Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Rendhagyó könyvbemutató a győri zsinagógában

Az Arkánum Alapítvány a Miniszterelnökség 2014-re, a Holokauszt Emlékév alkalmából kiírt pályázatán támogatást nyert több könyv kiadására, valamint az e könyvekhez kapcsolódó országos könyvbemutatóra.
A szombathelyi Agora Kulturális Központ, a szegedi zsinagóga és a budapesti, MagNet Ház után október 8-án délután 6 órai kezdettel a győri zsinagógában tartja az Arkánum Alapítvány vezetője, Dr. Bistey Zsuzsa a holokauszt emlékév alkalmából kiadott könyveik bemutatóját. Az egyik friss publikáció, „Szeretettel, Ottó" - Otto Frank magyarul még ki nem adott levelezését tartalmazza. Anna Frank édesapja kiemelkedő emberi jellemmel viselte a családja elvesztését a második világháborúban. A Frank család jól ismert történetéből, Anna Frank naplójából tudjuk, hogy kétévi rejtőzködés után árulta be valaki az amszterdami rendőrségen hollétüket, ezután hurcolták el valamennyiüket, de csak Otto Frank tért vissza a koncentrációs táborból. A magas kort megélt férfit egész életében a megbocsájtás és a szeretet vezérelte, s a világ több országában is fiatalok tucatjaival állt levelezésben, akik hozzá fordultak tanácsért. Egy ilyen atyai kapcsolat bontakozik ki a Cara Wilson, amerikai zsidó lánnyal folytatott csaknem húsz évi levelezésből.Anna Frankhoz kapcsolódik egy svéd írónő, Barbro Karlén könyve, amely ugyan még tavaly megjelent, de az idei kiemelt megemlékezések méltó kötete: a „Farkasordítás". A megdöbbentő könyv hátsó borítójára ezt írta német kiadója, Thomas Meyer: „Barbro Karlén könyvének lényege, a reinkarnáció igazságának személyes tanúsítása és a karma törvényeinek precíz bemutatása. A huszadik század elején komoly kísérlet történt arra, hogy mindkettőt a világ elé tárja egy új szellemtudomány… Dr. Rudolf Steiner, a szellemtudomány megalapítója próbálta bevezetni a nyugati kultúrába a reinkarnáció és a karma ősi igazságait. Ha ezt a tanítást a közép-európai emberek képesek lettek volna életalappá tenni, a holokauszt soha nem történt volna meg. Ugyanis a reinkarnáció egyik legfontosabb ismérve, hogy az emberi lény elpusztíthatatlan szellemi magva a különböző inkarnációk folyamatában hol férfinak, hol nőnek születik a Földre és általában mindig más emberfaj képviselőjeként… Az ember, aki elfogadja a reinkarnáció igazságát, egyszerűen nem képes rasszista, fanatikusan nacionalista ideák befogadására. Éppen fordítva: minél komolyabban vesszük a reinkarnáció igazságát, annál nagyobb mértékben ébred fel bennünk a különböző fajok és népcsoportok iránti érdeklődés és tisztelet."

Barbro Karlén könyve alcímében ez áll: karmabiográfia. Az 1957-ben, katolikus családban született svéd írónő 2013 őszén az Arkánum Alapítvány szervezésében tartott nemzetközi konferencián személyesen is részt vett. Elmondta: rémálmaiban a második világháború borzalmait élte át, s idővel nyilvánvalóvá vált, hogy múlt és jelenlegi élete hogyan fonódik össze.

Hasonlóképpen egyedi történeteket tartalmaz a frissen kiadott „Titkok az autisták világából" c. könyv, amelyet Wolfgang Weirauch jegyez szerzőként. A könyv gerincét annak a svéd pszichológus édesanyának fiaival folytatott számítógépes levelezése adja, amelynek során a három súlyosan autista gyereke egy körülbelül tíz éve kifejlesztett módszer segítségével kifejezhette gondolatait. A mozogni, beszélni sem tudó autistákról – most nem csak erről a konkrét három fiúról, hanem általában – az volt az orvosi vélemény, hogy valószínűleg elmeállapotuk is visszamaradott, károsodott. Ezekből a jegyzőkönyv szerű dokumentációkból kiderül, hogy ennek ellenkezője igaz: magasan fejlett szellemiségű emberekről van szó.

Részlet az Előszóból:

„Ez a könyv egy radikálisan új fejleményről számol be – valamiről, ami ebben a formában még soha nem történt meg. Emberek, akik nem képesek beszélni, elénk tárják gondolataikat egy komputer által segített un. Támogatott Kommunikációban (röv.: TK). Ezek a gondolatok azonban, messze nem csupán jelenlegi állapotukról és élményeikről tájékoztatnak, hanem nyilvánvalóan mélyen benyúlnak a fizikain túli szellemi világokba, az un. érzékfeletti világokba is…

Beszélgetés Hilke és Erik között, amelyhez Martin, Erik bátyja is hozzáfűzi gondolatait. Ezekben a beszélgetésekben, amelyek a 2010 év első felében zajlottak, Erik előző életéről beszél a Harmadik Birodalom idejéből. A Bergen-Belsen-i koncentrációs tábor lakójaként azért ítélik halálra, mert nem hajlandó elárulni zsidó barátait. Ezek az élmények olyan mélyen érintették, hogy többé nem kívánt a Földre inkarnálódni. Mégis, amikor halála után találkozott a Krisztus-lénnyel, Krisztus bátorságot adott neki, és megerősítette elhatározásában, hogy a történtek ellenére vissza kell térnie a Földre. Martin, Erik autista testvére kiegészíti ezt a beszámolót a maga érzékfeletti meglátásaival és a Dachau-i koncentrációs táborban megélt élményeivel…

