Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Reménytelennek látszik a pluszbéremelés

A Kisalföld által megkérdezett győri iskolaigazgatók csaknem reménytelennek látják, hogy létszámleépítéssel ki tudják gazdálkodni a plusz háromszázalékos létszámleépítés fedezetét. A tervezetről egy hét múlva dönt a város közgyűlése.
A nemrégiben elkészült győri költségvetési tervezetben az szerepel, hogy az önkormányzat július 1-jétől háromszázalékos béremelést biztosít a közalkalmazottaknak, és lehetőséget ad az intézményeknek arra, hogy ezt további három százalékkal kiegészítsék. Ennek egy feltétele lesz (legalábbis, ha a képviselők jövő héten rábólintanak az előterjesztésre): létszámcsökkentéssel elért megtakarítás.

Eredics Imre alpolgármester a múlt heti érdekegyeztető fórumon azt hangsúlyozta: azért ragaszkodnak ehhez, mert tartós, éveken át jelentkező pluszkiadásra – mint amilyen a fizetésemelés – nem lehet egyszeri tételek megspórolásával pénzt előteremteni. A szakszervezetek szerint viszont a dolgozók a kormány által ajánlott hatszázalékos keresetnövekedésre számítottak, ráadásul már az első félévben. Ennek fedezetét azonban az országos költségvetés nem biztosítja az önkormányzatoknak.

Ésszerű összevonások már voltak

Nagy Péter, a Jedlik-középiskola igazgatója egészen biztosnak nevezte, hogy ilyen módon nem tudnak pénzt megspórolni, és így a plusz háromszázalékos fizetésemelésre sem kerülhet sor. A szakember elmondta: a megyeszékhely intézményeinek zöme a tavalyi megszorítások miatt leépítette, ami leépíthető volt. Hozzátette, hogy a Jedlikben az ésszerű óraszámcsökkentéseket és csoportösszevonásokat már 2003-ban megtették, a nem pedagógus dolgozók létszáma pedig annyira alacsony, hogy egy esetleges betegség esetén lehetetlen megoldani a helyettesítést. Az igazgató ezt tapasztalatból állítja, mert erre sajnos jelenleg is van példa a középiskolában. Nagy Péter ezek miatt úgy fogalmazott, hogy szinte reménytelennek látja a béremelést, amelyet legfeljebb egy-két városi intézményben tudnak kigazdálkodni.

Nincs tartalék

Hasonlóan vélekedett Szalai Ferenc, a Gárdonyi-iskola igazgatója. „Nincsenek tartalékok. Pedagógust nem tudok elküldeni, mert akkor jogszabálysértően működnénk. A technikai dolgozók száma is csak annyi, amennyi egy ekkora épülethez, két óvodához és egy négyszázötven gyerekre főző konyhához szükséges" – magyarázta. Az intézményhez ma már csak az Attila utcai és a Lehel utcai óvoda tartozik, miután az Ady-óvodát tavaly megszüntette a közgyűlés. Ez a döntés az iskolának nem jelentett megtakarítást, mert a feladat megszűnésével az önkormányzat természetesen a pénzt is elvonta.

Várjuk ki a végét

Horváth Miklós, a Móra-középiskola igazgatója ezzel szemben azon véleményének adott hangot, hogy ki kell várni a végét, azaz a február 19-i közgyűlés döntését, addig nem lehet semmit sem készpénznek venni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz perc két levegővel a 22-esen

A járatbővítés ellenére még mindig zsúfoltság várja azokat az utasokat, akik a helyi… Tovább olvasom