Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Rehabilitációból példás: film készül Erőss Zsoltról - Videó

Mozifilmet mutatnak be szeptemberben Magyarország vezető expedíciós hegymászójáról, a lábszár amputáció után felépült, Erőss Zsoltról.

Dokumentum film készül - A hópárduc talpra áll címmel - Magyarország vezető expedíciós hegymászójáról, Erőss Zsoltról, akinek 2010-es tátrai balesete következtében két választása maradt: megőrizni, gyógyítgatni tehetetlen végtagját vagy bevállalni a lábszár amputációt az aktív élet reményében.

Az alpinista - aki 2002-ben első magyarként hódította meg a világ tetejének becézett Mount Everestet - akkor habozás nélkül a drasztikus műtét mellett döntött, ezt követően pedig a rehabilitációja során hatalmas elszántsággal dolgozott azért, hogy a szerencsétlenség után újra visszatérhessen régi életformájához, a csúcstámadásokkal teli hétköznapokhoz.

Erőss Zsolt téli előadásán Győrben Fotó: Cseh Róbert
Erőss Zsolt téli előadásán Győrben Fotó: Cseh Róbert

"Hasznos történetnek ítélem a filmet"

Mindeközben a Hópárduc a nagyra nőtt médiaérdeklődéstől sem riadt vissza, éppen ezért engedte életének kritikus időszakában is közel magához Kollmann András dokumentumfilm rendezőt és csapatát, akik így megörökíthették a hegymászó küzdelmes mindennapjait, példát mutatva ezzel több száz hasonló sorsú embernek.

- Nagyon hasznos történetnek ítélem a filmet, mert másoknak segítségére lehet, példát és célt mutathat. Nekem akkor volt motivációm, fizikai és pszichikai terhelhetőségem ahhoz, hogy felépüljek, ám másoknak talán csak ez a történet adhat elég erőt a gyógyuláshoz. Eredeti célként nem ezt tűztük ki a filmmel kapcsolatban, de nagyon örülök, hogy ezt a pluszt is hordozza a készülő félben lévő profi munka - mesélte a dokumentumfilmről portálunknak az erdélyi származású Erőss Zsolt.- Egy percig sem bántam, hogy ebben a kritikus időszakban ennyien vesznek körül, hiszen hiányzott az aktív életem, így legalább újra pezsgett körülöttem a levegő - tette hozzá a részletekről a Hópárduc, aki azt is bevallotta, eddig is szembesült azzal, hogy példaképpé vált, de a film részleteinek befogadása közben még inkább felerősödött benne ez az érzés, aminek azért örül, mert úgy érzi, ezzel hasznára válik a társadalomnak.

Az alpinista portálunk érdeklődésére azt is elárulta, most leginkább otthon van szükség rá, ugyanis építkezésbe fogott feleségével. A munkálatok közben fotó albumát szerkeszti, a szeptemberi mozibemutatóra készül, illetve az ősszel induló előadássorozatának tematikáját állítja össze, amellyel a tervek szerint Győrbe is mindenképpen eljönne.

A hegymászó történetéről szóló dokumentumfilm szeptembertől a mozikban is látható, bővített változatát, a hatrészes sorozat eddig elkészült részeit pedig már sugározza a Duna Tv.

 

 

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 82-es főút rég kinőtte a balatoni turistaforgalmat - Várható felújítás?

A főút menti településeken élők szerint az út állapota katasztrófális. Tovább olvasom