Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Rendkívüli közgyűlés lesz a Széchenyi térről

Győr - Rendkívüli közgyűlést hívott össze március 11-re, szerdára Széchenyi tér-ügyben Borkai Zsolt győri polgármester pénteken. A képviselőknek arról kell dönteni, megemelik-e a beruházásra szánt összeget. Ha igen, akkor június közepére megújul a tér.
A közbeszerzési kiírás értelmében pénteken délelőtt 10 órakor kellett volna eredményt hirdetni a győri önkormányzat által a Széchenyi tér és környezete felújítására kiírt pályázaton. Nem így történt.

Németh Zoltán alpolgármester a Kisalföld kérdésére elmondta: a tenderen négy cég jelezte indulását, végül azonban csak egy adott be ajánlatot. Az általa megadott vállalási ár azonban jóval magasabb volt nemcsak a múlt héten elfogadott városi költségvetésben szereplő 760 millió, hanem közgyűlés korábban hozott döntései szerint erre szánt körülbelül 900 millió forintnál is. Miután a kiírás lehetőséget adott rá, tárgyaltak a céggel. Sikerült a végösszeget olyan mértékűre csökkenteni, hogy Borkai Zsolt polgármester már látta értelmét annak, hogy a közgyűlés megvitatassa a fedezet esetleges megemelését. Emiatt rendkívüli közgyűlést hívott össze március 11-én, szerdán 18 órára. Németh Zoltán arra a kérdésünkre, miért szerepeltettek olyan összeget a költségvetésben, amiről látható volt, hogy nem nyújt fedezetet a beruházásra, azt válaszolta: nem akarták gyengíteni az önkormányzat alkupozícióit, amelyen a forint folyamatos gyengülése már éppen eleget rontott.

Ha a közgyűlés elfogadja az előterjesztést, és a polgármester megkötheti a kivitelezési szerződést, akkor a nyertes június közepére felújítja a tér burkolatát, megépíti a szökőkutakat, elvégzi a növénytelepítést, valamint elkészíti az éttermi teraszokat. Egyedül az átalakításra váró Lloyd előtti öt méteres sáv, a múzeumnál lévő kis teresedés, illetve a Rákóczi utca Teleki utcáig tartó szakasza és a Gyógyszertár köz rekonstrukciója marad őszre, illetve 2010-re. Az alpolgármester szerint éppen ezért nem borul fel a költségvetés egyensúlya, ugyanis idén minden bizonnyal csak az eredetileg is betervezett 760 millió forintot kell kifizetni.

Németh Zoltán hozzátette: a beruházás megkezdése nem jelenti azt, hogy a városháza lemondott a brüsszeli eurókról. Ismeretes, hogy a kormány tavaly ősszel 900 millió forintos európai uniós támogatást hagyott jóvá a fejlesztésre, azonban – az alpolgármester szerint nem Győr hibájából – még mindig nem sikerült megkötni a támogatási szerződést. A projektet ettől függetlenül az uniós pályázatban leírtaknak megfelelően valósítja meg a győri önkormányzat.

Videó: Cseh Róbert

Olvasóink írták

 • 6. kisem 2009. március 10. 00:37
  „Amikor nagyban megy a "játék".
  Mégis, mennyivel sokkal több az az egy beérkezett ajánlati összeg?
  Az önkormányzati alkupozíció valahogy nem stimmel. Ezek szerint már a kiíráskor tudták, hogy a tervezett összegből nem lehet megvalósítani a beruházást vagy a tervezői előkalkuláció volt felületes, mennyiségileg hibás, költségelemeket elhagyó és a "szakértők" azt szentírásként elfogadták? Ez üzleti szempontból nem korrekt, mondhatni a pályázó(k) szándékos félrevezetése. Arról már nem is beszélve, hogy a műszaki tartalom sem egyértelmű, már ami a környező utcák felújítását illeti. Így aztán könnyen lehet a százmilliókkal "játszani".
  A keretösszeg megemelése helyett tisztességesebb lett volna a beadási határidőre érkezett egyetlen ajánlat ismeretében a pályázatot eredménytelennek minősíteni és egy új pályázatot kiírni teljesen körülírt műszaki tartalommal.”
 • 5. osztógép 2009. március 09. 10:26
  „a Pálffy étteremnek is az önkormányzat fizeti a felújításait! miért??? azért mert a tér sarkán van? de hát az maszek biznisz....hoppááá!!!!”
 • 4. Stewe 2009. március 08. 16:59
  „Ha a Győrhöz képest csóró Kaposvár, Baja, Szekszárd, Szeged, Debrecen megcsinálta a főterét már jópár éve, itt röhögve kész kell hogy legyen nyárra.... persze nagy úr az éhség, tartja az örökérvényű mondás ...”
 • 3. pampus 2009. március 07. 08:19
  „Kihagyták a videó felvételből a"gyerekkocsis"´ földradarozót! Vajon mit talált a pénzen kívül?”
 • 2. soványlaci 2009. március 06. 20:42
  „Hogy van az, hogy mindig itt Győrben
  lesznek a közbeszerzési árak mindig kb. 100 millióval
  drágábbak, mint az előre tervezettek.
  Pl. Szauter utca, Városháza tér,Barátság park, most a Széchenyi tér.
  Aki lopást emleget az nem igazi lokálpatrióta:(”
 • 1. Judytka 2009. március 06. 20:08
  „Már alig várom..és gondolom nem vagyok egyedül!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kidöntötte a lámpaoszlopot a kamion, majd továbbhajtott

Győr - Csütörtök este az Ipar utcában egy kamion szó szerint úgy kicsavart egy lámpaoszlopot, hogy… Tovább olvasom