Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Rendőrök és erdészek a fatolvajok ellen

Negyven köbméter lábon álló fát vágtak ki és loptak el néhány hete a tényői erdőben, több mint félmilliós kárt okozva az erdőgazdaságnak. Tavaly a bejelentett esetek alapján 3,4 milliós kára volt a társaságnak. A rendőrséggel közös, rendszeres akciókkal próbálják megelőzni a falopásokat.
Még október elején az erdei bűncselekményeket megakadályozandó együttműködési megállapodást kötött a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. és a megyei rendőr-főkapitányság. Falopás, vadorzás, rongálás, vandalizmus, környezetkárosítás – ezek megakadályozása vár a rendőrökre, s az erdőgazdaság munkatársai igyekeznek segíteni ebben a hatóság munkáját. Kedden este közös járőrözésre indultak erdészek és rendőrök: dr. Albert Gábor, a pannonhalmi rendőrőrs parancsnoka elmondta, az elmúlt időszakban több falopás és két orvvadászat is történt illetékességi területükön. Az ügyekben folyik a nyomozás.

A jövőben az erdészekkel rendszeresen, más-más területeken folytatnak majd ellenőrzéseket.

A kedd esti akcióban utunk a ravazdi erdő felé vezetett: itt pár évtizede az erdőgazdaság aszfaltos utat épített ki több kilométeren keresztül egészen Tényőig: az autósok ezt csak engedéllyel használhatják. A cser- és fenyőerdő mellett elhaladva egy szlovák rendszámú autót állítottak meg a járőrök: bár nem fatolvaj volt, engedély híján 30 ezer forintos közigazgatási bírságot kell fizetnie a behajtásért. A tényői erdő felé érve egy lábon levágott akácos erdőrészt mutattak az erdészek. Iványi Ákos, a Kisalföldi Erdőgazdság Zrt. közönségkapcsolati megbízottja elmondta: néhány hete fatolvajok vágtak ki és szállítottak el mintegy 40 köbméternyi anyagot, melynek értéke több mint félmillió forint. A saját használatra történő és a megélhetési lopás is gyakorta előfordul, van, aki kerékpárral szállítja az eltulajdonított faanyagot, más utánfutón vagy pótkocsin. Tavaly a bejelentett esetek alapján 3,4 millió forintnyi kára volt az erdőgazdaságnak az illetékességi területén (a magánerdőkben is gyakoriak a hasonló esetek). Általában jól megközelíthető helyeken, településekhez közel eső erdőkben dolgoznak a fatolvajok. Boros Attila, a ravazdi erdészet igazgatója hozzátette: a tényői falopás során vélhetően pótkocsival szállították el a faanyagot.

Az éjszakába nyúló közös akció során ezen az útszakaszon még egy autós akadt horogra, bár ő sem fatolvaj volt, bírságot kell fizetnie, mert szabálysértést követett el.

Olvasóink írták

 • 3. acsali 2012. november 02. 20:01
  „Az Erdőgazdaság csak a saját erdejét védi, másét nem. Nyúlon például sok erdőrészlet távol lakók (kárpótlási jegyes befektetők) tulajdonában van. A V. nevű erdész, K.Cs. k. m.b. szemet hunynak, hogy V. F. folyamatosan vágja a kilátó környéki erdőt, majd Sz. fuvaros a környéken teríti az akácfát.”
 • 2. icalicoh 2012. november 02. 12:49
  „Így a "helyes" ... kirándulókat büntetni kell ... de vannak kivételek akik mehetnek fát lopni ....

  Tényőn , Sokorópátkán mindkét faluban mindenki tudja , kik azok akik éjjel , hétvégén teherautószám viszik a
  fát , de valahogy ők sosem akadnak horogra , de a rendőrség teszi a dolgát , megbírságolja a békés kirándulókat.
  Ajánlok inkább szombat esti túrát nekik , gyalog , nem a műúton , hanem csendben fülelve . A fatolvajok szezonja nem hétköznap van az út mellett ...persze statisztikában szépen mutat a két bírság , de egyik sem a cél érdekében ...

  mielőtt bárki félreértené itt nem a kisebbség a tettes --”
 • 1. vera2012 2012. november 02. 12:17
  „Közeledik a tél, be kell gyujtani a kályhába. De a lopás nem megoldás. Hát nincs már szégyenérzet sem?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjjeli zuhatag kiköltöztetéssel Győrben

A földszinti lakás konnektorából is folyt a víz a hetedik emeleten történt műszaki hiba miatt… Tovább olvasom