Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Régóta bezárt kapukat nyitott ki a szeretet

Öt évvel ezelőtt – 2007 márciusában – nyitotta meg kapuit a mindszentpusztai autista-lakóotthon, ahol ma nyolc fiatal kap naponta, testére-lelkére formált ápolást, gondozást, ellátást, odafigyelést és szeretetet.
Cégek, vállalkozások, magánszemélyek példás összefogásával, a Kisalföld segítő koordinálásával épült meg Mindszentpusztán az az autista-lakóotthon, amely öt évvel ezelőtt – 2007 tavaszán – nyílt meg, öt fogyatékossággal élő fiatallal.

– Jelenleg nyolcan – a legfiatalabb tizennyolc, a legidősebb huszonnyolc éves – laknak nálunk. Négyen még az eredeti csapatból. Számos öröm és gond színesítette az elmúlt fél évtizedet. Az előbbiből mindenképpen azt említeném, hogy idővel olyan közösség alakult ki, amelybe lakóink teljességgel beilleszkedtek, ahol jól és biztonságban érzik magukat – hangsúlyozta Zakár Andrásné, az otthon vezetője. – Szeretik a békés körülményeket, a csendet, ami körülveszi őket. Nyugodtan mondhatom: úgy élünk itt, mint egy nagy család.

Zakár Andrásné örömmel számolt be arról is, hogy a lakóotthonhoz egy autifarm, vagyis majorság is tartozik, amit ír mintára alakítottak ki.
A farmon a kacsák, a tyúkok, a nyulak, a kecskék, a mangalica koca malacaival, valamint a konyhakerti és a gabonanövények a sajátos terápia eszközei. Idén egy méretes fóliasátorral bővül a gazdaság.

– Embert próbáló feladat a miénk, de a kollégáimon és magamon is látom, érzem azt a változást, amit ennek az öt évnek köszönhetünk. Hogy mit? Elsősorban az empátiát, az odaadást, a mindennapokban ténylegesen munkáló, építő és segítő szeretetet – mondta Zakár Andrásné. – Ez nem „csak" munkahely, itt olyan emberek tudnak hosszú távon megmaradni, akik teljességgel magukénak érzik ezeket a fiatalokat. A munkánkat könnyítette a szülők hozzáállása, az a hálás elfogadás, ami felénk árad. Rájuk mindenben számíthatunk. Ami nehezíti a dolgunkat, az a pénz. Megragadunk minden pályázati alkalmat – sajnos nagyon keveset írnak ki, ami bennünket érint, ráadásul csekély összegre –, így főleg adományokra szorítkozhatunk, de az utóbbi időben az is egyre kevesebb.

Zakár Andrásné szerint a nehézségeiket ugyan nem lehet figyelmen kívül hagyni, de minden gondért kárpótolja őket az a példás kis csapat, amelynek Mindszentpuszta a közös otthona, ahol az elmúlt öt évben olyan kapukat sikerült megnyitniuk, amelyek hosszú ideig szorosan zárva voltak.

 Aki a Mit tehetnék érted? Autista Otthon Alapítvány munkáját szeretné támogatni, megteheti a 10200249-33074865-00000000 bankszámlaszámon. Az alapítvány adószáma az egyszázalékos felajánlásokhoz: 18510425-2-08. 
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kényszer szülte: borból készül a rövidital

Nagy találmányok többnyire véletlenül vagy kényszer miatt születnek. Az utóbbi igaz arra a győri… Tovább olvasom