Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 7°C | 10°C Még több cikk.

Rendbe teszik a volt disznószállást

A megmenthető épületek felújítása és a tereprendezés után dönt a város a hasznosításról.

A város még nem döntött a Pápai úti volt disznószállás területének hasznosításáról, azonban a környezet rendbetétele megkezdődött. Néhány épületet lebontanak, másokat felújítanak, a fák, bokrok rendbetétele megkezdődött.

Az állatkereskedelemmel foglalkozó győri polgárok az 1880-as évek végétől kezdődően kezdték építeni a Pápai út és a Holt-Marcal közötti területen a disznószállást, ahol adták-vették az állatokat. Egészen a marcalvárosi lakótelep második építési ütemének kezdetéig hizlaltak ott sertéseket, de gazdasági okok és a város terebélyesedése miatt az állattartás megszűnt.

A terület nagy része elgazosodott, néhány épület életveszélyessé vált. A város idén januártól a fejlesztési terv elkészültéig a valamikori disznószállást a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. technikai kezelésébe adta.

– A területen építőanyag-telep működik, ezenkívül öt épületet vállalkozók bérelnek, ezekben raktárak vannak és működik egy fűrészüzem is. A hasznosított épületeket a bérlők rendben tartják, állaguk megfelel a vállalkozás működtetéséhez. A többi épület azonban annyira leromlott, hogy jelenleg használhatatlanok – mondta lapunk érdeklődésére Nagy Csaba, a társaság szóvivője.

A társaság szakemberei felmérték az épületek műszaki állapotát. Négy közülük romos, életveszélyes, már nem érdemes felújítani, a bontását megkezdték.

– Van azonban három, évekkel ezelőtt raktárnak használt épület, azokat érdemes megmenteni az enyészettől. Ezeknek a tetőszerkezetét kell felújítani, meg kell javítani az ereszcsatornák bádogozását és helyrehozni a falak régóta tartó beázása miatti károsodását – magyarázta Nagy Csaba.

A szóvivő szerint a legnagyobb munkát az elgazosodott terület rendbetétele adja a társaságnak. Az elburjánzott növényeket ritkítani, metszeni kellett, egy fasort szakszerű koronaalakító és ifjító metszéssel sikerült megmenteni.

– Ahol kellett, nagy teljesítményű gépekkel kaszáltuk a gazt, nyírtuk a füvet, az épületek lábazata mellől kiirtottuk a növényzetet és a talajmunkák elvégzésével rendeztük a terepet. A további tervek között szerepel a járdát kísérő közvilágítás szakszerű szerelése, a kerítés helyenkénti pótlása, ahol szükséges, ott javítása. Az utóbbi feladat vagyonvédelmi szempontból is fontos – tudtuk meg Nagy Csabától.

A még használható épületek felújítása és a tereprendezés után dönt majd a város a hasznosításról. Az már biztos, hogy a Pápai út mentén, a Marcalváros II. szomszédságában lévő „Bioligettel" szemben rendbe teszik az egykori disznószállás elhanyagolt területét.

Tóth Gyula

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt az alapító főigazgató

Életének 87. évében elhunyt prof. dr. habil Hegedűs Gyula egyetemi magántanár, a közlekedéstudomány… Tovább olvasom