel korabeli híres emberek diskurzusa aktuális problémákról. A történelmi vetélkedő feladatainak összeállításában tapasztalt tanárok és a verseny korábbi győztesei vettek részt.

A tavaszi elődöntő után már júniusban megkapták a versenyzők a középdöntő előzetes feladatait: kiállítást kellett rendezniük különféle történelmi témák alapján, melyhez készíteniük kellett írásos dokumentumokat, képeket, térképeket és "korabeli" tárgyakat.

A diákok a kiállításhoz készített ismertetőjük segítségével kalauzolják a zsűrit saját tárlatukon. A feladatokat a tankönyvkiadó munkatársaiból, könyveinek szerzőiből, a referenciaiskolák tanáraiból valamint egy diákokból álló zsűri értékelte.

2011-ben a regionális fordulón kilenc csapat vetélkedett egymással a győri Révai Miklós Gimnázium dísztermében. A csapatok három-három főből álltak. Ebben az évben két révais együttes képviselte városunkat, az egyik team felkészítő tanárát kérdeztük a versenyről.

- Kilencedik osztályos tanulók nevezhetnek a versenyre a tanév második félévében, így a területi fordulókon már tízedikesként vesznek részt szeptemberben, innen két csapat jut tovább az országos megmérettetésre, melyre novemberben kerül sor – kezdte beszámolóját Némethné Hérincs Ildikó, a révaisok egyik csapatának felkészítő tanára.

A tanulóknak játékos feladatokon keresztül kell bizonyítaniuk felkészültségüket
A tanulóknak játékos feladatokon keresztül kell bizonyítaniuk felkészültségüket


- A Révai 2011-ben két csapattal képviselteti magát. 2010-ben az országos fordulót a mi diákjaink nyerték meg, borzasztó büszkék vagyunk rájuk, hiszen 450 induló csapatból bizonyultak a legjobbnak. Nagyon tetszik ebben a versenyben, hogy nem csak az iskolában tanított lexikális tudást kéri számon, hanem játékos formában arra készteti a diákokat, hogy kreatívan gondolkodjanak a történelemről! – folytatta a tanárnő.

A vetélkedő hat helyszínen egy időben zajlik: Nyíregyházán az Inczédy György Szakközépiskolában, Miskolcon a Földes Ferenc Gimnáziumban, Kecskeméten a Kodály Iskolában, Kaposvárott az egyetem Gyakorló Iskolájában, Győrött a Révai Miklós Gimnáziumban, míg Budapesten a Nemzeti Tankönyvkiadó székhelyén.
A 2011-es regionális forduló első helyezettje a Révai Miklós Gimnázium BND nevű csapata lett, második helyen pedig a veszprémi Vetési Albert Gimnázium Krumplistészta nevű csapata jutott tovább az országos döntőre, melyet november 12-én rendeznek meg Budapesten.

A verseny résztvevőinek érdemes küzdeniük, mivel a legjobb csapat felkészítő tanárukkal együtt – más ajándék mellett – értékes, történelmi témájú könyvcsomagot kap ajándékba. Az országos döntőbe jutó csapatok neveit a kiadó honlapján és a Facebookon lehet megtalálni hétfőtől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A győri VV Peti a helyes pasik között próbál bejutni a Való Világba

Kedden újabb megyei játékosjelölt, a győri VV Petit szavazhatják be a nézők minden idők… Tovább olvasom