Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Rendbe teszik a tározótavakat

Poshad az adyvárosi tó vize, pusztulnak benne a halak, elhanyagolt – panaszolják a környéken élő vagy éppen arra járó olvasóink, kérdezve, lesz-e, s mikor valami megoldás? Röviden a jó hír: lesz megoldás.

Középtávú vízrendezési koncepciót készít Győr városa, ebben előkelő helyen szerepel majd az adyvárosi, illetve szabadhegyi tározótavak rendbetétele – amelyet a mostani állapot miatt a lakosság is sürget.

Az adyvárosi tó funkcióját tekintve csapadékvíz-tározó, de természetesen ha ott van a lakóházak szomszédságában, sétahely is a környéke, alkalmasint pecázhatnak a gyerekek, télen pedig, ha befagy a víz, lehet rajta korcsolyázni. Nos, az idei tél ilyen szempontból nem volt kedvező, sőt, másként se, a víz nem fagyott be annyira, hogy a nádat le tudták volna vágni, eredendő oka ez a mostani állapotnak.

Másrészt viszont: a tó környékén nagyszabású munkák zajlanak, illetve lesznek. Készül Szabadhegy csapadékvíz-elvezető rendszere. Mint már írtunk róla, a felszíni csapadékvíz óriási tisztítótartályon átjutva kerül majd az adyvárosi tóba, amelynek így garantáltan tisztább lesz a vize, nem kerül bele mindenféle üledék. A munkálatoknak a hetven százalékát már elvégezték. A gyűjtővezetéket a vasúti sorompótól nem messzire vezetik át a forgalmas út alatt, várhatóan már a közeli napokban. Az építés július elejére fejeződik be.

Ezzel azonban még nem lesz vége a tó körüli munkálatoknak. A Szauter utca folytatásában, a Tihanyi Árpád úttól a tó mellett, a Fehérvári úti körforgalmi csomópontig ugyanis megépül a „külső körút", az Ifjúság körút mögött. A kivitelezőt közbeszerzési eljáráson választják ki, ez hosszadalmas, kötelező procedúra.

Ha minden rendjén halad, például nem lesznek fellebbezések, az út még idén, az év végéig elkészülhet. S hogy még jobb hírt is mondjunk a tóért aggódóknak: készül Győr középtávú vízrendezési koncepciója, hamarosan az illetékes önkormányzati bizottságok tárgyalják. Ebben ha nem is az első, de előkelő helyen áll az adyvárosi, illetve a József Attila-lakótelepen lévő, úgynevezett 3-as tározótó rendbetétele. (A 2-es tó környéke már kellemes sétahely lett.) A tavakat kitisztítják, kotorják, rendbe teszik a partot is – konkrét időpontot még nem tudunk mondani...

Jutasi Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A látszat csal: nem üres az aluljáró

Lassan egy éve, hogy átadták a Nádor aluljárót, s a laikus azt látja, a győri autósok nem nagyon akarnak tudomást venni róla, a közútkezelő szakemberei viszont állítják: a Baross híd forgalmának csaknem 50 százalékát átvette az aluljáró. Tovább olvasom