Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Révais öregdiákok éves közgyűlése

Éves közgyűlését tartotta a győri Révai Baráti Kör. Az gimnázium ülésén neves öregdiákok is részt vettek.

 „Akkor Jankovits igazgató úr visszahívott, mondván, hogy a Révainak szüksége lenne az aranyéremre, nekem pedig – higgyem el – arra, hogy a kitűnő hírű gimnázium neve szerepeljen majd az érettségi bizonyítványomon." Oszter Sándor színművész
Köztük volt például Oszter Sándor színművész.A tizenhat évvel ezelőtt alapított Révai Baráti Kör fő célja, hogy az öregdiákok támogatni tudják a tehetséges, de kevésbé módos családból származó révais tanulókat. A havi ötezer forintos ösztöndíjon kívül a több tízezer forint értékű Ulmann- és Iványi-díjakat is odaítélte a kör az arra érdemes diákoknak. Átadták a Révai-érmeket is, a kitüntetést dr. Czapári Endre nyugdíjas tanárnak és dr. Bánóczi Sándor orvosnak adta át Horváth Péter,  az iskola jelenlegi igazgatója.

A civil szervezetnek egyébként tagja többek közt dr. Bene László országos rendőrfőkapitány, Fehér János belgyógyászprofesszor, dr. Gaál Ernő egyiptológus, Szebik Imre evangélikus püspök és Oszter Sándor Jászai- és Érdemes Művész-díjjal kitüntetett színművész. Oszter Sándor szeretettel emlékszik a Révaira, függetlenül attól, hogy otthagyta egy kis időre, és a KISZ-ből is kizárták romantikus természete miatt.

Oszter Sándor
– Ma már szerencsére nincs vita az ilyesmiből, de akkor válaszút elé állítottak a hosszú hajam meg az amerikai dzsekim miatt. Azt mondták: vagy a hajam megy, vagy én. Kiiratkoztam – meséli a ’67-ben érettségizett öregdiák, aki ezután a gépipari szakközépiskolába ment. – Rá egy évre azonban a Révai nem nyert a keszthelyi „Helikonon", mert az én iskolám kapta az aranyérmet – pontosabban én nyertem meg neki.

– A negyedik évre visszamentem, s most már tudom, hogy ez jó döntés volt. Azóta is büszke vagyok az iskolámra, arról nem beszélve, hogy tényleg a Révaié lett a következő Helikon-díj – meséli Oszter Sándor.
A színész „elbüszkélkedett" azzal is, hogy anno a nagy múltú gimnázium szégyentáblájára került a neve, mivel egy osztálykirándulás során – ahelyett,  hogy a többiekkel tartott volna  – csókokat váltott az egyik diáklánnyal. Lebukott, és a KISZ-ből is kizárták.

A színész az érettségi után került el Győrből, s a Színművészeti Főiskolán nem kisebb magyartól volt ajánlólevele, mint Illyés Gyula, aki hallotta egy szavalatát. Az író akkor figyelt fel Oszterra, amikor a színművész még csak másodéves gimnazista volt, megígérte, hogy két év múlva ajánlólevelet ír a főiskola igazgatójának.

– Természetesen eszembe sem jutott két év múlva, hogy az írólegenda állja a szavát. Engem felvettek a színművészetire, ahol az igazgató jóval később megkérdezte: „Tudja-e, hogy levele jött?" Amikor megmutatta az akkor hatvanöt éves Illyés ajánlását, amelyben azt írta: „hittel és figyelemmel forduljanak felé", majdnem elájultam a meglepetéstől. Nem felejtett el – emlékszik Oszter Sándor, aki hozzáfűzte azt is: nagy szeretettel emlékszik volt tanáraira, többek között Tenk Bélára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiltható a mobilozás

Ma már az alsós kisdiákok többségének van mobiltelefonja, melyek használatát minden iskola a házirendjében tilthatja meg. A győri iskolaigazgatók tapasztalatai szerint azonban erre nincs szükség, már ritkán zavarják a csörgések a tanítást.  Ha mégis megszólalt a mobil, volt, ahol azt osztályfőnöki intővel büntették. Tovább olvasom