Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Regionális rendszerű hulladékgazdálkodás

A Győri Kommunális Szolgáltató Kft. (Komszol) kezdeményezte, s már a megye egésze és Veszprém megye fele is képletesen tagja a regionális hulladékgazdálkodási rendszernek. Kiépítése több mint húszmilliárd forintba kerül és megközelítőleg félmillió embert érint.
Eredményes évet zár a jól szervezett győri Komszol. Ötszázötven munkatársa 2,3 milliárd forint árbevételt könyvelhet el 2003 után. Arra gondolva, hogy ez anyagmentesen értendő, nem akármilyen teljesítmény. A társaság idei nyeresége elérte a 100 millió forintot.

Értékes elismerés

A cég munkáját most rangos kitüntetéssel ismerték el. A kulturális tárca, a Belügyminisztérium és az építészkamara alapította Koós Károly-díjat a napokban vette át cége képviseletében Kovács Barnabás ügyvezető igazgató. Az elismerés a városüzemeltetésnek, -szépítésnek és a környezeti állapot javításának, az ezekért való munkálkodásnak szól.
A kommunális társaság idei törekvéseiben a legtöbb embert a regionális hulladékgazdálkodási rendszer kiépítésének kezdeményezése érint. A tervezet eredetileg Győr és környékének száztizenkét településén szerveződött volna, ám csatlakozott a jó ötlethez a mosonmagyaróvári és a soproni térség is. Így a rendszer kiépítésének eredetileg gondolt költsége, a tíz és fél milliárd forint is megkétszereződött. A korszerű hulladékgazdálkodási rendszer így már mintegy félmillió embert érint majd. Felöleli Győr-Moson-Sopron egész területét és a szomszédos Veszprém megye területének mintegy felét.

Nem kell módosítani a szerződést

A társaság idei munkáját értékelő sajtóbeszélgetésen Tóth Sándorné, a Komszol gazdasági igazgatója – a projekt hátterét megvilágítandó – kifejtette, hogy az eredetileg megalakult, s még októberben Győrött megkötött konzorciumi szerződést nem kell módosítani a mosonmagyaróvári és soproni társulások csatlakozása miatt. Az eredetileg elgondoltakhoz képest nem kerül több hulladék Győrbe. A mosonmagyaróvári régió az ott már működő jánossomorjai lerakóra szerződött, míg a soproni régióban új hulladéklerakó épül. A kibővült tervezet még inkább megfelel az unió gyakorlatának, így nagyobb esély lesz az úgynevezett kohéziós alap pénzügyi támogatásának elnyerésére.

Gondozott és virágos

Ami a Komszol szolgáltatásait illeti, a cég az idei évtől a megyeszékhely tizenegy zártkerti üdülőövezetéből ingyen gyűjti és szállítja el a kerti és kertészeti hulladékot. Noha csökkent 2003-ban az önkormányzati támogatás, a társaságnak sikerült Győr zöldterületeinek gondozását, virágosítását a korábbiak nemzetközileg is elismert színvonalán tartani. Nem sikerült viszont javítani Győr játszótereinek milyenségét.

A megyeszékhelyen 113 játszótér található, közülük egyetlennek, a Kodály utcai játszótérnek az idei, uniós követelmények szerinti felújítása tizenhárommillió forintjába került a cégnek. Noha az idei célok között szerepelt, sikertelen volt a Komszolnak az a szándéka, hogy a városon, a lakóövezeteken belüli illegális szemételhelyezést megakadályozza. Kísérleti jelleggel megszervezték a társaságnál az úgynevezett „szemeteskommandót", néhány illegális szemetelőt lefüleltek, a kezdeményezés azonban a jogi útvesztők miatt megbukott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A győri önkormányzat igényt tart a honvédgimnáziumra

A Kisalföld az elmúlt egy hónapban folyamatosan figyelemmel kísérte a Béri Balogh Ádám Honvéd… Tovább olvasom