Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Révai vs. Kazinczy - a legjobb gimik között négy megyei iskola

A Révai büszkélkedhet összességében a legjobb mutatókkal, míg a nyelvvizsgát szerző diákok arányát tekintve a Kazinczy országosan első lett a gimnáziumok toplistáján.

Négy megyei gimnázium kapott helyett a legnívósabb hazai középiskolák legfrissebb listáján.

Mielőtt azonban erre térnénk, meg kell jegyeznünk: az elmúlt évekhez képest a most kiadott középiskolai lista valamelyest változott, de úgy is fogalmazhatunk, hogy nem teljes.

Egészen konkrétan arról van szó, hogy a gyengébb iskolák ezúttal nem szerepelnek a felvételi arányt, érettségi átlagot, nyelvvizsga és OKTV-eredmények alapján készített, összesített lajstromon.
Szavazzon!A kritikai hangok miatt csonka most a lista


"Az utóbbi években több támadás is ért a lista aljára szorult iskolák részéről. Ezek az intézmények többnyire azzal érveltek amellett, hogy az eredményességi mutatóikat ne hozzuk nyilvánosságra, miszerint a gyengébben teljesítő iskolákba általában közepés képességű diákok járnak, s ez nem a tanári kar hibája.

Úgy gondolom, van igazság ezekben az észrevételekben" – magyarázta a kisalfold.hu-nak a középiskolák eredményességi mutatóit vizsgáló Neuwirth Gábor azt, hogy miért kell most megelégednünk egy "csonka listával".Még egyszer szavazzon!


A négy legjobb megyei gimi

Ennek megfelelően a "Köznevelés" című oktatási hírmagazin legfrissebb számában Magyarország ötvennégy legjobb statisztikai adataival büszkélkedhető gimnáziuma kapott publicitást.

A listán négy megyei középiskola található: a Révai Miklós Gimnázium, a Kazinczy Ferenc Gimnázium, a Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ (mindhárom győri), valamint a pannonhalmi Bencés Gimnázium.A legjobb megyei gimnáziumok mutatói. Forrás: Köznevelés.
A legjobb megyei gimnáziumok mutatói. Forrás: Köznevelés.A 2004-2008 közötti időszak felvételi eredményeit tekintve a Révai országosan a harmadik helyen áll 93,5 százalékkal, de a Kazinczynak (86,8 %), az Evangélikus (80,6 %) és a Bencés Gimnáziumnak (88,1 %) sincs oka szégyenkezni.

Nyelvvizsgákban verhetetlen a Kazinczy, tanulmányi versenyben a Révai

A nyelvvizsgát szerző diákok arányát tekintve még nagyobb megyei sikerről beszélhettünk. Nem számítva ugyanis a kéttanítási nyelvű és nemzetiségi iskolákat a legjobb eredményt a Kazinczy érte el 98,3 százalékkal, amelyet a szintén győri Révai követ 96,8 százalékkal.

Az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyeken (OKTV) elért eredményeket nézve toronymagasan kiemelkedik a Révai 231,9 megszerzett OKTV-ponttal. Összesítésben ez az ötödik helyre volt elég ebben a rangsorban.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. dr73 2009. december 02. 19:59
  „37. hozzászólás donDiego

  Egyetértek.”
 • 37. donDiego 2009. november 29. 13:33
  „Egy dán orvos (mellesleg atléta edző) vizsgálatot végzet dán és kenyai(csak 2 törzs nem az egész ország tud jól futni)középiskolások között mindenkivel ugyanazok az edzők foglalkoztak és kötelezően ugyanazt az edzés munkát végezték hat héten keresztül.
  A kenyaiak többet fejlődtek.....
  Megállapította ,hogy "öszvérekből nem lehet versenylovat csinálni."...!!!!

  Na ez vonatkozik a listára is az eredmények már akkor eldőlnek amikor a a tanuló nagy válogatás után a (legjobbak persze) bekerülnek az iskolába......
  Már csak arra kell ügyelni ,hogy v.mi megveszekedett pedagógus el ne rontsa őket....

  De a "versenyló" nem húzná el a szekeret(vagy legalábbis nem sokáig),abban ő vesztene.....
  Lehetne ilyen szempontok alapján is vizsgálódni.....
  Vagy például hová járnak csinosabb lányok... !!???

