Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Rendőrségi ellenőrzéseket kér a falu

Nem javult a helyzet Győrújfalun, ahol a nagy átmenő forgalom miatt veszélyben érzik magukat a helyiek.
A tavalyi két tüntetés ellenére jottányit sem javult a helyzet Győrújfalun, ahol a nagy átmenő forgalom miatt veszélyben érzik magukat a helyiek. Az út átalakítását legfeljebb jövőre végzi el a közútkezelő, feltéve, ha lesz rá pénz.

Jövő csütörtökön egyeztet a győrújfalui önkormányzat a Győri Rendőrkapitánysággal, amelyen a település vezetője azt szeretné elérni: több ellenőrzést tartsanak a falun átvezető 1401-es számú úton, mert az 50, illetve egy szakaszon 30 kilométer per órás sebességkorlátozást az autósok zöme nem tartja be, esetenként a nagy teherautók is 90-nel robognak – tudtuk meg Cserjés László polgármestertől.

A megoldáshoz pénz kell

A problémákat természetesen a mind nagyobb forgalom okozza. Mindezt tetézi, hogy a községben az iskola, az óvoda és a gyógyszertár az út egyik oldalán, a bolt, a kocsma, a polgármesteri hivatal és a posta a másikon található, van két buszmegálló, és két templom – így mindenkinek naponta legalább egyszer, de inkább többször át kelni. Miután zebra sehol sincs, ezért ez nem egyszerű mutatvány, ugyan a polgárőrség és a rendőrség reggelente segít a gyerekeket „átmenteni" az iskolába.

A helyiek egy részénél már túlcsordult a pohár, amit mutat, hogy az elmúlt két hétben két olvasó is levelet írt szerkesztőségünkbe az áldatlan állapotokról (Több ezer jogosítvány veszne – 2005. szeptember 17., 8. oldal; Tragédia előtt vagy után – 2005. szeptember 23., 8. oldal). Tavaly két ízben tüntetés is szerveződött – másodszor már félpályás útlezárással –, de egyik sem hozott eredményt. Cserjés László szerint a megoldás egyszerű, csak pénz kellene hozzá. Az állami úton forgalomcsillapító szigeteket, gyalogátkelőhelyeket kellene építeni. A tervek már két éve készen vannak, amihez az önkormányzat is hozzájárult kétmillió forinttal.
A polgármester mindezt az év elején levélben fejtette ki Kóka János gazdasági miniszternek.

Ebben azt írta: „A közeli kavicsbányák nagy forgalma miatt az 1401-es út olyannyira nyomvályússá vált, hogy a megnövekedett balesetveszély miatt 30 kilométeres sebességkorlátozó táblát volt kénytelen kihelyezni a közútkezelő kht. Az ön által is ismert közlekedési kultúra mindennapi életveszélynek teszi ki nyugdíjasainkat és gyermekeinket, ezért S. O. S. mint édesapa, mint nagyapa és a falujáért felelős polgármester kérem önt arra, hogy a négy esztendő óta ígérgetett útfelújítás az idén megvalósulhasson."

Napi nyolcezer jármű

Választ nem a miniszter, hanem Székely András, a tárca főosztályvezetője adott a levélre. Ő úgy fogalmazott, hogy az útburkolat-felújítást 2005-re tervezték, de végül nem fért bele a költségvetésbe – talán jövőre. A szakember megerősítette a helybeliek tapasztalatát: évről évre több autó hajt keresztül Győrújfalun. A 2003-as forgalomszámlálás szerint naponta csaknem 8000 ezer járművet, közte 1700 nehézgépjárművet regisztráltak.

Wimmer József, a megyei közútkezelő kht. főmérnöke megerősítette: a komplett tervdokumentáció kész, jogerős építési engedélyük is van a több százmillió forintos beruházásra, amelyet eddig is csak a pénzhiány akadályozott meg. Hogy jövőre elkezdődik-e a kivitelezés, az az országos költségvetéstől függ, amit decemberben fogad el a parlament. Ennek alapján 2006. február végére derül ki, mire futja Győr-Moson-Sopron megyében.


Több mint egymilliós bírság
A győrújfalui önkormányzat kérésére dr. Szabadfi Árpád megyei rendőrfőkapitány még augusztusban kivizsgáltatta a község közlekedési problémáit. Beszámolt arról, hogy idén 155 személlyel szemben összesen 1 millió 120 ezer forint helyszíni bírságot szabtak ki, míg 16 esetben szabálysértési feljelentést tettek. Személyi sérüléssel járó baleset tavaly és 2005 első félévében nem történt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt perc alatt keletről nyugatra

Komárom–Gönyű felől, vagy az autópályáról a bekötőútra lehajtva Likócsnál jut Győrbe az autós. Baloldalt kellemes parkerdő látványa fogadja, mögötte ott a laktanya, de ebből az idegen mit se lát. (Ugyan régebben se, de a „Fényképezni tilos!” tábla direkt felhívta rá a figyelmet.) Odébb ezen az oldalon lekanyarodva régi és modern gyártelepeken találná magát az autós. Tovább olvasom