Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Rémhírek & tévhitek: hogyan védjük ki a szúnyogcsípést?

KULLANCSVESZÉLY A KERTBEN - Mi az igazság az ember vérszívó rovarok elleni harcában? KATT, részletek itt...

Gondolta volna, hogy a terhes nők fokozottan ki vannak téve a szúnyogcsípés veszélyének, míg általában az AB vércsoportúakat nem háborgatják annyira a vérszívó rovarok?

Napjainkban a kullancsok elleni védekezés egyéni szinten is fokozottan szükséges, mivel az irtás bizonytalan és oltás sem mindenkinek adható. Ráadásul a védettség kialakulásához több hónapnak kell eltelnie, így sokan már későn ébrednek rá, hogy más módszerekkel szükséges védekezniük a kullancsok által terjesztett megbetegedések ellen. 

Vannak olyan szerencsések, akiket elkerülnek a nőstény szúnyogok, sokaknak viszont az egész nyáresti pihenését megkeseríti az ellenük folytatott harc. Gyakorlott kirándulók és elszánt hobbihorgászok már praktikák tömegét fejlesztették ki az idegesítő zümmögő lények és árnyas lombokat kedvelő társaik, a kullancsok ellen, de vajon gondol-e bármelyikünk is arra, hogy egy felszabadult játszótéri homokvár-építés, egy kerti sütögetés közben, vagy egy városi parkban is szabad prédái vagyunk a veszélyes vérszívóknak? A Zseli erdő mellett találkozhatunk velük akár a Fertő tónál, a fertődi Eszterházy kastély parkjában, vagy a győri Radó-szigeten is.

A szúnyogok a Földgolyó egészén elterjedtek, még a sarkvidékek zordabb területekein is képesek kialakítani élőhelyüket. Leggyakrabban azonban vízpartok közelében találkozhatunk velük.

Általában megoszlanak a vélemények arról, hogy kikhez vonzódnak a szúnyogok leginkább. A nullás vércsoportúakat például általában jobban szeretik, mint más vércsoportú társaikat. Ez viszont nem jelenti azt, hogy nekik nélkülözniük kellene a zümmögő vérszívók nyáresti és pirkadati tolakodását, őket valószínűleg csupán nem részesítik előnyben a nullás vércsoportúakkal szemben.Érdemes vigyázni a nyári alkoholfogyasztással is, mert amerikai szakorvosok szerint már egy pohár sör megivása után is képesek vagyunk mágnesként vonzani a szúnyogokat. Ne gondoljuk azonban, hogy ha hűsítő, habos sörünk mellé egy jó fokhagymás tzatziki-salátát is elfogyasztunk, akkor ezzel semlegesíthetjük az alkohol szúnyogokat vonzó hatását! Bebizonyosodott ugyanis, hogy a népi praktikáknak ellentmondva a fokhagyma segítségével maximum az asztalszomszédunkat tarthatjuk magunktól távol, a vérszívó rovarokat viszont aligha.

Az emberi bőr által kibocsátott vegyi anyagok közül egyesek vonzzák, mások inkább taszítják a szúnyogokat. Ezek a rovarok különösen kedvelik például az emberi verejtékben található tejsavat, és a kilélegzett széndioxidot. Sőt, minél nagyobb mennyiségben termeljük ezeket az anyagokat (alkatunknál fogva, vagy például fokozott fizikai megterhelés alatt), annál több rovar figyelmét keltjük fel ezzel. Szintén vonzódnak a szúnyogok a bőrünkön keresztül kiválasztódott koleszterin, illetve a különböző szteroidok iránt, és nagyon kedvelik a parfümöket, dezodorokat is. Érdekesség, hogy a terhes nőket különösen szeretik a szúnyogok, egyrészt azért, mert testhőmérsékletük az átlagosnál magasabb, bőrük kiválasztása fokozottabb, és több széndioxidot is bocsátanak ki, mint azok a nők, akik nem várnak kisbabát.

A szúnyogokkal ellentétben a kullancsok mindenkit szeretnek, akik portyázóterületük közelébe merészkednek, de bizonyítottan őket is különösen vonzza az emberek és az állatok verejtékében található tejsav. A kullancsok az utóbbi évtizedekben sosem látott mértékben elszaporodtak, melynek legfőbb oka a klímaváltozásban keresendő. Fontos tudni, hogy a közhiedelemmel ellentétben a kullancsok nem csupán erdőkben élnek, a klímaváltozás következtében egyre enyhébb teleknek köszönhetően elszaporodtak, és élőhelyük határai is kitolódtak. Szeretik a füves-ligetes árnyas helyeket, ezért ott leselkednek ránk a városi játszótereken, parkokban, családi kertekben is. Szükséges tehát védekeznünk ellenük minden esetben, amikor kimerészkedünk a természetbe!


