Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Répceszemere - ˝hazalátogatnak˝ Szemereiék

Családi összejövetelt tartanak a falu névadóinak leszármazottjai Répceszemerén szombaton.

Nem mindennapi kezdeményezést vállalt fel a Répceszemeréért Egyesület: a faluba hívja a község névadóinak ma élő utódait szerte az országból, sőt, külföldről is.

– A Répceszemeréért Egyesület hagyományőrző tevékenységei között szerepel a falu múltjának ápolása. A település a Szemereiekről kapta a nevét, ennek jegyében rendezzük a névadó család leszármazottainak találkozóját június 12-én, szombaton 10-kor a kultúrházban – mondta Radics László polgármester, az egyesület titkára. – A most háromszázkét lelket számláló községünkben utoljára az 1800-as években élt Szemerei család. A falutörténetből tudjuk, Zemere, Szemere, Szemerei, Szemerey írásmóddal is rendelkezett a neves felmenőkkel büszkélkedő család, így az ő jelentkezésüket is várjuk. A família máig leghíresebb személyisége az 1848-as belügyminiszter, Szemere Bertalan, aki Batthyány utódaként 1849. május 2-tól 1849. augusztus 11-ig miniszterelnök is volt. Korábbról az is bizonyos, hogy a nemzetség Répczéről nevezett ágának tagja, József 1750-ben Sopron megye helytartójaként szolgált.

 

˝Külföldről is érkeznek Szemerey leszármazottak a családi találkozóra˝ - mondta Radics László polgármester.

– A dunántúli Szemere család ősi birtokai a Répce folyó mentén, tehát községünk mai területén helyezkedtek el, ezért is használták a Répcze megkülönböztető előnevet – folytatta Radics László. – A találkozó megszervezésében döntő szerepet vállalt Budapestről Szemerey Zoltán – akivel a véletlen folytán találkoztam Répceszemerén –, s aki a család tagjainak elérhetőségét összegyűjtötte, a kapcsolatot biztosította. Eddig mintegy harmincan jelezték részvételüket az eseményen. A tervezett program szerint vendégeinknek tájékoztatót tartunk községünk múltjáról, jelenéről és jövőképéről. Ezt követően ismertetjük a Szemerey-családfát.

Az előadások és a családi adategyeztetések után a vendégekkel sétát teszünk településünkön.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hanna élni szeretne

Burján Hanna élete eddigi nyolc hónapjából hatot kórházban töltött, – a… Tovább olvasom