Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Rendőrszem az iskolákon

Győr-Moson-Sopron - Az iskola rendőre elnevezéssel országos program indult a gyermekbalesetek megelőzésére. Szeptemberben egyenruhások biztosítják a közlekedés rendjét a frekventált helyen lévő tanintézményeknél, év közben pedig előadásokkal segítik elő a bűn- és balesetmegelőzést.
Az országos akció nem előzmények nélküli. Korábban „Egy iskola – egy rendőr" elnevezéssel illették a programot, amelynek keretében elsősorban a kisiskolások biztonságának növelése volt a cél. Az iskola rendőrét sok helyen már a tanévnyitón bemutatták. A személyes kapcsolattól sokat várnak a szakemberek; bátrabban fordulhatnak hozzá a gyerekek vagy akár a szülők – és nemcsak közlekedésbiztonsági kérdésekben.

Szeptemberben egyenruhások biztosítják az iskolák előtt a reggeli csúcsforgalomban a diákok biztonságát.
Szeptemberben egyenruhások biztosítják az iskolák előtt a reggeli csúcsforgalomban a diákok biztonságát.


Az iskola rendőre részt vesz a baleset-megelőzési bizottságok által szervezett, az általános iskolákat érintő kampányokban, a reggeli forgalom levezénylésében, a szabálytalankodók kiszűrésében. Segítséget nyújt a baleset- és bűnmegelőzés érdekében kiadott nyomtatványok, közlemények terjesztésében, a KRESZ- és DADA-oktatás koordinálásában. Évente egy alkalommal osztályfőnöki óra keretében előadást tart a tanulóknak baleset- és bűnmegelőzés témakörben és részt vesz az iskola tanórán kívüli szabadidős és egyéb programjaiban is.

Sopronban már évek óta jó együttműködést ápol a rendőrség az iskolákkal. A tanév kezdetekor egyenruhások biztosítják a reggeli csúcsforgalomban azoknak az intézményeknek a bejáratát, ahol különösen kaotikus a közlekedés.

– Szeptember 30-ig mindennap rendőr irányítja a forgalmat a Gárdonyi, a Deák téri, a Lackner és a Fenyő téri iskolánál, hetente két-három alkalommal a Petőfi-iskola és a Hunyadi előtt is. Munkánkat idén is segítik a polgárőrök és a nyugdíjas rendőrök is. Hasonló akciót tart a fertődi rendőrőrs is – mondta el a Kisalföldnek Németh Róbert őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának kiemelt főelőadója.

Hogy mennyire szükség van az akcióra, azt a statisztikák is mutatják. Sopronban 2005-ben 12 gyermekbaleset történt, melyek közül kilenc esetben a diák volt a baj okozója. 2006-ban 10 balesetnek volt sérültje, közülük hétszer kiváltója is gyermek. Tavaly 13 gyermekbaleset történt, s öt esetben okozó a kiskorú, az idei év első hét hónapjában pedig négy balesetnek volt szenvedő alanya gyermek. Az esetek többségében kerékpárral vagy gyalogosan történt meg a baj.

Olvasóink írták

 • 9. MIN JOE 2008. szeptember 06. 01:02
  „A Rendorszem ne a gyalog a´tt keloket nezze hanem 1 stop tablaval a kezebe alljon az utat elvalaszto "sarga teglas"jardan es figyelje es allitsa le az auto forgalmat.”
 • 8. jockey 2008. szeptember 02. 13:17
  „A legnaqgyobb javulást az idézné elő, ha a gyerekek képesek lennének 10-15 percet gyalogolni. Akkor ugyanis tized ekkora sem lenne a forgalom az iskolák környékén és nem kellene attól rettegni senkinek, ahogy elütik a gyerekét. Arról nem is beszélve, hogy ez olcsóbb és egészségesebb lenne. Jól van, tudom, hogy ez a mai szemlélettel lehetetlen, csak elgondolkoztam, hogy jó lenne.”
 • 7. /joco1 2008. szeptember 02. 09:57
  „tricse :Igazad van,azért kell rendör, szülö és video ilyen "átkelöhelyekre" de föleg video mert az általad jelzett "kategoriába" tartozo emberek mindenkit "magasbol le....r"-nak, de egy "nevelö" jellegü video megjelenése a helyi vagy országos TV-kben , hatással lenne rájuk..”
 • 6. tricse 2008. szeptember 02. 08:49
  „Kedves llolypop man !

