Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Remények és esélyek – mit gondol a falu fejlődéséről?

Megkérdeztünk három abdait, mit gondolnak a település esélyeiről, lehetőségeiről és jövőjéről. Somogyi György, Fűzfa Ottó és Szűcs Gyula válaszoltak.
Négy cikluson keresztül a község polgármestere volt Somogyi György, de jelenleg is többféle közéleti szerepet vállal. A két év múlva fennállásának százhuszadik évfordulóját ünneplő Abdai Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke és két helyi kórusnak is aktív tagja. Úgy látja, az új faluvezetés igyekszik minden lehetőséget megragadni, ami alkalmat ad a fejlesztésekre. Sok pályázatot készítenek, és ez még akkor is dicsérendő, ha nem mind jön be, mert a pályázati igény beadása is komoly munkát jelent. Egyszer csak majd nyernek az egyikkel.

Somogyi György
Nagy erőfeszítéseket tapasztal az expolgármester olyan régi tervek megvalósítása kapcsán is, mint az új közösségi ház, sportcsarnok. A fiatalabb elképzelések közül pedig üdvözli például a Holt-Rábca revitalizálását, az ökoturizmus alapjainak lerakását. Reméli, hogy a különböző kezdeményezésekbe fektetett munkának mielőbb beérik a gyümölcse, mert ezek többnyire olyan beruházások, amelyeket egy falu nem tud önerőből megvalósítani. Jónak tartja, hogy utódja, az új polgármester a tájékoztatás egy új dimenzióját, az információs technológiát is kihasználja, úgy véli, e szempontból szinte a digitalitás virtuóza és ez a falu megújult internetes oldalán is meglátszik.


A lokálpatrióta tanár úr

– Az abdaiak életét már a rendszerváltás előtti időkben is Győr ipari fejlettsége határozta meg, a falu képét pedig sokáig a főút mellett kiépült, de már megszűnt bazársor – idézte fel az Abdán helytörténeti munkássága miatt is méltatott Fűzfa Ottó. Sokan pedig a helybeliek közül a nyugalmazott pedagógust öregdiákként emlegetik szeretettel. Hajdani tanítványai és kollégái nemrégiben hetvenötödik születésnapja alkalmából mint alkotó értelmiségit és tevékeny lokálpatriótát köszöntötték. Köszönték neki, hogy az iskola környezetének szépítését annak idején elkezdte, a nyugodt szakmai munka feltételeit ott megteremtette, és az irodalom, a haza szeretetére, humanizmusra nevelt, a kirándulások, a táborozások, a népfőiskola motorja volt.

A „tanár úr", egykori igazgató lapunknak arról is beszélt, hogy Abda a vizek faluja, és a Duna közelségét, a Holt-Rábca kívánatos rendbetételét, a szinte Balatonná növekedő kavicsbányatavakat említette indokként. Örül, hogy az új sportcsarnoknak, a közösségi ház létrehozásának konkrét tervei vannak már, és az iskola mindig is szívügye volt a faluvezetésnek.


Szárnyas maratoni rekorderek

– Folyamatosan és dinamikusan fejlődik Abda, de meggondoltan, jól gazdálkodva, jól megnézve, mire ad ki pénzt. Azt külön ki kell emelni, ahogy a faluvezetés felkarolja a civil szervezeteket – mondta el Szűcs Gyula, az F10 Postagalamb Egyesület vezetője és hozzátette: jó példa a civilek támogatására, ahogy a polgármesteri hivatal a pályázataik előkészítését, ügyintézését segítette. Így sikerrel is jártak, tavaly kétféle forrásból nyertek támogatást, összesen mintegy hatszázhatvanezer forintot. „Én már tizenkét éve foglalkozom galambokkal, egy csoda, hogy ezek a negyven-ötven dekagrammos kis madarak nyolcszáz kilométeres távolságból is hazatalálnak, minden utasítás nélkül."

Szűcs Gyula
Vagy akár távolabbról is. Hisz az egyesület jelenlegi huszonkét tagjának többsége versenyezteti galambjait. Egyikük négy országos hosszú távú verseny összesítésében harmadik helyet szerzett, másikuk országos maratoni távon negyedik lett. A fiatalokat, idősebbeket is befogadó összetartó közösség az ilyesmit jó hangulatú pörköltfőzéssel szokta ünnepelni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előny a szomszédnál

– Börcs számára Győr közelsége mellett az is kedvező, hogy egy nagy falu „árnyékában"… Tovább olvasom