Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Rendőrök leptek el négy szórakozóhelyet

Győr - Közel 130 emberrel szállta meg a rendőrség – bevonva más testületet, hivatalt – Győr négy szórakozóhelyét pénteken éjszaka. A hatóságok gyorsan dolgoztak és eredményesen: 861 igazoltatás után elfogtak egy börtön elől bujkáló elítéltet, drogfogyasztás gyanúja miatt előállítottak 5 fiatalt.
A Győri Rendőrkapitányság vezetője, Holló Sándor ezredes – az elmúlt hetekben a győri szórakozóhely környékén történt bűncselekmények miatt – fokozott közlekedési, bűnügyi és ifjúságvédelmi ellenőrzést rendelt el, amelyet az elmúlt pénteken kora éjjel meg is tartottak.

A győri egységeket megerősítette a budapesti Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) 26 rendőre. A fiatalok nem balhéztak, bár megjegyzéseik voltak azért, mert nem szólt a zene, amíg az adataikat ellenőrizték a rendőrök.

A razzián az önkormányzat, a tűzoltóság, a tisztiorvosi szolgálat, a fogyasztóvédelem, az APEH, a vám- és pénzügyőrség és a határőrség is részt vett, kábítószer-kereső kutyáikat is készenlétben tartva.

– Az összehangolt akció célja a bűncselekmények, szabálysértések – a városban elkövetett garázdaságok, rablások – megelőzése. A gyermekvédelmi szakemberek bevonásával hangsúlyosan figyelünk a gyermek- és fiatalkorúak kiszolgálására, lerészegítésére. Az akcióban részt vesz a nyomozó ügyészség vezetője, ugyanis ők járnak el, ha a rendőrök jogsértést követnek el. Ugyanakkor itt van Győr mindhárom alpolgármestere, hogy lássák, milyen a közbiztonság a városban, milyen a szórakozóhelyek vendégköre s a kollégák milyen munkát végeznek – nyilatkozta az akció közben Holló Sándor ezredes.

A kapitány a Mosoni-Duna szórakozóhelyei környékén történt bűncselekményekről elmondta: az elkövetők és a sértettek is gyermek- és fiatalkorúak. Mindkét kör ittasan verekszik, majd nem emlékeznek jól a történtekre, személyleírást nem tudnak adni. Az ügyek így nyom- és információszegények. A gyermekkor a büntethetőséget kizárja, így legutóbb is el kellett engedni az elkövetőket.

– A szórakozóhelyeken előfordulnak gyerekkorúak, a biztonsági intézkedést megtesszük, szólunk a szülőnek vagy a gyermekvédelmi szolgálatnak. A gyerekek egy része intézetből szökik el, őket visszaszállítjuk. Előfordult, hogy a szülő nem jött a gyerekért, nem érdekelte, mi több, ő mondta, engedjük el. Így a gyereket az intézetben helyeztük el, azok azonban nem zártak, így az ott elhelyezettek hamar visszakerülnek az utcára – magyarázta Holló ezredes.

Az egyik szórakozóhely tulajdonosa megjegyezte, van úgy, hogy a szülő maga kéri, hogy engedjék be a gyerekét. Így ők csak annyit tudnak tenni, hogy nem szolgálják ki alkohollal.

Az akció határozottan és gyorsan zajlott mindegyik helyszínen. A fiatalok nem balhéztak, bár megjegyzéseik voltak azért, mert nem szólt a zene, s az adataikat ellenőrizték a rendőrök. Az egyik helyszínen a rendőrorvos egy fiatal pupillájának állapotából arra következtetett, hogy a srác drogot fogyasztott. A gyorsteszt is elszíneződött, így a fiatalembert a kapitányságra szállították a rendőrök. A kutyák egy kis zacskó droggyanús anyagot találtak a másik diszkóban. Eredetét vizsgálja a rendőrség.

A polgármesteri hivatal szakembere zajmérést végzett, aminek az eredménye: a szórakozóhelyek nem voltak hangosabbak a megengedettnél. A három alpolgármester megfelelőnek értékelte a razzia végrehajtását, s mindannyian bíznak abban, hogy hosszú távon jó hatással vannak az ilyen akciók a város közbiztonságára.

A pénteki akció végeredménye 861 igazoltatás, sikerült elfogni egy körözött elítéltet is, akit a megyei bíróság keresett, mert nem vonult be a büntetés-végrehajtási intézetbe. Hét embert előállítottak a rendőrök, kettőt adategyeztetés miatt, ötöt drogfogyasztás gyanújával. A közlekedésiek 65 vezetővel fújattak szondát, ketten közülük ittasak voltak. A tűzoltóság szakembere 8 vizsgálatot rendelt el, miután a szórakozóhelyeken nem volt megfelelően jelölve, illetve kivilágítva a menekülési útvonal. S a főkapcsolót sem jelölték.

A határőrség egy román állampolgárral szemben járt el. A tisztiorvosi szolgálat két egységnél 10–10 ezer forint helyszíni bírságot szabott ki, mert nem volt megfelelő a tisztaság, egynél a romlott sajt miatt 50 ezer forinttal büntetett. A fogyasztóvédelem azért büntetett több esetben, mert nem voltak feltüntetve a termékeken az árak.

Tóth Gyula

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díszpolgár lesz a falu plébánosa

Écs - Először adományoz Écs községe díszpolgári címet. A polgármester és az önkormányzati testület… Tovább olvasom