Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

Remény híján a szeretet ad erőt

Szívet melengető ünnepet tartottak a hajléktalanok melegedőjén szenteste napján. Az utcán élők elmondták, hogy az életben maradáshoz szükséges étel mellett a megtörtségükön segítő figyelmes szóra is nagy szükségük van.

A Segítőház Alapítvány révén mintegy ötezer forint értékű tartós élelmiszereket tartalmazó csomagokat tudtunk azoknak is juttatni, akiknek van fedél a fejük felett, de nagycsaládosként vagy egyedül élő idősként nehezen boldogulnak.
Sütő Csaba
Nemcsak meleg ebédet kaptak december 24-én a győri hajléktalanok, hanem kétszáz ajándékcsomagot is szétosztottak köztük, amiben gyümölcs, édesség is helyet kapott. A Stromfeld utcai melegedőn és a likócsi hajléktalanszállón pedig a csikvándi citerások szórakoztatták őket és az utcán élők maguk állítottak össze betlehemes játékot, verseket szavaltak, énekeltek az ünnepi műsor keretében.

– A bensőséges hangulat elérése volt a cél. A válság ellenére várakozásainkon felüli mértékben támogatták a vállalkozók törekvésünket, pénzt, élelmiszert adtak, hogy a rászorulókat segíteni tudjuk. Így a Segítőház Alapítvány révén mintegy ötezer forint értékű tartós élelmiszereket tartalmazó csomagokat tudtunk azoknak is juttatni, akiknek van fedél a fejük felett, de nagycsaládosként vagy egyedül élő idősként nehezen boldogulnak – mondta el Sütő Csaba, a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat vezetője szombaton az utcán élők menhelyén. Munkatársa, Molnár Teodóra arról beszélt, hogy a hajléktalanoknak is jobb a hangulatuk karácsonykor. Együtt díszítették a fenyőfát és közben átszellemülten énekeltek. A szociális gondozó is elérzékenyült és elmondta, felemelő az ünnepekkor fedélnélküliekkel beszélgetni, mert rögtön letisztul, mi a fontos és jelentőséget kap minden szeretettel teli pillanat.

Közös ünnepre gyűltek: A Stromfeld utcai melegedőn kaptak ebédet és külön ajándékcsomagot. Felvételünkön Kovács Józsefné és Horváth Géza Gyula. Fotó: Bertleff András
Közös ünnepre gyűltek: A Stromfeld utcai melegedőn kaptak ebédet és külön ajándékcsomagot. Felvételünkön Kovács Józsefné és Horváth Géza Gyula. Fotó: Bertleff AndrásKönnyek is látszottak az arcokon. Kovács Éva például rossz anyagi helyzete miatt nehezen tartja a kapcsolatot gondozásra szoruló fiával és helyzete változásában se reménykedhet. Benkő Tamás is arról beszélt, hogy a család, az otthon hiánya karácsonykor még égetőbb. Neki egyik sincs, ezért az ünnepekkor élettársától kap szeretetet és fontos neki sorstársai közössége, a hajléktalanellátás keretében kapott akármilyen csekély ajándék. „Ugye a karácsonyi érzéseink nem is térnek el azokétól, akiknek van lakásuk?" – jegyezte meg a férfi.

Orsós Ferencné pedig hozzátette: „Jusson eszükbe az embereknek, hogy aki fáradt és feszült, mint a fedélnélküli, azt könnyebb bántani. Ne alázzanak meg bennünket!" Az asszony szerint megnyugvásra lenne szükségük, de a szeretet ünnepén is eszükbe jut, hogy elrontották az életüket. Megtörtségükön segít a figyelmes szó és az asszony szerint jó lenne, ha nemcsak a hidegebb időszakban, hanem az év másik felében is lenne olyan hely, ahova éjszakára behúzódhatna.

Utcára kerülők. A megyeszékhelyen 510 hajléktalanról tud segítőszolgálatuk. Sütő Csabától megtudtuk, hogy az elmúlt évben csak kismértékben jelzett növekedő tendenciát a győri utcákon élők száma. A szakértő magyarázata szerint a statisztika azért nem mutat jelentősebb arányú, számú emelkedést, mert ugyan sokan váltak hajléktalanná az utóbbi időben, több fedélnélküli elhunyt.


Olvasóink írták

 • 3. Tabornok 2011. december 30. 18:50
  „Kritizáljatok, mert még azt hiszem, hogy igazam van!”
 • 2. Tabornok 2011. december 30. 03:54
  „"Orsós Ferencné pedig hozzátette: ,,Jusson eszükbe az embereknek, hogy aki fáradt és feszült, mint a fedélnélküli, azt könnyebb bántani. Ne alázzanak meg bennünket!" Sajnos, már megtették. Már régen megalázták az egész itthoni magyarságot azzal, hogy városi, megyei, parlamenti politikusaink hajléktalanokat és bárlistások tömegeit "gyártották´".
  A gengszterváltás óta hatalmon lévő pártok, olyan törvényeket hoztak, melyekkel törvényesítették a kisemberek kirablását. Az alkalmazottak a Horthy és Rákosi rendszer óta, nem voltak ilyen kiszolgáltatott helyzetben, mint most.
  Remélem, lesz még a kisembereknek jobb élete, Magyarországon! B.U.É.K.!”
 • 1. RUDI 2011. december 27. 22:04
  „Nagyon jó adni s kapni is,hisz az ajándékozás a szeretetet ,fejezi ki.És bizony jó látni, hogy igen vannak alapítványok, kik gondoskodnak a hajléktalanokról a nehéz sorsú családosokon hisz rájuk fér a segítség, az emberi igaz szeretet, amit kevésbé kapnak meg.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Örökségként őrzik a régi haranglábat

Az 1902-ben épült harangláb felújítására helyi civil szervezetként a Vámosszabadi Faluépítő Közösség… Tovább olvasom