Mivel az eddigi beszélgetések nyomán számos nyitott kérdés maradt, Wolfgang Weirauch, a dokumentum-kötet szerkesztője további kérdéseket tesz fel Erik Osikának előző életével kapcsolatban."
Miként kerül a holokauszt megemlékezések sorában egy asztalra a három könyv? Ennek történeti bevezetőjét vázolja fel Dr. Bistey Zsuzsa, aki maga is pszichológus, de szellemtudományos kutatással foglalkozó szakemberként más rálátása van a történelmi eseményekre is. Hivatkozik Dr. Rudolf Steinerre, az antropozófia megalapozójára, akinek tanításai elsősorban a Waldorf iskolák szellemiségében vált közkeletűvé. Ám a reinkarnációt, amely szemléletének, munkásságának kiindulópontját és a szellemtudomány alapjait jelenti, még ma is sokan elutasítással, téves elgondolásokkal félreértik. A legtöbb ember valamiféle asztaltáncoltatós szellemidézést tételez fel a szellemtudomány említésekor. Bistey Zsuzsa éppen azokra az összefüggésekre világít rá, amelyek világosan kirajzolják az emberiség szellemi fejlődésében jelen állapotunkat.

Évezredekkel ezelőtt az ember számára természetes volt a magasabb teremtőerőkkel való szoros kapcsolat, amelyet azonban hosszú időre meg kellett szakítani ahhoz, hogy az anyagi világban megtett útját bejárhassa. A 20. század vége felé azonban megkezdődött egy újfajta emberiség kialakulása. Olyan generációk születtek – és ez a mai korra fokozottan igaz – amelyek képviselői már egészen kisgyerekkorban természetesnek veszik a láthatatlan dimenziók lényeivel való kapcsolatot, miként egyre többen vannak olyanok is minden korosztályból, akik számára nem kérdéses, hogy az emberi lélek nem egyszer ölt csak testet, hanem folyamatosan, fejlődése és az emberiség szellemi fejlődése érdekében újra és újra visszatér a földi világba.

És így jutunk el az előadás címéül szolgáló gondolathoz: "Újraszületés a hamvakból. Holokauszt a modern szellemtudomány tükrében". Az autisták világára ablakot nyitó könyvből is ugyanaz derül ki, mint Barbro Karlén önéletrajzi könyvéből: mind az írónő, mind a most autistának született fiúk áldozatok voltak előző életükben a második világháborúban. Bistey Zsuzsa hangsúlyozza: ezeknek a döbbenetes és megrázó történeteknek a megismerésére azért van szükség, hogy mind több emberben felébredjen a felelősségérzet, amit leegyszerűsítve így fogalmazhatunk meg: ha most bántok egy másik embert, legyen az zsidó cigány vagy bármely nép képviselője, akit valamely okból ellenszenvvel nézek, jó esélyem van arra, hogy legközelebb közéjük születek, és megismerem azt a fájdalmat, amit én okoztam nekik. Minden ember lelkébe befészkelheti magát a gonosz erő. Ne adjunk esélyt neki. Azokra a nagybetűs EMBEREKRE tekintsünk, – mint Otto Frank is –, akik bosszú helyett a megbocsátást választották. Csak így emelkedhetünk ki abból az ördögi körforgásból, amelyben a bosszút újabb bosszú követi, és amely csak erőszakot szülhet, nem pedig szellemi felemelkedést.


Dr. Bistey Zsuzsa, az Arkánum Alapítvány létrehozója klinikai pszichológus. Huszonkét évvel ezelőtt tért haza Magyarországra. Annak idején Amerikában, friss diplomásként azt érezte, valami űr van: a lélektan nélkülözi saját tárgyát, mert a lelket nem tekinti transzcendentumnak csak biokémiai reakciók halmazának, úgy pedig nem sokra lehet menni a lélektannal. Így jutott el Rudolf Steiner szellemtudományához, amelyet tanulmányozva felismerte, hogy ha a lélektan a szellemtudománnyal ötvöződik, akkor feltárul az a világ, amelyben értelmezhetővé válik az ember igazi természete, eredete, Földre érkezésének célja és jövője.

Ezt a tudást folyamatosan elmélyítve és a gyakorlatban alkalmazva nem elégedett meg annyival, hogy praxisába beépítse, hanem küldetésként egyre szélesebb körben alkalmazva építette fel a ma Ispánkon működő Arkánum szellemi műhelyt, amelyhez konkrét épületek is tartoznak, ahol felnőtt- és gyerekcsoportokat, pedagógusokat és egyéni tanulni vágyókat tudnak fogadni és megfelelően felkészíteni. A fiatalokat arra, hogy határozott éntudattal könnyebben eligazodjanak a mai kaotikus világban, hiszen évek múlva az ő kezükben lesz Európa sorsa, s tőlük függ az igazi európai szellemiség megteremtése. A felnőtteket pedig arra, hogyan ismerjék fel az egyén konkrét történelmi, politikai helyzetbe ágyazottságát, hogy megfelelő rálátással lehetőleg mindig meg tudják őrizni a közép pozícióját. Jó döntések ugyanis csak így születhetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújított bérlakásokat adtak át a győri Ady Endre utcában - videó

Közel 4600 bérlakással rendelkezik Győr. Az önkormányzat a fiataloknak is igyekszik lakást… Tovább olvasom