  "A statisztika olyan mind a női bikini
  mindig a lényeget takarja...."

  Az egész csak arra ,jó ,hogy ezeknek az elit iskoláknak újabb reklámja legyen....!!!!

  Apropó hol vannak a szakközépiskolák, Jedlik(Hild ,Krúdy,Sopronban az erdészeti....) sok mutatóban verné a gimiket,de őket külön rangsorolják kicsit később-pedig az érettségi mellé a piacon használható tudást is adnak.
  Igaz idei is csak a legjobbakat veszik fel ,na meg még a külföldinek számító(sajnos) felvidéki magyarokat...

  Pl javasolnám ,hogy a rangsorolják az iskolákat az illemhelyek minősége szerint,akik a hátsó sorokban végeznek ott kötelezném az államot a beruházásra.....mert ez ám az EU !!!!
  Ha jártatok középiskolai illemhelyen akkor nem kell tovább ragoznom...

  A KIsalföld, a média felelőssége pedig az ,hogy a dolgokat helyén kezelje.....
  Paraolimpikonokat senki nem kötelezhet arra , hogy együtt versenyezzenek a profikkal és ezt még le is közölni , szerintem nem sportszerű...

  Szóval , ha már verseny akkor a fairplay szellemét vegye fel a média....

  Don Diego de la Vy”
 • 36. Agent 2009. november 26. 15:18
  „35 - moderátor, könyörgöm, ne töröld már a nyilván humorosnak szánt hozzászóláshoz fűzött szintén humorosnak szánt megjegyzésemet....vagy elhitted, hogy a 33-as bejegyzés valós önvallomást takar?:)):”
 • 35. Agent 2009. november 26. 12:40
  „moderálva személyeskedő”
 • 34. Goldmund 2009. november 26. 12:06
  „33. szamócamanó 2009.11.26. 07:10

  :-))))))))))))))))

