Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Rendhagyóan a balkáni háborúról a győri Deák-iskolában

"Háború a Balkánon – Jugoszlávia széthullása" című előadás-sorozatában végzős középiskolai tanulóknak mutatja be a délszláv háborút s a békefenntartók szerepét a Boszniát megjárt Könczöl Ferenc alezredes.

A győri Deák Ferenc Közgazdasági Szakközépiskola három végzős osztályának tanulóival rendhagyó történelemórán ismertette Jugoszlávia szétesését, a balkáni háború történéseit a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnokhelyettese, Könczöl Ferenc alezredes.

A fiatalok képet kaptak Bosznia-Hercegovina történelméről, vallási megosztottságáról, a háború kirobbanásáról s a tragikus eseményekről. A békefenntartóként Szarajevóban egy évig szolgált alezredes hiteles képet adott hallgatóinak személyes tapasztalataival és az előadáson bemutatott dokumentumfotókkal, filmrészletekkel, s a békefenntartók szerepét is megismertette a fiatalokkal.

– Amikor három évvel ezelőtt Boszniába mentem szolgálni, akkor szembesültem vele, hogy milyen keveset tudok arról az országról, az ott folyt háborúról, amelybe békefenntartásra indulok.

Amikor hazaérkeztem, úgy gondoltam, először a katonáknak, majd a győri középiskolák végzőseinek készítek egy előadást, amelyben bemutatom, mi az a folyamat, ami a háborúhoz vezetett, a háború történéseit, szörnyűségeit, ahogyan én láttam, s hogyan élték meg az ottani emberek – mondta el Könczöl Ferenc sorozatának 8. állomásán.

A fiatalok érdeklődve hallgatták az alezredes előadását, Muzsai Fruzsina megjegyezte: "Több információt kaptunk, mint a tankönyvekből. Videókkal alátámasztva hitelesebb az egész.

Jobban átadta az egész lényegét, bele tudom képzelni magamat abba a helyzetbe, hogy mit éltek át azok az emberek. – Már sokat olvastam a délszláv háborúról, mivel katonai pályára készülök, de így is sok új információt kaptam – fűzte hozzá Nyemcsek Dániel.

– A tankönyvekben szinte semmi nincs leírva ahhoz képest, amit itt az alezredes úr elmondott. Teljesen új képet világított meg ezzel a háborúval kapcsolatban, elképzelni sem tudtam, hogy mik megtörténtek abban a borzalomban – mondta Csordás Péter.

Iskolatársaival egyetértve Győri Márton elmondta: – Az óra könnyebben megragadt a tudatomban, mintha sima tanórán hallottam volna. S jó volt, hogy az előadó nem kívülállóként beszélt a történtekről, hanem úgy, hogy ő már járt ott. A videók is megdöbbentőek voltak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

XVIII. Győri Állásbörze - Ahonnan a karrier indul

A Karrier Iroda az XVIII. börzét április 2-án, Felkészítő nappal indítja, ahol karrierépítési tanácsokat kaphatnak a hallgatók. Tovább olvasom