Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Rengeteg a hasonlóság Győr és Ingolstadt között

Ingolstadt - „Igazi szerelmi házasság!" – jellemezte találóan Győr és Ingolstadt kapcsolatát a bajor város polgármestere, aki szombaton aláírta a testvérvárosi megállapodást Borkai Zsolt győri városvezetővel. Mindketten egyetértettek abban, ritka az ilyen tartalmas kapcsolat két város között.
Valóban ideális „házasság" köttetett a két város között, hiszen eleve sok a hasonlóság: lakosaik száma szinte pontosan megegyezik, mindkét Duna menti település története a római korig nyúlik vissza, várossá avatásuk is egy időre tehető s később ugyanúgy ipari várossá nőtték ki magukat. A hasonló adottságok mellett persze kellett az ingolstadti központú Audi is, amely 1993-ban nyitotta meg győri üzemét, s azóta az autógyártás révén számos ponton kapcsolódik a két város.

A testvérvárosi megállapodás szombati aláírása valójában csak formaság volt, hiszen évek óta sok a közös szál, azaz a tartalom előbb létezett, mint a forma. És ez a lényeg, hiszen, ahogy Borkai Zsolt győri polgármester is mondta ingolstadti beszédében, „minden testvérvárosi kapcsolat annyit ér, amennyi tartalommal meg tudjuk tölteni, s ez eddig is nagyszerűen sikerült". Valóban, hiszen azonkívül, hogy az autógyár aktívan bekapcsolódott Győr életébe – elég, ha csak az általa támogatott képzéseken keresztül az oktatást vagy a szponzorációs tevékenységen át a kulturális életet nézzük –, más szálak is összefűzik a két várost. A győri Révai-gimnáziumnak például több mint tíz éve van „nem hivatalos", 2004 óta pedig rendszeres, aktívan működő testvériskolai kapcsolata az egyik ingolstadti gimnáziummal, s a győri egyetem is megtalálta a kapcsolódási pontokat a német főiskolával.

Borkai Zsolt és Alfred Lehmann szombaton hivatalosan is szentesítette a két város kapcsolatát.  Fotó: O. Jakócs Péter
Borkai Zsolt és Alfred Lehmann szombaton hivatalosan is szentesítette a két város kapcsolatát. Fotó: O. Jakócs Péter

Nem csoda, hogy Alfred Lehmann ingolstadti polgármester igazi „szerelmi házasságnak" nevezte a két város most szentesített kapcsolatát, szerinte „nincs Európának olyan városa, amellyel ennyi közös lenne bennünk". Majd hozzátette: Győr azért is különleges a testvérvárosok között – nekik is, Győrnek is ez a kilencedik ilyen kapcsolata –, mert ez az egyetlen köztük, amely nem valamilyen történelmi konfliktusra épül. Ellentétben például lengyelországi partnerükkel, vagy éppen azzal a szerb várossal, amely felé ők nyitottak, az elsők között gyakorolva hasonló gesztust feléjük. „Győrrel kivételesen nem volt és nincs semmilyen konfliktusunk, sőt!" – mondta mosolyogva a polgármester, sorolva azokat a területeket, amelyeken keresztül még szorosabbra lehetne fűzni a kapcsolatot. A gazdaságon és az oktatáson kívül ilyen a művészet – ebben az irányban már történtek lépések, hamarosan például két győri művész utazik a helyi bajorországi művészeti fesztiválra –, vagy éppen a vallás és a sport; utóbbiban a foci vagy a jégkorong lehet az a sport, amely további közös pontot jelenthet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenöt év alatt iskolaközponttá vált az Apor

Győr - A győri Apor Vilmos Katolikus Oktatási Központot tizenöt évvel ezelőtt szentelték fel. A… Tovább olvasom