Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Rektorok anekdotái a Széchenyi-egyetemről: `ha lejjebb húznák a kazánt, akkor spórolnának´

Dr. Földesi Péter új rektor és Szekeres Tamás búcsúzó rektor is humorral átszőtt, emlékezetes történeteket, személyes anekdotákat felelevenítő előadást tartott a Bridge-ben.

Tizenkilenc évvel ezelőtt, 1994-ben a Széchenyi István Egyetem és az Universitas-Győr Alapítvány az akadémiai év kezdetén, Széchenyi István születésének évfordulóján - hagyományteremtő szándékkal - Akadémiai Napot rendezett.

Az immár huszadik Akadémiai Napon mutatták be azt az emlékkönyvet, amelyet a 70. születésnapját ünneplő előző rektor, Szekeres Tamás tiszteletére adtak ki.

A könyvben 94 szerző írt Szekeres Tamásról és természetesen a Széchenyi-egyetemről (a mű címe: "Életműve a győri egyetemen") fejezeteket.

Tapsvihar a színes bőrű hallgatónak és a Széchenyi-egyetemnek

Elsőre talán száraznak tűnhet az a téma ("Az 1993-ban meghirdetett Győri Egyetemi Program hatása, célkitűzéseinek megvalósulása"), amelyet dr. Földesi Péter rektor vezetett fel, majd dr. Szekeres Tamás fejtett ki szerda délután a Bridge Hallgatói Klubban

Az előadók humorral, személyes élményekkel átszőtt, emlékezetes történeteket, személyes anekdotákat felelevenítő előadása sokszor mosolyt csalt a jelenlévő tanárkollégák, hallgatók arcára.

Dr. Földesi Péter például örök emlékként említette meg azt a győri diplomaátadó ünnepséget, ahol közel 400 diák kapta meg a sikeres mérnöki tanulmányokat tanúsító oklevelet egyszerre, de a szülők, hozzátartozók mégis minden egyes végzőst nagy tapssal köszöntöttek.

"A sor végére színes bőrű kolléga került, aki utolsóként vehette át a diplomáját. Ő óriási tapsviharban részesült, mely úgy gondolom nem csak neki, hanem az egész Széchenyi-egyetemnek is szólt" - mondta dr. Földesi Péter.


Pillanatképek a XX. Akadémiai napról a győri Széchenyi István Egyetemen - fotók: H. Baranyai Edina

"Itt minden előadót meg kell hallgatni, míg Győrben csak a legjobbakat"

A Széchenyi-egyetem új rektora azt is elárulta: "Szekeres rektor úr irtózik a személyi kultusz minden formájától, ezért hónapokon át több trükköt be kellett vetnünk, hogy vállalja a mai előadást".

S milyen jó, hogy sikerült az idén leköszönt volt egyetemi vezetőt rábeszélni a visszaemlékezésre! Szekeres Tamás kordokumentumokat porolt le, s színes történetekkel elevenítette fel az egyetemmé válás rögös útját, a képzési paletta színesítését, az első, tapogatózó tárgyalásokat az Audival.

"A jogi képzést úgy sikerült útnak indítanunk, hogy a kezdet kezdetén több alkotmánybíró előadását hallgathatták a diákok. Ezekben az években a fővárosi jogász képzésen tanulók között járta az a szóbeszéd, hogy itt minden előadót meg kell hallgatni, míg Győrben csak a legjobbakat.

Az első évfolyamon 125 hallgató kezdte meg jogi tanulmányait, de jó is volna most ilyen hallgatói létszámmal évfolyamot indítani" - mondta Szekeres Tamás, aki mögött a kivetítő vásznon gyakran feltűnt húsz évvel ezelőtti önmaga.

1993 januárjában tartották ugyanis a Hotel Konferenciában azt az előadássorozatot, amely a győri egyetemmé válás nyitányaként tekinthető.

Igaz mese arról, hogyan nem szabad egyetemet vezetni

"A rendezvényen megjelent két miniszter is, akiket nem sokkal később leváltottak az Antall-kormányban. Ezt követően terjedt el az a szállóige, hogy aki Győrbe látogat, hosszú miniszteri pályafutásra ne számítson" - említett még újabb anekdotát Szekeres Tamás.

"Budapesten tárgyaltunk az egyik nagy hírű egyetemi intézmény rektorával, aki sok jóval nem bíztatott bennünket: állandó pénzügyi gondokra panaszkodott.

Nyár elején jártunk nagy meleg volt, bementem az egyik egyetemi mosdóba kicsit felfrissíteni magam, de a csapból tűzforró víz folyt.

Nekünk nem volt szinte semmi tapasztalatunk egy egyetemi működtetéséről, de azt jó tanácsként elmondtam a rektor úrnak: ha lejjebb húznák a kazánt, akkor spórolnának.

Az ilyen esetekből azért építkeztünk: meg tanultuk, hogyan nem szabad vezetni egy oktatási intézményt" - tette hozzá Szekeres Tamás.

Olvasóink írták

 • 3. GD 2013. szeptember 25. 21:14
  „Annó T. Béla tanár úr nem volt a tanulók kedvence, sokan elvéreztek a vizsgáin,egy alkalommal a kerékpárját flexel 10 centis darabokra vágták és fellógattak a karácsonyfára. Vizsgáztam nála én is méréstechnikából, a gyakorlati vizsgán bemutattam a feladatot a számítógépen,megnézte a mérési jegyzőkönyvemet,majd megkérdezte,hogy hányast szeretnék,mire én rávágtam,hogy "ötöst!" :D A válasza: De ez csak egy szerény kettes! Mire én: "akkor írja be és már itt sem vagyok,mert lassan indul a vonatom!" :) Meglett a kettes... :D:D:D”
 • 2. Legs 2013. szeptember 25. 20:34
  „Én is tudok ilyen anekdotákat.Egy ismerősömnek azt mondta a a vizsgáztató tanár:-Jöjjön csak ,kell a gyerekemnek a téli cipő!...Szerintetek átment?”
 • 1. kackac 2013. szeptember 25. 19:06
  „Vizsgakérdés:
  Ha felviszek egy vödör szenet a tizedik emeletre és elégetem, akkor hova lesz a szén helyzeti energiája?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezár a vizes játszótér Győrben

Tavasszal, az időjárás függvényében nyit ki újra. Tovább olvasom