Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Rendőrségi tanácsok: így kerüljék el a lopásokat az ünnepek idején

Sajnos vannak olyan emberek, akik az ünnepi alkalmakat használják fel arra, hogy vagyon elleni bűncselekmény károsultjává, áldozatává tegyék embertársaikat.Kérjük, fogadják meg a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának az alábbiakban megfogalmazott tanácsait!

Temetői lopások

Az ilyen bűncselekmények megelőzésére az alábbiakat ajánljuk:
- A temetők látogatása idején lehetőség szerint ne maradjanak sötétedés után. Különösen az időskorú emberek veszélyeztetettek. 
-  Nagyobb értéket, bankkártyát lehetőség szerint ne tartsanak maguknál.
- A táskájukat rövid időre se hagyják őrizetlenül a sírnál! Sajnos gyakran fordul elő, hogy amíg elmennek vízért vagy elviszik az elszáradt virágokat a gyűjtőkonténerbe, addig a sírnál hagyott táskájukat eltulajdonítják (ellopják).
- A mécseseket, virágokat, koszorúkat ne rakják ki napokkal korábban, mivel vannak olyan elkövetők, akik azok eltulajdonítására specializálták magukat.
- A parkolókban hagyott gépjárműveikben látható helyen ne hagyjanak értéktárgyat (telefont, táskát, kabátot, híradástechnikai berendezést).
- Autóikkal lehetőség szerint kivilágított, jól látható helyen parkoljanak.

Zsebesek

Tapasztalataink szerint az év végi ünnepek közeledtével számítanunk kell a zsebtolvajok megjelenésére is. Tömegközlekedési eszközökön, szórakozóhelyeken, mozgólépcsőn, zsúfolt áruházakban, piacokon, vagy akár ünnepek idején a temetőkben és környékén ideális feltételeket találnak arra, hogy egy gyors mozdulattal más táskájából, kosarából, zsebéből pénzt vagy egyéb értéktárgyakat emeljenek el. Vigyázat, a zsebtolvaj a legtöbb esetben nincs egyedül!

Csoportosan tevékenykednek és az Ön figyelmének elterelésére törekszenek. Az első eltereli a figyelmet, a második "lenyúl", a harmadik átveszi a zsákmányt.

A zsebesek ellen senki nincs biztosítva! Bárki, bármikor áldozatává válhat akcióiknak. A zseblopások legnagyobb részét a táskából, a hátizsákból, illetve a zsebekből történő lopások teszik ki.

A tolvajok bámulatra méltóan ügyes ujjai ellen is léteznek lehetőségek a hatásos védelemre:

- Pénzt, csekket, hitelkártyát vagy iratokat csak a ruha zárt, belső zsebében tartson, de lehetőleg ne mindent egy helyen!
- Bankkártyáját soha ne tartsa a PIN kóddal együtt!
- Figyeljen arra, hogy kézitáskája mindig zárva legyen, és főleg tömegben szorítsa a karja alá! Érintetlenségét többször ellenőrizze!
- Soha ne tegyen pénztárcát, vagy kézitáskát, autóstáskát a bevásárló kocsiba!
- Csak annyi pénzt vigyen magával, amire előreláthatólag aznap szüksége lesz!
- Tömegben még jobban figyeljen környezetére!
- Legyen gyanakvó, ha meglökik, vagy látszólag véletlenül bepiszkítják ruháját!
- Mindig csak annyi csomagot vigyen magával, amennyire képes figyelni!
- Ha tetten éri a zsebtolvajt hangosan kérje az emberek segítségét, értesítsék a rendőrséget (107, 112)!

Elutazáskor is fokozottan vigyázzon, mert a pályaudvarokon és vonatokon jellemzőek a csomaglopások.

Bőröndjét ne bízza ismeretlenekre, használja inkább a csomagmegőrzőt. Le- és felszálláskor is ügyeljen táskáira, ne bízza idegen emberekre. Külföldi utazása során is fogadja meg tanácsainkat, mert a zsebtolvaj „szakma" nemzetközi.

Gépjárműfeltörések

A gépkocsi-feltörések sértettjei az esetek túlnyomó többségében látható helyen hagyták értékeiket, illetve nem használták a zenelejátszó (cd-s rádiósmagnó) biztonsági funkcióját (pl. levehető előlap). Gyakran védekeznek önmaguk előtt is azzal, hogy: „Csak 5 percre ugrottam be a ...-ba, nem gondoltam volna, hogy ennyi idő alatt feltörik az autót!" A szomorú valóság az, hogy a gépkocsi oldalsó ablakát villámgyorsan betörik az elkövetők, majd szintén pillanatok alatt benyúlnak az „anyósüléshez" a táskáért és már távoznak is a zsákmánnyal. Mindezt nem percek, hanem másodpercek alatt hajtják végre. A lehető legritkább esetben dolgoznak egyedül.

Gyakorlottan megtalálják, hogy mely autót érdemes feltörniük, felmérik a várható zsákmányt, a környéken jövő-menő embereket, stb., azaz kockázatelemzést végeznek, és utána cselekednek.

A bűnözők pontosan tudják, hogy az emberek jelentős része mennyire hanyag és kényelmes, azaz hogy a GPS készüléket (melynek meglétére a szélvédőn hagyott tartó hívja fel a figyelmet), a rádió előlapját, illetve az autóstáskát a kesztyűtartóba helyezik el sokan.

Mindezt parkoláskor, amit jól láthat a területet szemrevételező elkövető is. Pontosan emiatt az sem célszerű, ha a célállomást jelentő parkolóban rakják a csomagtartóba a kíváncsi szemek elől elrejtendő értékeiket, mert azt más is láthatja, és bizony lehet, hogy már fejben a leltárt készíti az illető az eltulajdonítandó dolgaikról.

