Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Részben feloldották a győri parkolózárt

Visszavonta a 63 győri belvárosi parkolóhely megszüntetéséről szóló tavalyi döntést.
A győri közgyűlés tavaly márciusban döntött úgy, hogy 2005. április 1-jétől 63 belvárosi parkolóhelyet megszüntet azért, hogy ezzel is elősegítse a kerékpáros és gyalogos közlekedés biztonságát, valamint hogy előnyben részesítse a tömegközlekedést. A végrehajtást a Jókai utcai parkolóház használatbavételi engedélyének hiányára hivatkozva 2005. szeptember végére tolták ki, így azóta nem várakozhattak az autósok a történelmi városrész több szakaszán – legalábbis elméletileg, mert a gyakorlatban az exparkolókban továbbra is járművek állnak, legfeljebb a sofőrök nem fizetnek érte.

Döntés egyhangúlag

A közgyűlés csütörtöki ülésén Gergely Zoltán belvárosi képviselő (MSZP) javaslatára a testület egyhangúlag határozott a korábbi döntés megváltoztatásáról. Eszerint augusztus 1-jétől újra lehet parkolni a Czuczor utca Árpád út és Bajcsy-Zsilinszky út, illetve a Jókai utca Zechmeister utca és Árpád út közötti szakaszán. Az Aradi vértanúk útján, valamint a Bajcsy-

Zsilinszky úton a Czuczor utca és az Aradi vértanúk útja között érvényben marad a tilalom. Lapunk úgy tudja, hogy az utóbbi helyen a következő hetekben 35 millió forintból kiszélesítik, felújítják a járdát. Gergely Zoltán a Czuczor utca esetében azzal indokolt, hogy ott kisebb átalakítás nem lehetséges, csak faltól falig felújítás, ami a közműcserékkel akár 200 millió forintba is kerülne; a Jókai utcában pedig a forgalmi helyzet nem indokolja a parkolózár fenntartását.
Németh Zoltán jobboldali frakcióvezető, a Fidesz–KDNP belvárosi képviselőjelöltje felszólalásában elmondta: Gergely Zoltánnak és a szocialista frakciónak hét alkalma lett volna támogatni az ügyben a parkolózár feloldását szorgalmazó fideszes javaslatokat, de ezt egyszer sem tette meg. Szerinte nem sportszerű, hogy ha jobboldali képviselő indítványoz valamit, az nem mehet át, ha MSZP-s, akkor igen. Megjegyezte, hogy az elhibázott döntés miatt annyi parkolásidíj-bevétel esett ki, amiből egy játszótér is kijött volna. Hozzáfűzte: ettől függetlenül örülnek, mert így parkolóhelyeket lehet megmenteni a köznek.

Támogatás a reptérnek

A képviselők két napirendi pontban is foglalkoztak a győr–péri repülőtérrel. Az idei fejlesztési programról szóló tájékoztatóból kiderült, hogy az önkormányzat 90 millió forintos támogatást nyert erre a célra, amihez 10 százalékos önrészt kellett biztosítani. Ebből csaknem nyolc kilométeres kerítés épült, valamint csomagröntgent, fémdetektoros kaput, földi áramforrást, hómaró gépet és repülőgépet vontató villakészletet vásároltak. Emellett a testület rábólintott arra a javaslatra, hogy a város tízmillió forintot adjon a repülőteret üzemeltető kft.-nek a meteorológiai fejlesztések megvalósításához. (Kun András alpolgármester a tegnapi városházi tájékoztatón elmondta: a repülőtér versenyképessé tételéhez 5–20 milliárd forint szükséges. Hozzátette: angol, spanyol, német és magyar cégek is érdeklődnek, amelyekkel Győr a tulajdonostársakkal együtt tárgyal.)

Veszteséges a csarnok

A képviselő-testület Bécsi Zoltán (MSZP) indítványára módosította az Unihall kft.-vel 2002 októberében a városi egyetemi csarnok bérletére-üzemeltetésére kötött szerződést. A bérleti díjat az eredeti megállapodásnál jóval kisebb összegben, évi 7 millió forint plusz áfában határozták meg az elmúlt években bekövetkezett energiaár-emelkedésre, valamint arra tekintettel, hogy a működtetés veszteséges. Az anyagban szerepelt két különösen tanulságos mondat: „A létesítmény többfunkciós rendezvénycsarnoknak épült: sportrendezvények mellett kiállítások, hangversenyek, előadások rendezésére. Jelenleg a csarnok nem alkalmas arra a több funkcióra, amely a tervdokumentációkban szerepelt."

Új és régi-új igazgatók

A közgyűlés személyi kérdésekről is határozott. A Piacok és Vásárcsarnok Győr Kft. ügyvezető igazgatója Pokornyi Ferenc lett havi bruttó 250 ezer forintos fizetéssel. A Móra Ferenc Óvodát Szalai Ferencné, a Liszt Ferenc Zeneiskolát Szakács Erika, a Móricz Zsigmond Általános iskolát Kotrics Andrea, a Nádorvárosi Közoktatási Központot Zsegora Csaba, a Kossuth Lajos Általános Iskolát Németh Zoltán, a Kossuth-középiskolát

Kaukerné Kovács Edit, a Lukács-középiskolát Rákóczi Tibor, a Révai Miklós Gimnáziumot Horváth Péter, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskolát Bombicz Barbara irányítja a következő öt évben.
Más apróbb ügyekben is határozat született. A 14-es főút, a Budai út, a Mártírok útja, az Ipar utca folytatásában betervezett út és a Mosoni-Duna által határolt terület neve hivatalosan mostantól Városrét. A pinnyédi 9917/95. helyrajzi számú közterület az Pzike utca, a szabadhegyi 21818. helyrajzi számú közterület a Takaros utca nevet kapta. Az Apáca utca 18. szám alatt nyílik meg Győrben a hátrányos helyzetű csoportokat segítő Esélyek Háza, amelyet a Győr-Moson-Sopron Megyei Társadalmi Egyesülések Szövetsége működtet majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A drogmentes nyári vakációért

Másfél hónapig sporttal, szórakozási lehetőséggel próbál alternatív lehetőséget kínálni a… Tovább olvasom