Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Rejtvényes öt év

Győr-Moson-Sopron - A Kisalföldben 2003 nyarán jelent meg először „Észjáték" feladat. Öt éve tehát, hogy a megye IQ-bajnoka, Sárdi Tibor nap mint nap gondolkodásra készteti olvasóinkat.
A Kisalföld 2003-ban rendezte meg nagy sikerű akcióját, az Ész-Ász Top 100 című IQ-méréses versengését. A mintegy 1500 résztvevő közül a győri Sárdi Tibor végzett az élen. A díjátadó ünnepség utáni beszélgetésen merült fel, hogy bizonyára értékelnék az olvasók, ha minden egyes nap lenne fejtörő a lapban. Ész-Ászunk azonnal felajánlotta, ő szívesen szállítja a feladatokat, hiszen nemcsak megoldani, de készíteni is szereti azokat. Így lett, s így van ez már öt esztendeje. Ahogy ő mondja, némi iróniával Neil Armstrong után szabadon: „Kis lépés nekem, de nagy ugrás a Kisalföldnek."

A játék öt éve alatt számos feladványtípust próbáltunk ki. Volt szókereső, számpiramis, „író és műve", nurikabe, kakuro és még sok egyéb. A világtrendet követve, a hazai trendet pedig talán diktálva is, a Kisalföld 2005. november 20-a óta közöl sudoku feladványokat. A feladványtípus népszerűségére tekintettel 2006-ban megjelent a Kisalföld-rejtvénykönyvek első kötete, „Sudoku-Wordoku" címmel, szintén Sárdi Tibor gondozásában, aki beszélt kisalföldes terveiről is (melyeket természetesen örömmel fogadtunk):

– Személyes kedvencem a „latin négyzet" nevű feladványtípus, amely a sudoku ősének tekinthető – mondja a Kisalföld rejtvénykészítője. – Szabályrendszere egyszerűbb még a sudokuénál is. Jól skálázható nehézségi fokának köszönhetően már általános iskola alsó tagozattól is játszható. S ha már itt tartunk, egyik régi tervem egy „for kids" azaz „gyerekeknek" szóló feladványsor megjelentetése a Kisalföld hasábjain. A másik, egy megyei sudokuverseny, ahol mint a feladatok összeállítója és a torna szakmai tanácsadója szerepelhetek.

Egybeforrt: Kisalföld, Sárdi Tibor, sudoku. Évek óta összetartozik ez a hármas.
Egybeforrt: Kisalföld, Sárdi Tibor, sudoku. Évek óta összetartozik ez a hármas.

Hogy olvasóink hogyan fogadják a minirejtvényeket, jól példázza Sárdi úr tapasztalata:

– Megyei, s mondhatom, régiós ismertségem töretlen. Az emberek többsége ugyan nem emlékszik már a kezdetekre, de számukra én vagyok a „sudokuman". Az ember, aki sudokukat készít.
A rejtvénykészítés természetesen szabadidős tevékenysége Sárdi Tibornak, aki civilben közgazdász.

– Az ország két meghatározó felsőoktatási intézményével, a győri Széchenyi István Egyetemmel és a soproni Nyugat-magyarországi Egyetemmel állok kapcsolatban. Pénzügyi kontrollingot és tervezést oktatok, jegyzetet írok, feladatgyűjteményt állítok össze. Mondhatni, ez is a hobbim. Az életem ugyanakkor – sajnos – nem egy folyamatos sikertörténet, jelenleg éppen állást keresek. Remélem, szakmai tapasztalattal és vezetői gyakorlattal rendelkező pénzügyi szakemberként vagy tanácsadóként mielőbb szüksége lesz rám valakinek.
Ebben mi is bízunk. Az viszont bizonyos, hogy a korábban említett kisalföldes tervei hamarosan megvalósulnak...

Olvasóink írták

  • 2. Dorina76 2008. szeptember 07. 00:11
    „Éveken keresztül sikeres volt a "Sudoku Online", majd abbamaradt. Mi lett vele?”
  • 1. Tamas 2008. szeptember 04. 21:03
    „Kedvelem a feladványokat, de nehezebbek is lehetnének. 10 perc alatt oldom az öszeset.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jelentkezz: AlteRock Tehetségkutató Fesztivál

Győr - Zenekarok jelentkezését várják az AlteRock Tehetségkutató Fesztiválra. Tovább olvasom