Tapasztalataink azt mutatják, hogy a sértettek felelőssége nagyon nagy abban, hogy gépkocsifeltörés áldozataivá válnak. A bűncselekmények többsége be sem következett volna, ha a tulajdonosok megfelelő birtokosi szemlélettel viseltetnek értékeik irányában.

Ne hagyjon értéket gépkocsijában!

- Személyes iratokat, pénzt, bankkártyát és a gépjármű okmányait soha ne hagyja a gépkocsiban!
- Mobiltelefont, GPS-t és egyéb értékes műszaki cikket semmilyen körülmények között ne hagyjon az utastérben vagy a kesztyűtartóban, még akkor sem, ha „csak pár percre ugrik be" valahova!
- Mindig zárja be az ajtókat, az ablakokat húzza fel, amennyiben gépjárműve rendelkezik riasztóval, indításgátlóval, kormánybilinccsel, sebességváltó zárral stb., használja azokat!
- Autórádiójának előlapját, GPS készülékének tartószerkezetét se hagyja a gépkocsiban!
- Kiszállás után mindig ellenőrizze a gépkocsi lezárt állapotát, illetve a riasztó élességét!
- Járművét lehetőség szerint kivilágított vagy őrzött parkolóban állítsa le!

Házalók, trükkös csalók

Az ünnepek közeledtével számítani lehet az úgynevezett házaló árusok megjelenésére is. Sajnos azonban nem mindegyikük eladási szándékkal csenget be Önökhöz. Gyakori trükk, hogy rosszullétet színlelve, esetleg a velük lévő kisgyermekre hivatkozva vizet kérnek. A gyanútlan áldozat beengedi őket a lakásába, ők pedig a figyelmet elterelve ellopják a könnyen mozdítható értékeket. A közüzemi szolgáltatók nevével visszaélő „áldíjbeszedők, álszerelők" a mérőkészülékek leolvasásának, a házban tapasztalt rendellenességek elhárításának ürügyén jutnak be a lakásba, ahonnan a sértett figyelmének elterelésével különféle értékeket tulajdonítanak el.

- Ha csengetnek, ellenőrizze, ki keresi, használjon széles látókörű optikai kitekintőt!
- Lehetőleg ne vásároljon semmit a házaló árusoktól! (bizonytalan eredetű áruk, hamisított termékek, jótállás, garancia hiánya, a valós értéknél jóval magasabb ár stb.)
- Ajtaját ne tárja ki idegennek! Gondolja át indokolt-e az idegen jövetele, miért kér iratot, értéket, pénzt Öntől! Kérjen igazolványt, ellenőrizze azt, illetve a megadott telefonszámot, közben ne engedje be a lakásba!
- Az értékekeit ne hagyja elől, zárja el, lehetőleg lemez- vagy pénzkazettákba!
- Legyen jó viszonyban szomszédjaival, ha Ön is figyelmet szentel nekik, ők is jobban fognak figyelni, ha segítségre volna szüksége!
- Ne tartson otthonában nagyobb mennyiségű készpénzt!
- Jelentősebb értéktárgyairól (ékszer, műtárgy, műszaki cikkek stb.) készítsen házileltárt, feltüntetve azok egyedi jellemzőit, leírását, azonosítási számát stb.!
- Soha ne valljuk be senkinek, hogy egyedül vagyunk, és ne áruljunk el magunkról semmit idegeneknek!

Néhány fontos tudnivaló a mérőórák leolvasásáról, cseréjéről:

- A szolgáltatók pénzbeszedőket nem alkalmaznak!

- Az áramdíjszámla, vízdíjszámla és gázszámla összegét kizárólag banki átutalással, csoportos beszedési megbízással vagy postai úton, csekkel lehet kiegyenlíteni!
- A szolgáltatók szerelő munkatársai feladatuk végrehajtásakor arcképes igazolványukat és megbízólevelüket kérés nélkül bemutatják!

- Az arcképes igazolványon lévő azonosító alapján az ügyfelek telefonon keresztül ellenőrizhetik a szolgáltatók munkatársainak hitelességét!

- A mérőórák cseréjét az ügyfelekkel előzetesen egyeztetve végzik!

- A lejárt hitelességű mérőórák cseréje a szolgáltatók ügyfelei számára díjtalan!

- A helyszínen megrendelt egyéb szolgáltatással kapcsolatos tevékenységek elvégzését, amelyet az ügyfelek bizonylati űrlapon igazolnak, kizárólag utólag, folyószámlán vagy csekken keresztül lehet kifizetni!

A szolgáltatók – a Rendőrséggel egyetértésben - fokozottan kérik, hogy a nevükben készpénzt kérő, illetve ajánló, arcképes igazolvány nélkül érkező tolvajoknak ne higgyen, és indokolt esetben használja a fent említett ellenőrzési lehetőségeket.

Ha a baj mégis megtörténik és áldozattá váltunk… Mit tegyünk?

Amennyiben azt tapasztalják, hogy valamely értéküket ellopták, feltörték a gépjárművüket, minden esetben értesítsék a rendőrséget! A rendőrség hívószáma a 107, hívható még a 112 ami központi segélyhívó szám. Ezek a telefonszámok közvetlenül és ingyenesen hívhatóak bármely szolgáltató rendszeréről.

Békés, Boldog Ünnepeket kíván a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

M1-es: hogy elkerülje a balesetet, a szalagkorlátnak ütközött

December elsején reggel, háromnegyed hétkor az M1 autópályán tartott Budapest felől Győr irányába… Tovább olvasom