Kisalföld logö

2018. 11. 12. hétfő - Jónás, Renátó 7°C | 18°C Még több cikk.

Rétalapon négy méter a zsákutca

Rétalap mindaddig zsákutca marad, amíg nem szélesítik ki a Mezőörsre vezető négyméteres utat.
Rétalapot akár a térség egyik mintakisközségének is nevezhetnénk. Mindössze tíz alsós kisdiák tanul itt, de az épületet, ahol az óvoda is működik, szépen felújították tavaly a területfejlesztési tanács öt és fél milliós támogatásával. A közművesítéssel, a szükséges aszfaltozással mára elkészült az önkormányzat. Mintaközségnek tekintjük Rétalapot a látszólag apróbb dolgok miatt is.

Például annak ellenére, hogy csak egyetlen kerekes székbe kényszerült lakó él a faluban, a hivatal és az orvosi rendelő bejárata már régóta akadálymentes. Érdemes belegondolni, hogy nagyobb településeken hány és hány sérült vár még mindig arra, hogy bejuthasson egy-egy fontosabb középületbe.

Mindössze huszonnégy ember hiányzott ahhoz, hogy Rétalap megtarthassa a postahivatalát. Mivel hatszáz alatt maradt a lélekszám, már legalább egy éve mozgóposta működik Győrasszonyfán, Bakonypéterden, Csikvándon, Nyalkán, Tarjánpusztán és Rétalapon. Kosper Károly postás rendszerint egy órakor áll meg a hivatal előtt, ilyenkor fél kettőig elcsípheti őt az, aki nem volt otthon a kocsi érkezésekor.

A változásnak főként az idősek örültek, akiknek könnyebbséget jelent, ha a posta házhoz jön. Kövi Pál polgármester úgy véli: az, hogy egy mobil postát el lehet-e fogadtatni vagy nem, a kézbesítő személyén múlik, s ha agilis, akkor nincs baj a rendszerrel. Kosper Károly szerint is: egy kis faluban a jó postás mindenkit ismer, ha nem találja otthon ikszet, ipszilont, tudja, hogy hol kell keresni és meg is találja. Ilyenkor egyébként nemigen akad dolga a kézbesítőnek, csak néhány kapura rakták ki a zöld táblát, jelezve, hogy intéznivalójuk van. M ég nincs itt a hó eleje, így mindössze néhány csekket adtak fel Kosper Károlynál, levelet pedig négyet vagy ötöt. A korábbi postahivatal hat órában működött, most sószoba van a helyén.

A polgármester mára megbarátkozott a mobil postával, a fő problémája Rétalapnak nem ez, hanem hogy a tömegközlekedést illetően még mindig nem tudott bekapcsolódni a megye vérkeringésébe.

Nagyobb járművekkel, kényelmesen csak Bőny felől lehet megközelíteni a községet, holott már 1998-ban elkészült az az öt kilométeres út, ami Rétalapot és Mezőörsöt összeköti. Ez a két önkormányzat közös fenntartása alatt áll, a falvak rendszeresen pályáznak is a fejlesztésre. A háromszázmillió forintot azonban a Bakonyszentlászlóra vezető út kapja és a beruházást jövő évre tervezi a közútkezelő társaság. Rétalap már csak a 2007-es pályázati ciklusban veheti elő újra a kérdést, s amíg ez a friss út nem nő négyről hatméteresre, addig a település sok szempontból zsákutca marad.

Naponta kétszer halad el rajta az iskolabusz, amely a mezőörsi – önkormányzati és alapítványi – iskolába viszi a gyerekeket, s természetesen mást is, aki felül a járműre. A busznak igen lassan kell haladni, mivel még két személygépkocsi is alig fér el egymás mellett. A keskeny út mellett egyébként ipari és kereskedelmi – vagy legalábbis annak nyilvánított – terület húzódik. Remélhető, hogy a pályázat elnyerésével idővel a helyben betölthető állások száma is növekedhet, amire igen égető szükség volna, mivel jelenleg csak a polgármesteri hivatalban és az iskolában akad – illetve nem akad – munkalehetőség. Az emberek egy része a bőnyi téesznél, egy másik a nagyszentjánosi vagy a bábolnai gazdaságnál dolgozik. A legtöbb lakó azonban Győrbe jár és a munkanélküliség hétszázalékos.

Rétalap is szeretné becsalni határai közé a fiatalokat, egyelőre több-kevesebb sikerrel. De a polgármester örömmel újságolja, hogy egy ifjú házaspár Oroszlányból költözött ide. A családfő, Somodi János is a győri ipari parkban szeretne elhelyezkedni. Kövi Pál polgármester elmondta: az önkormányzat hat eladó, közművesített telekkel rendelkezik, s reméli, hogy ezek értékesítése friss vért hoz ebbe a Bőny melletti kis faluba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellopták a Bem téri fényfüzért

Miután kigyulladtak az ünnepi fények Győrben,… Tovább olvasom