Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Régiónk lakosságát megtizedeli az alkohol

Nyugat-Dunántúlon minden tizedik ember alkohollal összefüggésbe hozható betegségben hal meg. Egy magyar évente átlag 12,5 liter tiszta szeszt fogyaszt, de annak, hogy májzsugorodás okozza vesztét, uniós összehasonlításban sokszoros az esélye. Megyénkben az ital a Téti és a Pannonhalmi kistérségben az országos átlagnál is több áldozatot szed.

Egyre többet és korábban. A rendszerváltás óta egyre többet és korábbi életkorban isznak a magyarok. A fiatalok körében új jelenség a nagyivás és a hétvégi lerészegedés, a fiúk és a lányok fogyasztási szokásai egyre közelebb állnak egymáshoz. Egy 2006-os felmérés szerint az ötödikes lányok harmada, a fiúknak közel a fele ivott már életében. A 11. osztályos fiúk 71 százaléka kétszer vagy többször volt már részeg, a lányoknál ez közel 50 százalék. Új és egyre terjedő jelenség az úgynevezett alcopop típusú fogyasztás, amikor édes lével, például limonádéval kevernek töményet.
Az emésztőrendszeri betegségek a Nyugat-Dunántúlon élők körében a harmadik vezető halálokként szerepelnek, a férfiak közel 13, a nők csaknem 10 százaléka ezért távozik az élők sorából 65 éves kora előtt. Bár az elmúlt másfél évtizedben 13–14 százalékos csökkenés következett be, uniós összehasonlításban nálunk még így is négyszer-ötször több férfi és háromszor több nő hal meg ezekben a betegségekben, mint másutt.

Megyénkben az országoshoz hasonlóak az adatok, kivéve a Pannonhalmi és a Téti kistérségben élő férfiakat, esetükben az emésztőrendszeri halálozás az átlagot 16, illetve 17 százalékkal haladja meg. A szomorú statisztikát a megyei kormányhivatal népegészségügyi szervének felméréséből idézte dr. Bazsika Erzsébet osztályvezető főorvos és Burkali Bernadett szociológus.

Az emésztőrendszeri halálozások több mint 80 százalékát májbetegségek okozzák, a férfiak 72,6, a nők 63 százalékánál az alkohol okozta májzsugorodás a tettes. A kutatók számításai szerint Győr-Moson-Sopron megyében évente 300 új férfi és 88 új női beteget regisztrálnak.

Szomorú, hogy míg korábban a kór jellemzően az 55–64 évesek között pusztított, az utóbbi években ez fiatalabb életkorra tolódott át.

Bár a magyar sokat iszik – évente egy főre számítva 12,5 liter tiszta szeszt –, ez nem magyarázza a májzsugorodás okozta kiugró halálozási arányt. Összehasonlításul: az Egyesült Királyságban 11,39 liter a fogyasztás, Luxemburgban 11,75, Svájcban pedig 10,4 liter. Nálunk mégis 3,8-szer annyian halnak meg májzsugorodásban, mint a királyságban, 3,7-szer többen, mint Luxemburgban, a svájci adatnak pedig a 6-szorosát is meghaladjuk. Kutatások és laborvizsgálatok szerint Magyarországon fokozott problémát jelent a rossz minőségű alkoholok fogyasztása, ezekben az etil-alkoholon kívül tetemes mennyiségű egyéb májkárosító anyag van.

Az alkohol okozta 11-féle megbetegedést vizsgálva kiderült: régiónkban minden tizedik ember halálát az ivás okozza. A hazai felnőtt női lakosság közel 30 százaléka, a férfiak 8 százaléka absztinens, 60–70 százalék csak társaságban és ritkán iszik, a nők 6 százaléka, a férfiak közül minden ötödik nagyivó. Egyes források szerint 700, mások szerint 800–950 ezer az alkoholbeteg, s még riasztóbb, hogy csaknem 2,5 millió ember nagyivó. (A hazai szakirodalom szerint nagyivó az, aki férfiaknál 15 egységnél, nőknél 7 egységnél többet iszik hetente. A 15 egység 7 deciliter röviditalnak, 5 liter sörnek vagy 2 liter bornak felel meg.) Az arányok településnagyságtól függően változnak, a városokban élők kevesebbet, míg a kistelepüléseken többet isznak az emberek.

Az alkohol miatti halálozás országos átlagát megyénkben a májzsugorodáshoz hasonlóan a Téti és a Pannonhalmi kistérség férfiakra számított adatai haladják meg (részletek táblázatunkban)

Olvasóink írták

 • 1. Goldmund 2011. március 24. 10:19
  „Kicsit meglepődtem.

  "Az emésztőrendszeri halálozások több mint 80 százalékát májbetegségek okozzák, a férfiak 72,6, a nők 63 százalékánál az alkohol okozta májzsugorodás a tettes."

  Én azt hittem, pl. a vastagbélrák, gyomorrák, nyelőcsőrák együttvévée 20%-nál nagyobb arányt képvisel az emésztőrendszeri halálozások közül.

  "A hazai szakirodalom szerint nagyivó az, aki férfiaknál 15 egységnél, nőknél 7 egységnél többet iszik hetente. A 15 egység 7 deciliter röviditalnak, 5 liter sörnek vagy 2 liter bornak felel meg."

  2 liter bor hetente, az napi 3 dl. 5 liter sör napi másfél üveg. Aki szabad ég alatt fizikai munkát végez télen hidegben és szélben, nyáron hőségben, annál ez nem olyan nagy érték - legalábbis szerintem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előjegyzési rendszer a járóbeteg-központba

Megkezdik a szakrendelést Pannonhalmán a tavaly felépült járóbeteg-ellátó központban, amelyet… Tovább olvasom