Tudta-e Ön, hogy

a kullancsok által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás (encephalitis) kórokozója elleni védőoltást már a téli időszak alatt be kell adatnunk ahhoz, hogy kora tavaszra kialakuljon a védettség?

a kullancsok által terjesztett másik veszélyes megbetegedés, a Lyme-kór kórokozója ellen az emberek számára nem létezik védőoltás?

a vakcinák a csípés ellen nem védenek, csupán a kórokozóval szembeni ellenanyagot tartalmazzák?

a kullancsok elleni védekezés egyéni szinten is fokozottan szükséges, mivel az irtás bizonytalan és oltás sem mindenkinek adható?

A kullancs- és szúnyog-dilemmák legfontosabb válaszait elolvashatja az S.C. Johnson négyrészes hírlevelében.

Az S.C. Johnson Autan és OFF! termékei hatékony védelmet nyújtanak a szúnyogok és a kullancsok csípései ellen az aktív életmód kedvelőinek és a családoknak, érzékeny bőrűeknek egyaránt.

 További információk és a védekezés hatékony módszerei:
www.kullancsveszely.huOlvasóink írták

 • 5. Min Joe 2008. július 24. 18:55
  „Nincs kutyam de ugy tudom,hogy egy kis fokhagymat kell a kutya elese´ge´be tenni,az igaz ez a balha elriaszta´sa´ra jo.Es remelem a kullancsot is elzavarja{?}”
 • 4. tid 2008. július 07. 23:06
  „Nem úgy értettem, hogy a madarat csípi éppen, hanem, mivel a madarak eszik őket, mondjuk kiesik a szájából repülés közben. Én inkább erre gondolok. A szomszédok kutyái sem járnak sehova.
  Szerintem a játszóterekre és egyéb helyekre is így kerülnek be nagyrészt a kullancsok. Elenyésző az a mennyiség, amit a városi kutyák odavisznek. Azok a kutyák, akik megfordulnak játszótereken, azok főleg lakásban, társasházban lakó kutyák, ők azért többnyire rendesen karban vannak tartva.”
 • 3. tollas 2008. július 07. 20:49
  „A kullancs nagyonráérő rovar. Lassan de biztosan járva, a szom-
  szédból simán 15-20 métert egy hét alatt megtesz.
  Ha nemhiszed el, ellenőrzött sík területen megnézheted hogy rövid idő alatt hihetetlen távolságot megtúd tenni.

  Nyilvánvaló madárra is rámehet,- de a kert és a terjesztő madár
  között azért messze nincs akkora összefüggés.”
 • 2. tid 2008. július 07. 19:44
  „Kedves tollas!
  Hát nem értek veled egyet.
  Nekem 7db, darabonként több ezer euros kutyám van, akik életükben nem jártak olyan helyeken, ahol kullancs lehet, sem fűves terület, sem dzsindzsás, sem erdő, és nem is fognak ilyen helyeken járni. Tavaj egy nyári napon mégis képesek voltak negyven valahány kullancsot összeszedni a saját kertünkben, ami még művelve is van. Ha a kutyák cipelik oda valahova a kullancsokat, akkor hogy kerültek a kertünkbe, ahová nem jár idegen kutya? Szerintem inkább gyanakodj a madarakra!”
 • 1. tollas 2008. július 07. 18:19
  „A kullancsok elsőszámú terjesztői a házi kedvencünk,a kutya.
  A mai világban szinte elsem lehet képzelni olyan helyet, ahova
  kutya nem megy be. Mágnesként ragadnak rájuk.
  Nekem is volt kutyám, tapasztalatból beszélek.
  Egy borsonyira hizott petével teli kullancs kipottyanása
  játszótér közelében kész katasztrófa.

  Rendetlen, felelőtlen emberből pedig nincs hiány.
  A kutyát is ugyan úgy átkell nézni.
  Sőt ha valami anyaggal levan kezelve, annál felületesebben
  kapaszkodik, még könnyebben kiesik, - bárhol.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már csak Beled akar város lenni

Győr-Moson-Sopron - Az általunk megkérdezett, nagyobb lélekszámú települések nem törekszenek városi… Tovább olvasom