Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Rendőrök oszlatták fel a piacot

Győr - A három hete birtokba vett helyszínre be sem engedték őket, az önkényesen elfoglalt zöldterületről pedig rendőrök küldték el a győri olcsó piac árusait vasárnap reggel. Így megint kétséges a volt bácsai piac sorsa.
„A mai piac technikai okok miatt elmarad" – ez a felirat és zárt kapu várta vasárnap hajnalban az árusokat, akik portékájukkal öt óra körül érkeztek Kiskútra, az állatkert melletti területre. Nem először, hiszen vasárnap már harmadszor nyitott volna meg a Bácsáról tulajdonosváltás miatt kiebrudalt olcsó piac, amely úgy tűnt, végre megtalálta a helyét a városban. A piacosokat senki nem értesítette arról, hogy nem lesz hova kipakolniuk, így jobb híján a műjégpálya melletti füves területen vertek tábort. A vásárlók így is megtalálták őket – valószínűleg jó napot zártak volna...

A Magvassy-sportcsarnokban éppen vasárnap zajló nemzetközi kutyakiállítás rengeteg embert vonzott Kiskútra, az árusok, akik közül többen Tétről, Pápáról érkeztek árulni, mégsem örülhettek sokáig: fél nyolc környékén – mint utóbb kiderült, lakossági bejelentésre – rendőrautók jelentek meg, s az egyenruhások rövid úton feloszlatták a piacot.

– Nem tudom, kinek ártanak, hiszen nem bűnözőkről van szó, nagyon sok ember pedig csak itt tud vásárolni. Múlt héten is itt jártam, egy hangos szót nem hallottam, mindenki kulturáltan nézelődött, alkudozott. Végre jó helyre került a piac, Adyvárosból, Marcalvárosból is könnyen el lehet érni, erre tessék... – panaszkodott Galambos Péter, aki gyakran már csak a hangulat miatt is kimegy a piacra, most azonban jobb híján csak egy pohár sört tudott vásárolni a közeli büfében. Gond nem is a hangulattal volt: mint Bakács Lászlótól, a győri önkormányzat szóvivőjétől megtudtuk, egyszerűen nem volt engedély a piacra. Nemcsak tegnap, az elmúlt két hétben sem. Engedélyért az önkormányzathoz kell folyamodni, átfutási ideje legfeljebb harminc nap, ez idő alatt megvizsgálják, megfelelnek-e a körülmények és a terület az előírásoknak.

A megfelelő körülmények biztosítása tehát, bármely helyszínen, az árusokat képviselő vállalkozó felelőssége, mint ahogy az is, hogy megteszi-e a kellő lépéseket az engedélyeztetésért.
– Az önkormányzat rugalmas – azt senki nem vitatja, hogy a piacra szükség van a városban –, így ez az idő akár jóval rövidebb is lehet, ha a másik fél, azaz a piacosokat képviselő vállalkozó részéről megvan az együttműködés. Na és persze ha teljesülnek a törvényi előírások, például a mobil vécék biztosítása az árusoknak, látogatóknak – mondta Bakács László. Vasárnap azonban kiderült, hogy még be sem adták a kérelmet az engedélyre, mindössze érdeklődés történt a feltételek iránt az önkormányzatnál – amiből nem nehéz kikövetkeztetni, hogy a kiragasztott papíron ígértekkel ellentétben a jövő héten sem nyithat ki az ócskapiac. „Ez nem jelenti azt, hogy a helyszín nem alkalmas a célra, engedély (és főleg kérelem) hiányában azonban sem itt, sem máshol nem rendezhető piac, hiszen ez így nem más, mint önkényes közterület-foglalás" – mondta a szóvivő. Az elmúlt hetek lázas helyszínkeresése során egyébként nem Kiskút volt az egyetlen szóba jöhető megoldás: felmerült, hogy Sáráson, a tűzoltóság gyakorlóterén rendezik meg a piacot, s úgy tudjuk, erről tárgyalások is folytak a tűzoltósággal.

A megfelelő körülmények biztosítása tehát, bármely helyszínen, az árusokat képviselő vállalkozó felelőssége, mint ahogy az is, hogy megteszi-e a kellő lépéseket az engedélyeztetésért. Szerettük volna megkérdezni, miért nem tette meg ezt eddig, lapzártánkig azonban nem tudtuk elérni.

Pomaranski Luca

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiába dörzsölték, nem fialt a pénz

Győr környéke - Elcsépelt, ám sajnos örökké aktuális marad a szlogen: a naivitásnak, hiszékenységnek… Tovább olvasom