Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Reptér: ingyen

A péri és a megyei önkormányzat az október végi kormánydöntés értelmében térítésmentesen kapja meg a péri repülőteret. A megyei közgyűlés pénteken felhatalmazta elnökét, kösse meg a szerződést az ÁPV Rt.-vel.

A megyei közgyűlés tegnapi két rendkívüli ülésén az állandó bizottságok felállítását, illetve a tanácsnokok kinevezését kellett két részletben tárgyalnia. Az első ülésen határozott a péri repülőtér tulajdonba vételéről is. Az ügy előzménye: a kormány amellett, hogy elfogadta a nyilvános kereskedelmi reptér tervét, októberben döntött arról is, lehetőséget ad a péri és a megyei önkormányzatnak az ingatlan ingyenes átvételére. Ahogy várható volt, egyiküknek sem jelentett problémát a felajánlás: Pér már az október 25-i alakuló ülésén igent mondott, a megye pedig tegnap tette meg ugyanezt. A megyei testület zárt ülésen tárgyalta a kérdést, majd felhatalmazta elnökét, kösse meg a szerződést az ÁPV Rt.-vel.

Üzembe helyezés júniusban

A döntés után Szakács Imre megyei elnök lapunk érdeklődésére elmondta, az átvétel csak az ingatlanra vonatkozik, a két érintett önkormányzat nem tudja és nem is akarja egyedül működtetni a repteret. Ezt továbbra is a P-Air Győr–Pér Repülőtér Fejlesztési Kft. viszi tovább, amely – mint ismeretes – a Phare CBC pályázaton nyert 1,23 millió euró támogatást, amit a szaktárca és az Audi is kiegészít. Ebből a pénzből épül a szilárd burkolatú pálya és a hozzá kapcsolódó épületegyüttes, amelynek tervezett üzembe helyezési határideje 2003. június 30-a.
Némi meglepetést keltett, hogy Győr, amely Pérrel és a megyével együtt szintén tagja a kft.-nek, az ingatlanátadásból kimaradt. Ezzel kapcsolatban Balogh József győri polgármester azt nyilatkozta, a földtulajdon kérdése még nem zárult le.

Tíz bizottság, négy tanácsnok

A megyei közgyűlés két ülésen tehát megválasztotta bizottságait, amelyek száma kettővel több, mint négy éve volt. A vagyonkezelő bizottságot Lukácsi István (FKGP) vezeti, a pénzügyit Linter Tibor (MDF), az oktatási, sport- és ifjúságit Baranyai Tamás (Fidesz-MPP), a területfejlesztési és idegenforgalmit

Böősy Imre (Fidesz-MPP), a kulturális és nemzetiségit Horváth Ferenc (MSZP), az egészségügyi és szociálist Réti Csaba (MSZP), az európai integrációs és külkapcsolatit Magyar Attila (Fidesz-MPP), a mezőgazdaságit Babos Attila (MDF), az ügyrendit Széles Sándor (Fidesz-MPP), az összeférhetetlenségi és vagyonnyilatkozat-tételt ellenőrző bizottságot pedig Korognai László (MSZP).
A most kezdődő ciklusban négy tanácsnok dolgozik a megyén: az időskorúak ügyét Kovács Ferenc (FKGP) képviseli, Hordós István (MSZP) kistérségi tanácsnok lett, a környezetvédelem továbbra is Pap Jánosnál (Fidesz-MPP) maradt, az újonnan felálló közbiztonsági tanácsnoki kinevezést pedig Csaplár Zoltán (Győr-Moson-Sopron Megyéért Egyesület) kapta meg.

Jut pénz a teljes felújításra

A megyei képviselő-testület elfogadta, hogy a korábban a Bartók Béla Megyei Művelődési Központnak már megszavazott, de a közbeszerzési eljárás során megmaradt pénzügyi tartalékokat a ház teljes felújítására fordítja. Ez azt jelenti, hogy az előző tervekkel szemben a második és a harmadik emeletet is kulcsrakészre be tudják fejezni.
„ Pér polgári és sportcélú repülőtér, de nem kizárt, hogy később – szükség esetén – akár honvédelmi feladatokra is felhasználják. Az ingatlan egyik tulajdonosaként arra törekszünk, hogy döntéseinkkel a működtetőket segítsük."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr polgárait képviselik a városházán

A közgyűlésben harminchatan – 21 egyéni választókörzetből, 14 települési kompenzációs listáról… Tovább olvasom