Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 28°C Még több cikk.

Régiós gondolkodás a közoktatásban

A közoktatás regionális pozíciójának erősítése a közeljövő egyik legfontosabb célja.
A közoktatás regionális pozíciójának erősítése a közeljövő egyik legfontosabb célja – jelentette ki Győrött Sipos János. A szaktárca közoktatási helyettes államtitkára a versenyképes tudásról, az oktatási egyenlőtlenségek mérsékléséről, a hatékonyság növeléséről is beszélt.

A közoktatási intézmények többségének jelenlegi infrastrukturális állapota nem alkalmas a közoktatásban folyó modernizációs törekvések gyors megvalósítására: nincsenek megfelelő helyiségek, eszközellátottság például az informatikai, a korszerű nyelvi oktatáshoz, csoportmunkához – jelentette ki Sipos János. Az Oktatási Minisztérium helyettes államtitkára az Országos Közoktatási, Értékelési és Vizsgaközpont nyugat-dunántúli igazgatóságának vendége volt minap a megyeszékhelyen.

A szakember a sajtótájékoztatón elmondta: feltétlenül szükséges a közoktatási infrastruktúra célirányos fejlesztése, különös tekintettel a hátrányos helyzetű településeken és azokban az intézményekben, ahol magas a hátrányos helyzetű (roma, sajátos nevelési igényű, szociálisan hátrányos helyzetű) gyerekek száma. A következő periódusban az oktatási eredményességi célok között szerepel a versenyképes tudáshoz szükséges háttér biztosítása.

Erősíteni kívánják továbbá a regionális és kistérségi szintű tervezési szemléletmód kialakulását. Fontos kritérium, hogy a fejlesztéseket elsősorban azokon a településeken kell megvalósítani, ahol a gyermeklétszám stabilitása vagy növekedése, illetve a település lakosságmegtartó erejének erősítése ezt indokolja. Lényeges célpont a roma és más hátrányos helyzetű gyerekek esélyeinek növelése és együtt oktatása a többi diákkal. Hangsúlyos rész a felnőtt lakosság tanulási lehetőségeinek bővítése, valamint az iskolák többfunkciójú intézménnyé válása is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőriroda Marcalvárosban

Győr második lakótelepi rendőrirodája kezdte meg működését tegnap Marcalvárosban. Az iroda –… Tovább olvasom