Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Regionális pszichiátriai központ Győrben

Győr - Az egészségügyet érintő változások és kényszerű takarékosság ellenére a pszichiátria – legalábbis Győrben – igyekszik lépést tartani a világméretű fejlődéssel, a nyugati országokban alkalmazott, egyre korszerűbb technikákkal. A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Pszichiátriai Centruma a régióból fogadja a betegeket.
Míg országosan a pszichiátriai ágyak mintegy negyedét leépítették, lakat került több országos intézményre és több kitűnő szakember a hazai helyett külföldi klinikán keresett munkát, örvendetes, hogy a megyei Petz-kórházban – az igényeket figyelembe véve – három részlegen úgynevezett regionális pszichiátriai centrumot hoztak létre.

Dr. Feller Gábor osztályvezető főorvos
Dr. Feller Gábor osztályvezető főorvos


– A tárgyi és szakmai feltételek nagyrészt adottak, s kiemelt figyelemmel kísérjük a tényt, miszerint a gyógyítás nem nélkülözheti az átmenetet, azaz a nappali szanatóriumot és a különböző szakambulanciák működtetését – szögezte le dr. Varga Gábor főigazgató főorvos, a centrum vezetője. – Az egyes részlegeken más a specializáció és a tudományos érdeklődés, s az aktív ágyak működése mellett az utógondozás is kiemelt hangsúlyt kap. A nappali kórház és szanatórium átmeneti jelleggel szolgálja a kórházi ápolás és az otthoni felépülés közti átmenetet, ugyanakkor az egyes részlegek között is folyamatos a párbeszéd.

– A pszichiátriai centrum idén ünnepli megalapításának 80. évfordulóját, erre már most készülünk – mondta el lapunk érdeklődésére dr. Feller Gábor, az I. számú pszichiátriai osztály osztályvezető főorvosa, aki úgy vélte, az országos helyzet ellenére Győrben dinamikusan és a világgal lépést tartva fejlődik e terület. – Noha a járóbeteg-ellátás jó ideig az anyagiak miatt nem követte az igényeket, ez is változott: a betegeknek nem kell várakozni – folytatta az osztályvezető.

A nappali szanatórium alkalmas a kiscsoportos foglalkozásokra, beszélgetésekre. Fotó: Bertleff András
A nappali szanatórium alkalmas a kiscsoportos foglalkozásokra, beszélgetésekre. Fotó: Bertleff András


– Gyakran viszont még mindig akadályba ütközik egy-egy drágább gyógyszer felírása. Az egészségügyben ugyanis működik az úgynevezett „korbácstörvény", azaz a drága gyógyszerek listára kerülnek és az azt felíró orvost – a kerete átlépését követően – megbüntethetik. Csak remélni tudjuk, hogy ez a helyzet pozitív irányt vesz, a szakmai szervezetek pedig jó irányba lobbiznak.

A gyógyszerfelírásnál ugyanis az orvos számára a betege érdekénél, gyógyulásánál semmi nem lehet fontosabb.

Dr. Feller Gábor elmondta még, sok esetben a pszichiátriai rendeléseken csapódik le egy-egy magánéleti vagy munkahelyi konfliktus, a sokunkat érintő stressz, amelyet gyakran meglehetősen rosszul kezelünk. A pszichiátria területén mindig is gondot okozott a szakemberhiány, a megyei kórházba most több pályakezdő orvos érkezett – az új team olyan csapatmunkában dolgozik, amely a betegek legmagasabb szintű ellátását szolgálja.

Megünneplik az évfordulót
Az idén 80 éves múltra visszatekintő győri pszichiátria, illetve a munkatársak június 5-én ünnepelnek. Alkalmat teremt ez az elmúlt nyolc évtized történetének, sikereinek áttekintésére, s a tapasztalatok segíthetik a most felszínre kerülő nehézségek megoldását is.

Olvasóink írták

 • 1. Némth J.F.Dr.Varga Alojzia 2008. április 09. 10:54
  „Kedves Dr. Feller Gábor úr.
  2001-ben keztük elínditani Gyöben a hangterápiát.Most a Temető u. 8/a-ban működik,ahova szeretettel várjuk az Önök érdeklődő kollégáit.8 embert tudunk elhelyezni. Kérjük,hogy olvassák el a holnapunkat.Reméljük,hogy az Ön osztályan és a foglalkozásan is tudják alkalmazni.
  A válaszukat, szerettel várjuk:
  Németh Jenő Ferenc
  Dr.Varga Alojzia”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrben végre megújulhat a Mátyás tér

Győr - Úgy tűnik, végre megújulhat Gyárváros egyetlen köztere, a Mátyás tér, az önkormányzat által… Tovább olvasom