Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Rekord-haltelepítés horgászási tilalommal

Fennállása óta a legnagyobb haltelepítését hajtja végre a Szigetköz Horgász Egyesület.

Az összesen 11 millió forintból első lépcsőként szombaton 55 mázsa hal került a vizekbe, majd kora tavasszal több mint 175 mázsát helyez ki az egyesület.

A megye legnagyobb taglétszámú egyesülete, a Szigetköz Horgász Egyesület 55 mázsa halat telepített vizeibe szombaton, ezzel megkezdte fennállása óta legnagyobb telepítését. A kavicsbányatavakba méretes, háromnyaras pontyot, a Mosoni-Duna győri egyesületi szakaszába pedig csukát helyezett ki az egyesület a tó-, illetve vízgazdák ellenőrzése mellett.

Az egyesület elnöke, Sinkó Lajos elmondta, a 2009-es haltelepítés második üteme jövő február végén, március elején lesz, amikor több mint 175 mázsa méretes ponty kerül az egyesület vizeibe. Az éves telepítés megközelíti a 230 mázsát. Ezenfelül az év folyamán 6 ezer előnevelt süllő és 5 ezer előnevelt csuka került a vizekbe. Az éves telepítések összértéke 11 millió forint.

A Szigetköz Horgász Egyesület 55 mázsa halat telepített vizeibe. Fotó: T. Gy.
A Szigetköz Horgász Egyesület 55 mázsa halat telepített vizeibe. Fotó: T. Gy.

Az elnök felhívta a figyelmet: a szombati telepítés után a zárt kavicsbányatavakon általános horgászati tilalom lépett életbe, ami november 6-án, pénteken éjfélig tart. Ezt követően a horgászat engedélyezett, az egyesületi horgászrend szerint, a közgyűlési határozat értelmében a téli tilalom elmarad. A tavaszi telepítés után ugyancsak egyhetes tilalom lesz. Sinkó Lajos hozzátette, hogy az egyesület horgászrendje vízvédelmi okok miatt november 1-jétől március 1-jéig tiltja az etetőanyag használatát. Ezen időszak alatt a bevetett készségen etetőkosár sem lehet. Az ellenőrzés kiterjed ezen szabály betartására is.

Érződik a recesszió. A Szigetköz HE négy éve a zalaszentgróti Tógazda Halászati Rt.-től vásárolja a halat. A társaság elnök-vezérigazgatója, dr. Németh István portálunk kérdésére válaszolva elmondta, az értékesítésben érződik a recesszió.

– A haltermelők komoly értékesítési problémákkal néznek szembe. Az egyesületek évről évre kevesebb halat vásárolnak, s a külföldi piacokon csökkentek az eladási árak. Egyedül a drága ragadozó halak – süllő, csuka – piacán vannak komoly vásárlók a régi nyugat-európai országokban. A tömegtermelésű busa, ponty, amur esetében jelentős a visszaesés. Az egyesületek tavaly is tíz-tizenöt százalékkal kevesebbet halat vásároltak az ötéves átlaghoz viszonyítva. Ez évben már mintegy 30 százalékos a visszaesés. Abban bízunk, hogy a karácsony közeledtével az áruházláncok kompenzálják a kiesést, de várhatóan alacsony árakon – mondta dr. Németh István.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Azokra emlékeztek, akik munkásként haltak meg

Győr - Halottak napja alkalmából emlékeztek a hajdani vagongyári üzem helyén az egykori dolgozók a… Tovább olvasom