  Örömmel látom, hogy a mai révaisoknak is van humora!”
 • 33. szamócamanó 2009. november 26. 07:10
  „Pszichikailag megnyomorított, az iskolába pénzzel ÉS protekcióval bekerült, csúnya és aszexuális révais lány vagyok. Életem utolsó reménysugara az egyetem volt, mert szinte biztosra vettem, hogy felvesznek majd valahová, de mostmár tudom, hogy úgysem fogom tudni elvégezni, mert még az első, de legkésőbb a második évben ki fogok bukni. Mit kezdjek így az életemmel??? Érdemes így élni egyáltalán???? KÉREM, SEGÍTSENEK!!!”
 • 32. Agent 2009. november 25. 21:43
  „31. olvassad el légyszíves még egyszer mit is írtam., különös tekintettel a "tisztelet a kivételnek"-re. Viszont javasolnám, hogy mielőtt elküldöd a hozzászólást, fogalmazzad át úgy, hogy ne csak ötödik nekifutásra lehessen kb. megérteni, mit is akartál írni.”
 • 31. Kata05 2009. november 25. 20:43
  „Kedves Agent!Nem csak az jutott be szakmunkásba aki máshova nem,mert szerintem te se 1 olyan sulit jelöltél ahova mentél volna!Szakmunkás járok és nem szégyellem.a vizsga nem is olyan könnyű azért mert "szakmunkás".Szerintem az érettségibe nincs olyan hogy az írásbelin ha egy 0 pontos feladatod van akkor megbuktál,még 80%os a dogád akkor is.Mész továbbtanulni minél több ideig csak ne kelljen dolgozni(tisztelet a kivételnek)ilyenek egyes okostóni majmok!”
 • 30. viperetta335 2009. november 25. 11:41
  „A tanárokon múlik minden.Ha egy iskolának sikerül megtartani a szabad szellemű,magas műveltségű tanárait,akkor színvonalas iskola lesz.Viszont nem értek egyet azzal,hogy az elitből kell válogatni,hiszen nagyon sok okból lehet egy nyolcadikosnak gyengébb bizonyítványa,ámde kiváló képességei,amelyek esetleg érdeklődés hiányában nem bontakoznak ki az általánosban.
  Az sem igaz,hogy aki nem akar egyetemre menni,az menjen szakközépbe,hiszen a gimi után is lehet szakmát tanulni.Nem mindenki képes eldönteni,hogy mi legyen ha nagy lesz,14 évesen.Nagyon sok gyerek szeretne időt kapni,és a szülőnek ezt meg is kell adnia,ha tudja.
  Szép dolog ez a volt és jelenlegi révaisok "iskolaistenítő" kűzdelme,de az a jó,hogy lehet választani.Mindenki oda menjen,ahol majd jó lesz neki.Van,akinek a feszített tanulás kell,van,akinek a szabadabb,van,akinek a szakközép kell,és olyan is,aki a szakképzőből indul és jut el az egyetemig a maga tempójában,mert ilyenre is vannak példák.A révaisoknak nem kellene ennyire lekezelni mindenkit,aki máshova jár,ennyire lesajnálni,nem hiszem,hogy a sokat emlegetett kiváló tanáraik erre tanítanák őket...”
 • 29. Agent 2009. november 25. 08:01
  „28, ez azért volt, mert Magyarországon szorgos-kitartó munkával sikerült elérni azt, hogy bármi ami tartalmazza a "szak" előtagot, így szakközépiskola, szakmunkásképző, ez utóbbi ráadásul a "munkás" szót is, az szükségszerűen rossz és kerülendő, valamiért rögzült az, hogy mindenkinek diplomát kell szerezni, gimnázium után. Ezért aztán eljutottunk oda, hogy az ment szakmunkásképzőbe, aki máshová nem jutott be (tisztelet a kivételnek), sőt, még az is jellemző volt, hogy a gimnáziumi tanulók valamiért különbnek érezték magukat a jó nevű szakközépiskolásoknál. Na ezért tartunk ma ott, hogy ha el akarsz végeztetni egy munkát pl. házépítésnél, akkor vagy kifizetsz egy fél vagyont egy jó mesteremberért, vagy - szintén sok pénzért - beletenyerelsz egy kóklerba, ami után ismét fizethetsz, hogy valaki rendbe tegye azt amit elrontott, személy szerint inkább a harmadik verziót választom, hogy ha lehet, megtanulom az adott munkát és megcsinálom magam:) Még az öreg HornGyula mondta egyszer, hogy nem érti, mi szüksége van az országnak éves szinten államilag térített képzésben x ezer filozófusra - nos bár az öreg soha nem állt túl magasan a népszerűségi listán nálam, ezzel egyet tudtam érteni.”
 • 28. hard 2009. november 25. 01:17
  „Sose értettem azt, aki gimnáziumba ment. Az csak akkor jó, ha tovább tanulsz. Tehát 100%-nak kéne lennie a továbbtanulásnak, hiszen a gimnáziumi érettségi nem szakma, azt felsőoktatásban kéne megszerezni.
  Na mindegy Jedlik, Jedlik, über alles :) Jedlikes gépész szakról 5 év alatt letoltam BME villany kart, 4-es matek szigóval, 4-es diplomával. Egyébként gépész verseny miatt BME gépész karra volt meg a felvételim, gazd infó verseny miatt meg Közgázra (Corvinus). Német középfokom meg 11. végére megvolt különnóra nékül.”
 • 27. Goldmund 2009. november 24. 22:32
  „20 évvel ezelőtt jártam a Révaiba, így csak az akkori viszonyokról merek véleményt alkotni. Akkoriban remek suli volt. Nem újgazdagok gyerekei jártak oda, hanem olyanoké, akik értéknek tartották a szakmai tudást és a műveltséget. A jó értelemben vett polgári középosztályból való gyerekek. A mai napig hálás szívvel gondolok vissza Zsebők Ottó matektanáromra és Székely László fizikatanáromra. Azóta már mindketten nyugdíjban vannak. Remélem, az azóta jött tanárok méltó utódaik.

