Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Rémálommá vált tervek

Ma kezdődik a tárgyalása annak a csalási ügynek, amely a két éve félbe- és elmaradt társasházi építkezések nyomán pattant ki. Mintegy hatvan győri család azóta sirathatja elveszett pénzét.
Sziget szégyenfoltja: A régi épületek romjai a füstbe ment elképzelések emlékét őrzik.
A Győr-Szigetben, a Temető utca környékén kezdődött ingatlanbonyodalomban becsapottaknak milliói tűntek el. Előlegként befizetett pénzeikért cserébe az építési vállalkozó csak a munka egy részét végezte el, vagy el se kezdte a szerződésekben szereplő társasházak kivitelezését. A károsultak rémálommá váló kálváriája több mint két éve tart és még nem ért véget. Az ügy bírósági szakban van.

Károsultak kálváriája

A Kisalföld 2001 tavaszán írt arról a lakógyűlésről, ahol a kivitelezés csúszása miatt felháborodottakat a beruházó cég többségi tulajdonosa még próbálta arról meggyőzni, hogy nincsenek pénzügyi gondjai. Gyors befejezést ígért és a városrész elavult közműhálózatát okolta. Többen mégis ügyvédhez vagy hatósághoz fordultak. A megyei rendőr-főkapitányság az FR Centrum Kft. tervezett építkezéseivel kapcsolatban nyomozni kezdett és augusztusban E. Ferencet három társával együtt előzetes letartóztatásba helyezte. Nyár végére kiderült, hogy Győrött 4 társasházról, mintegy 60 károsultról, legalább 300 millió forintos kárról van szó. A beszállítók és a munkások is hiába futottak pénzük után, ám a legnagyobb veszteség a kuporgatott forintjaikat rosszra bízókat érte. A lapunkat megkereső panaszosok elszegényedésről, válságba került családokról, kettétört életekről beszéltek.

Szomorú mementó

A vállalkozó a költség egy részét előre felvette az Akác téri 24, a Vasvári Pál utcai 9 lakásos (az előbbi 90, utóbbi 10 százalékban készült el, mindkettőt a beköltözők fejezték be ráfizetéssel), a Temető utcai 33 és a Kertész utcai 10 lakásos társasház kivitelezésére. Ám az utóbbi két helyszínen még az alapozást sem kezdte el. A füstbe ment tervek emlékét a Temető utca 11–15. alatti rész mementóként őrzi. Egy régi épületet ott még E. Ferenc lebontatott, a másik kettőből a becsapott lakók kiköltöztek. Azok a házak üresen, elhanyagoltan állnak ma is, legfeljebb hajléktalanok költöztek be. Így szégyenfoltnak számít Győrnek azon a részén, amely ingatlan szempontjából a nemrég megnyílt élmény- és termálfürdő miatt is felkapott. Gombamód szaporodnak az új társasházak, és ez is bizonyítja, hogy a vállalkozó eredetileg jó ötlettel állt elő, ám a befizetett millióknak nyoma veszett a szövevényes eset mindeddig kibogozhatatlannak tűnő szálai között.

12 évet kaphat a fővádlott

Székelyné dr. Riba Katalin, a megyei főügyészség tájékoztatásért felelős ügyésze lapunknak elmondta: E. Ferenc és társai ellen a győri ügyészség 2002 júniusában vádat emelt. Azonban a városi bíróság elfogultságot jelentett be, az ügy elkerült Szombathelyre. Ott kiderült, hogy E. Ferenc ellen Veszprémben is folyik eljárás, ezért ügyeit összevonták. A veszprémi bíróság hétfőre, keddre és szerdára tűzte ki a tárgyalást. A vád: jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás, amelynek büntetési tétele 2–8 évig terjed. Ám E. Ferencet, aki jelenleg is előzetes letartóztatásban van, a halmozati szabályok szerint 12 év szabadságvesztés is fenyegetheti mint elsőrendű vádlottat. Az ügynek a vádirat szerint másod-, harmad- és negyedrendű vádlottja is van.

„ Csatornába dobott" pénz

Kutasiné Pető Tünde számára az erkölcsi jóvátétel – a bűnösök megbüntetésének esélye – nem sokat jelent. Elvesztett pénzét szeretné visszakapni, de ebben igazából már nem reménykedik. A jogban tapasztaltak azt mondták neki: úgy tekintsen arra az összegre, mintha a csatornába dobta volna. Utoljára mintegy másfél éve kellett tanúskodnia az üggyel kapcsolatban. Azóta sikerült családjával régi, szűkös otthonából új lakásba költöznie, de mivel a csődbe ment építőipari vállalkozás a mai napig több mint kettőmillió forinttal tartozik neki, ezt csak kölcsönökbe keveredve, hosszas utánajárás révén tehette meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kinyílt a Frigyes-laktanya

Több százan voltak kíváncsiak a pénteki nyílt napon Győrben az egykori Frigyes-laktanya… Tovább olvasom