Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Rejtő-iskola: közös egyházi tulajdonba kerülhet

A győri közgyűlés jegyzőkönyve szerint a Rejtő textilipari szakképző iskola épületét 434 millió forintért eladja a város a katolikus egyházmegyének és az orsolyita rendnek.
A Rejtő Sándor Textilipari Szakközépiskola és Gimnázium törzsépületében az 1948-as, kíméletlen szétszóratásukig a Római Unióhoz Tartozó Szent Orsolya Rend nővérei tartottak fenn ipari leány-középiskolát és tanítónőképzőt. Az államosításkor korszerűen felszerelt osztálytermeket, szertárakat, könyvtárat és Győr akkor egyik legmodernebb iskolaépületét „hagyták" a városra. A magyarországi tartományfőnöknő érdeklődésünkre úgy nyilatkozott: a rendszerváltás utáni értékbecsléskor a győri Újkapu utca 2–4. számú épület (a Rejtő-iskola) is szerepelt a rend tulajdonlistáján. Az épületet egyébként akkor úgy kapták volna vissza, ha oktatási célra használják, de ez – Ruttmayer Terézia Paula szerint – nyugdíjas nővérekkel elképzelhetetlen lett volna.

A tartományfőnöknő is részt vett azon a márciusi egyeztető bizottsági tárgyaláson, ahol elhangzott, hogy az orsolyiták a tulajdonért pénzbeli kártalanítást igényelnek. Ennek összege – 1998-as áron – 171 millió forint, ezt az egyház oktatási épület létesítésére kívánja fordítani. A két tantermes elkülönült épületet természetben igényelte vissza a rend. A tárgyaláson az érdekeltek az infláció okozta veszteség kiegyenlítésére új összegek megállapítását kérték. A tartományfőnöknő elmondta: a rendet így 222 millió forint kártalanítás illeti, amelyet négy részletben ütemezve kapnak meg, az utolsót (111,5 millió forint) 2007. január 31-ig.
A város a nyáron megszűnő Rejtő-iskola épületét 434 millió forintért adja el a római katolikus egyházmegyének és az orsolyitáknak. A vételárat 2005 végéig kell kifizetniük. Az önkormányzat kikötése, hogy az ingatlanban legalább tíz évig oktatási tevékenységet kell folytatni. A tartományfőnöknő megjegyezte: „A teljes kárpótlási összeget – ami nem áll arányban a város által meghatározott vételárral – csak 2007-ig juttatja el a kormány az orsolyitáknak, így csak a győri egyházmegyével közösen tudjuk megvásárolni az ingatlant."
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tervezzük együtt a várost!

Fókuszban a városfejlesztés – ezt a vezető címet viseli az a kiadvány, amelynek terjesztését a… Tovább olvasom