  Viszont az tény: nem kell azt képzelni, hogy csak a legjobb gimnáziumból lehet jó helyre bejutni. Egy ismerősöm fia a kapuvári Felsőbüki Nagy Pál Gimnáziumba járt. Azóta a Műegyetemre jár, bírja ott a tempót, sőt belekezdett egy második szakba is.”
 • 26. Agent 2009. november 24. 19:25
  „...na nem mintha nem lennének a társadalom hasznos tagjai az árufeltöltők.”
 • 25. Agent 2009. november 24. 19:23
  „Heűűűű, nemsokára jön az "én apukám erősebb", meg az "én autóm jobb/gyorsabb" óvodás stílus uraim. Két ember aki hasznos tagja a társadalomnak, itt osztja egymást, mert, hogy ki milyen iskolába járt 16 évesen, jó, hogy nem akartok ölre menni. Nőjünk már fel. Hány diploma, te jóságos ég. Én is láttam gyakorlatilag ész nélküli embereket "buktacukrozó" szakokon végezni/diplomáázni, utána pedig tesco-ban pakolni a polcokat,, jobb esetben, rosszabb esetben jött a "nekem papírom van, nehogy már havi 300 nettó alatt betegyem valahová a lábamat" hozzáállás. Tehát ez egyre inkább nem minősíti magát az embert.na.”
 • 24. Truder 2009. november 24. 18:34
  „mindegyik----így helyes, kedves Kata05”
 • 23. Kata05 2009. november 24. 18:16
  „ennyi sok okostóni itt vitatkozik..nagyképű gimmnazisták vagytok/voltatok mindeggyik suli jobb valamiben!”
 • 22. Truder 2009. november 24. 17:41
  „Én a Kazinczyba jártam. Ez a gimnázium képes időről időre megújulni, és folyamatosan tartani a nívót! Nem vagyok elfogult, most a gyerekem a Péterfybe jár..Nap mint nap rácsodálkozom, hogy milyen más, mint a többi iskola.Jó értelemben. Más a szemlélet, léleképítő és nevelő munka folyik. Gratulálok az ott tanítóknak, igazi közösség. Másik gyerekem Bercsényiben végzett... belőle is tisztességes, hasznos ember lett, olyan, akire okkal lehet büszke egy szülő. Nyilván ez nem csak az iskolán múlik!
  Üzenem azoknak, akik a diplomáikkal kérkednek, hogy nem csak attól ember, az EMBER. Sőt.. Mindenkire, aki dolgozik és hasznos tagja a gépezetnek, szükség van! Legyen az pék, sofőr vagy fodrász..A világunk velük együtt kerek!”
 • 21. VMV 2009. november 24. 16:10
  „Kedves Spitfire!

  Bizonyára mindenben igazad van és zárjuk le a témát... Belátom, nekem valóban nincs 3 különböző diplomám, annak ellenére, hogy az egész életemet végig fogja kísérni a tanulás... Én "csak" az orvosit végeztem, baleseti sebész lettem... Aki a nap 24 órájában emberéleteket próbál menteni... Holnap lehet, hogy éppen a Tiédet barátom. (A Te szavaidat használva). Nekem ennyire futotta a Révaival...”
 • 20. FrankieBoy 2009. november 24. 15:47
  „Nos, látom, akad itt példa arra, hogy aki okos, az nem feltétlen intelligens is...
  Én a tatai Eötvösben érettségiztem egyébként még ´82-ben, akkor nagy versenyben voltunk a Révaival :)
  Azzal maximálisan egyetértek, hogy nem a középiskola határozza meg azt, hogy ki mennyire lesz sikeres az életben. Én pl. hiába érettségiztem a "korszak" egyik legjobb gimijében, azóta sincs diplomám (így alakult a sorsom, és nem azért mert hülye vagyok :)), ennek ellenére egyetemekre és főiskolákra járok oktatni a diákokat arra, amiben igazán jó vagyok, és amit sem a középiskolában,sem az egyetemen nem tanítanak meg nekik...”
 • 19. Spitfire 2009. november 24. 15:07
  „#18: hülyeségeket írsz barátom, belelóg a bilibe a kezed. nekem középiskolai érettségivel 3 diplomám van, míg sok révaisnak 1 vagy 1 se. én 4-esre szigorlatoztam matematikából, míg sok révais csoporttársam 2-re, 3-asra vagy éppen megbuktak...és még folytathatnám...”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széchenyi-parkolók: 379 milliós a nyertes ajánlat

Az eredetileg becsült nettó 450 millió forint helyett nettó 379 millióval, hét ajánlattevő közül a… Tovább olvasom