  Ha még nem jöttél volna rá,sajnos ez itt nem az összefogás országa hanem inkább a széthúzásé! Ez amolyan hozadéka a rendszerváltásnak,mondhatnánk úgyis többpártrendszer magyar módra! Nem kell messze menned,elég ha itt a fórumon megnézed hogy "ölik" egymást a jobb és baloldaliak! Ugyanez megy az általad felsorolt nyugdijasok, anyukak, rendorok, tanarok és a többiek között is! Az hogy a gyerekeink érdeke az ugye már részletkérdés,elsikkad a gyúlölködés és rosszindulatúság mellett!Itt mindent magasabb érdekek irányítanak,olyan magasak,hogy pl.számomra fel sem érhető ésszel! Mert vegyük a jelen esetet,ha teszem azt összefognának páran,hogy biztonságosabb legyen az átkelés az úton,mindjárt jönne az ellentábor aki meg siet a munkába,nem ér rá tökölni,mert ugye már reggel telefonál vezetés közben aztán index nélkül ki a járda mellé,a gyereket hanyagul "kilöki"a kocsiból és persze közben telefonál,aztán szintén index nélkül,vadállat módjára be a járda mellől a forgalomba és még mindig telefonál.....ehhhh! Itt a közlekedési,sőt továbbmegyek az erkölcsi morállal vannak komoly problémák! Kicsit elkalandoztam a tárgytól közben,de azért nem olyan messzire,hogy az összefüggések ne legyenek nyilvánvalóak!

  Üdv”
 • 5. llolypop man 2008. szeptember 02. 08:01
  „Mindenkinek,

  gratulalok az otlethez, jol hangzik. Jo lenne, ha egesz evben kint lennenek a rendorok, es akkor talan javulna a vezetesi moral, mert talan belatjak az emberek, hogy nem erdemes 80-al menni varosban. ha mar kulfoldi peldaval jott az egyik hozzaszolo, akkor csatlakoznek hozza. Angliaban az iskolak elott forgalomiranyito szemely all, sarga mellenyben, es az autosnak kotelezo megallni neki, benne van az angol KRESZ-ben. szerintem otthon is jo lenne hasonlo, regen ezt tarsadalmi nmunkanak hivtak. ja kerem az az atkosban volt. nem volt minden rossz akkor.szoval, nyugdijasok, anyukak, rendorok, tanarok osszefoghatnana iskolankent, es akkor nem lenne "szerencsejatek" a reggeli atkeles, vagy atjut a gyerek, vagy nem.”
 • 4. tricse 2008. szeptember 02. 07:54
  „ja és még valami

  Aki nem ismerte volna fel az illusztrációképen: a hídról lefele jövet van egy gyalogátkelőhely a Gárdonyinál,járdaszigettel! Jól belátható a híd felől jövő autósoknak,a Bem felől jövő gyalogosoknak---a másik irány ugyan egy kicsit necces a fák miatt,de még így is ezerszer biztonságosabb mint a Bartók út!

  Mi pedig voodooval ugyanennek az iskolának a másik megközelítéséről beszélünk,aminek a problémája évek óta le van .....magasról,ha volt is rendőri jelenlét az jóval arrébb,már majdnem a körforgalomnál volt!”
 • 3. tricse 2008. szeptember 02. 07:46
  „Ha már Győr és Bartók Béla út és iskola és gyerekek

  Azt a nagyon elmést kellene odaállítani forgalomirányítónak, aki kitalálta a járdán levő sárgacsíkos bicikliutat!
  Meg lehet nézni reggelente a száguldozó kerékpárosokat is a JÁRDÁN -nem érdekel a csík--mert nemcsak a négykerekűvel lehet ám úgy elütni valakit,hogy ottmaradjon!!”
 • 2. /joco1 2008. szeptember 02. 05:49
  „voodoo: nagyon jo ötlet a videozás, csak hát a "siet mindenki" kategoriba tartozok is szülök vagy leendö szülök, de lehet, hogy ök "magasbol lesz..r-ják " a más gyerekét .Külföldön, több helyen-pld.szlovákoknál- minden iskola elött szülök állnak sárgamellényben és "irányitják" a forgalmat és csak 2-3 naponta van csak jelen rendör.”
 • 1. voodoo 2008. szeptember 02. 02:53
  „Ez így jó is.

  Csak kellene a Gárdonyi iskola, Bartók B.út felőli részére is rendőr, mert ott meg KB. nyolcvannal előzgetnek a motorosok és autósok, siet mindenki mint az állat, leszarják hogy ott az iskola és ÉLETVESZÉLYES átmenni az úton!

  Ha kell, csinálok pár videót, hogy észrevegyék. Mielőtt még meghal valaki.

  "Mert mindig utólag okosak"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Plakáton mindenki egyenlő

Győr - Nő férfival, nő a nővel, férfi férfival... a sort nem folytatjuk, de van még tovább is… Tovább olvasom