Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Relikviák nyomában a diákok

Győr - Iskolájuk két évszázados történetéhez kapcsolódó tárgyak, dokumentumok után kutatnak a gyakorlós diákok. Ilyenkor derül fény a múlt titkaira: az intézmény padjában cseperedett például fel Czigány György zongoraművész, költő, a zenei ismeretterjesztés neves képviselője is.
Idén 230 éves a győri tanítóképzés. Az intézménnyel egyidős az ifjú pedagógusok gyakorlati terepéül szolgáló általános iskola, amely Öveges Kálmán nevét viseli. Dr. Varga József igazgató alig győzi sorolni az ünnepi esztendő eseményeit.

– A diákok már nagy munkában vannak, értékes könyvjutalmakkal ösztönözzük őket arra, hogy felkutassák a régi diákokat és írásos dokumentumokat, fotókat, tárgyakat gyűjtsenek a múltról. Ősszel az előkerült relikviák fotóit is magában foglaló, az intézmény történetét feldolgozó kiadvánnyal köszöntjük a tanévet. Előtte azonban még áprilisban egyhetes kiállítást nyitunk a gyűjteményből a tornateremben, amelynek festését épp ezért nyárról előrehoztuk – de csak egy hétre zárjuk le a munkálatok miatt. Két pályázatot is kiírunk, az egyikre a néhai diákok, a másikra azok élménybeszámolóit várjuk, akik – akár csak gyakorlati időben – az iskolában tanítottak.

S ez még nem minden: tavasszal gyakorlós hetet rendeznek, amikor a sportolóvá, orvossá, kutatóvá, művésszé vagy épp építésszé lett egykori diákok a mai tanulóknak előadásokat, bemutatókat tartanak. A névadó életét megismertető kiadványt kibővítve újra kiadják, eközben pedig már elkészült a jubileum tiszteletére tervezett póló, rajta a gyakorlóiskola emblémájával.

A múlt tanúi

Egykori diákokkal, tanítókkal, tanárokkal és olyan pedagógusokkal szeretné felvenni az iskola a kapcsolatot, akik ott töltötték gyakorlatukat. Azok jelentkezését is várják, akik a gyakorló történetéhez kötődő emlékeiket kölcsönadják a kiállítás idejére. Dr. Varga József igazgató elérhetősége: a 30/526-2931-es és a 96/516-767-es telefonszámok, valamint gyakorlo@atif.hu e-mail cím.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összeütközött két autó Győrben

Győr - Összeütközött hétfő délután Győrben a Szigethy Attila és a Kodály Zoltán utca… Tovább olvasom