Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Rekordösszegből irthattak

Győr-Moson-Sopron - Győrben soha annyi pénzből nem irthattak szúnyogot, mint idén: 100 millió forintot költöttek eddig, s még van 20 millió tartalék, ha meleg ősz következne. Sopronban 13, a Mosonmagyaróvári kistérség huszonhat településén 20 millió forintot szántak ugyanerre a feladatra.
Lássuk először a rekordert: Győrben a szúnyogirtási szezon május 16-án kezdődött, s június végéig a szokásos monitoringrendszer jelzései szerint gyérítettek. A hónap végén azonban rapszodikusan változott az időjárás; a kánikulai meleget és hőséget váltó csapadékot hozó hidegfrontok nagyon kedveztek a szúnyogok szaporodásához. Ezért július 2-tól egészen augusztus 25-ig országosan is egyedülálló gyakorisággal és kombinálva végeztette a Komszol a gyérítést.

Gyakorlatilag 48 óránként gyérített a Komszol – mondta a Kisalföld kérdésére a cég szóvivője, Nagy Csaba. Augusztus 25. óta újra a monitoringrendszer jelzései szerint irtják a szúnyogokat; az utolsó beavatkozás e hét kedden történt, a következőt pedig mára tervezik.

Forintokban kifejezve a szúnyoggyérítésre költött pénz idén mintegy 100 millió forint körül alakul, de ha szükséges, ősszel még 20 millió forintot költhetnek irtásra – tette még hozzá a szóvivő. Korábban 2002-ben, az árvíz miatt kellett többet szánni a gyérítésre, de akkor is az összeg 50 millió forintnál megállt, tehát az ideinek alig a felénél. Az is tény, hogy a Komszolhoz a szúnyogok elviselhetetlen mennyiségét jelző lakossági észrevétel nem érkezett.

A megyeszékhelyen gyakorlatilag 48 óránként felszállt a repülőgép – ilyenre még nem volt példa. Fotó: Krizsán Csaba
A megyeszékhelyen gyakorlatilag 48 óránként felszállt a repülőgép – ilyenre még nem volt példa. Fotó: Krizsán Csaba

Voltak azért nehézségek, a környékbeli kistelepüléseken ugyanis nem juthatott ennyi pénz a feladatra, az uralkodó széliránnyal pedig megérkeztek az „utazó" szúnyogok a megyeszékhelyre. „Olyan térségi együttműködésre van szükség, amely a szervezési és megvalósítási feladatokon túlmutatva a finanszírozhatóság kérdésében is minden szereplő részére megnyugtató garanciát ad. A Győri Kommunális Szolgáltató Kft. jövő február-márciusban megkezdi a program megszervezését" – ígérte Nagy Csaba.

Sopronban várhatóan még egy irtás lesz a szezon végén, amivel együtt összesen hat gyérítést tudhatnak magukénak. Az összeg jelentősen elmarad Győrétől: idén eddig megközelítőleg 13 millió forint jutott erre a feladatra, de ha lesz még egy irtás, akkor ez az összeg nyilván nagyobb lesz.

„Eredményes volt az idei szúnyogirtás a mosonmagyaróvári kistérség huszonhat településén" – mondta Tóth István, a gyérítésért felelős kistérségi alelnök. „A legtöbb helyen ötször irtottunk, összesen húszmillió forintot költöttünk el, mellyel kimerítettük a rendelkezésünkre álló keretet."

Olvasóink írták

  • 2. raffy2 2008. szeptember 12. 21:54
    „én bizony találkoztam szúnyoggal,nem is kevéssel,mind a mai napig.a mai nap sem telt el szúnyogcsípés nélkül.”
  • 1. Fafnír 2008. szeptember 12. 21:45
    „Szúnyog nem nagyon volt ez tény és ezzel nincs semmi baj, dícséretes, de tök steril a légtér. Alig találkoztam más bogarakkal is ezen a nyáron, legalábbis a városban. Nem volt ez egy kicsit túl hatékony? :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bukott az iskola és a Comenius-program?

Győrújbarát - Több szülő felháborodva hívta szerkesztőségünket: tudomásuk szerint ugyanis 18 ezer… Tovább olvasom