Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Rekordot dönthet, megértést szülhet A Nagy Rajzolás

Győr - Háromszáz méteres óriásrajz készítésére készülnek a Bárczi Gusztáv-iskola diákjai. A fogyatékos gyerekek mellett egészségesek is részt vesznek a Radó-szigeti rekordkísérletben, amely nemcsak a rajzról és a rekordról, hanem egymás megértéséről, elfogadásáról is szól.
Nem kis fába vágják a fejszéjüket a győri Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Intézmény pedagógusai: több száz gyerek segítségével reményeik szerint rekordot döntenek május 22-én. Az eddigi legnagyobb hazai, gyermekek által rajzolt képet szeretnék felülmúlni – az négy éve Sándorfalván készült, s 280 négyzetméteres volt – egy 300 méter hosszú, közel másfél méter magas óriásrajzzal.

A rekordkísérletre 600 gyereket várnak, Győr számos iskolájából, a fogyatékosokat nevelő Bárczi-iskola kis tanítványai mellé.
– Nem ez lesz az első eset, hogy közös programot és produkciót szervezünk a sérülteknek és az egészségeseknek: tavaly decemberben, az Integrált Művészeti Fesztiválon több táncos, zenés, színpadi műsorszámot adtak elő együtt, mondhatom, hatalmas sikerrel. Amikor például kerekes székkel mutattunk be táncos produkciót, tátott szájjal lesték az ovisok – meséli Kozmáné Gulyás Melinda, az egyik szervező. Ő nap mint nap szembesül vele, mennyire fontos lenne, hogy ezek a gyerekek megismerjék egymást.

Továbbiak

További információ a rendezvényről az anagyrajzolas@citromail.hu címen kérhető.
– Nagyon sok negatív tapasztalatunk van a kollégáimmal, például amikor a gyerekekkel közlekedünk a városban, lépten-nyomon megjegyzések, rossz élmények érnek minket... Még az egyébként jó szándékú emberek sem tudják, hogyan viszonyuljanak a sérültekhez, hogyan viselkedjenek természetesen; ezt is tanulni kell – mondja a pedagógus, aki szerint az elfogadást, a toleranciát, az ismerkedést nem kamasz- vagy felnőttkorban kell elkezdeni. A kis óvodásoknak ez még nem jelent problémát: ők előítéletek és gátlások nélkül közelítenek az értelmi fogyatékosokhoz, s a legnagyobb természetességgel alkalmazkodnak a másságukhoz.

A rajzos rekordkísérlet tehát jó alkalom lesz az ismerkedésre, egymás elfogadására, s persze annak bizonyítására is, hogy a sérült emberek is képesek maradandó értéket adni, alkotni.
Az óriásrajz valójában egy hatalmas „utcakép" lesz, a gyerekek ugyanis házakat rajzolnak majd május 22-én 14 és 17 óra között a Radó-szigeten.
Az alkotáshoz a több száz zsírkrétát egy támogató biztosítja, de a szervezők még keresik a további szponzorokat, akik szívesen állnának a jó ügy mellé. Pénzre a rekordkísérlet hitelesítéséhez, apró ajándékokra pedig ahhoz lenne szükségük, hogy minden résztvevő kaphasson a tervezett emléklap mellé egy kis emléket.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önkéntes tűzoltók versenyeztek

Győrújfalu - Akadálypályán futottak, kismotorfecskendőt szereltek, vízsugárral lőttek célba, s… Tovább olvasom