Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Regionális filmalap, uniós forrással

Győr–Cannes - Idén megfigyelőként, jövőre teljes jogú tagként vehet részt a Mediawave az európai regionális filmalapokat összefogó szervezet munkájában. Erről tárgyalt a minap Cannes-ban Csete Orsolya fesztiválkoordinátor.
A cannes-i fesztiválon nemcsak vetítések, de szakmai tanácskozások is folytak. A regionális filmalapok létrehozásáról szóló tárgyalásokon meghívottként – a Magyar Mozgókép Közalapítvány segítségével – részt vett Csete Orsolya is. A Mediawave fesztiválkoordinátora a nyugat-dunántúli térséget képviselte.

– A cannes-i látogatás előzményeként említeném meg, hogy tavaly Újvidéken már részt vettünk egy ilyen eurorégiós tanácsozáson, illetve az idei Mediawave-en vendégünk volt Charlotte Appelgren, a Cineregio, az európai regionális filmalapokat összefogó szervezet általános titkára, akivel már beszéltünk a győri regionális filmalap mielőbbi létrehozásáról – nyilatkozta lapunknak Csete Orsolya. – A régió filmes rendezvénye, a Mediawave-fesztivál jellegéből adódóan a Dokuregio rövid- és dokumentumfilmes munkacsoportban munkálkodhatunk idén még csak megfigyelőként, jövőre teljes jogú tagként, Kelet-Európából egyedül.

A Mediawave-fesztivál koordinátora elmondta, hogy Győrött a regionális filmalap a várossal együttműködésben jönne létre. A Magyar Mozgókép Közalapítvány is támogatja az ügyet.

– A régiós elv alapján a filmgyártásban is szükség van a főváros-központúság megszüntetésére. A filmalap pályáztatás útján osztaná szét az unió régiós forrásaiból támogatásokat, amit az alkotók helyben használnának fel. Minden adott ehhez a Mediawave-nél: a jól működő nemzetközi kapcsolatrendszerünk, a gazdag – tizenháromezer rövid- és dokumentumfilmből álló – archívum. Évek óta sikeres és termékeny a fényírófesztivál keretein belül életre hívott Passport Control elnevezésű filmes műhely. Résztvevőinek jóvoltából például az idei Mediawave-en tizenhét kisjátékfilm született. Az alkotók főleg fiatalok, így a tervezett alap a jövő filmes nemzedékének a támogatását és mozgósítását is biztosítaná – hangsúlyozta végül Csete Orsolya.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az öttevényi lányok képviselik megyénket

Öttevény - Az amatőr kézilabda-diákolimpia megnyerése után a kisiskolák lány kézilabda-diákolimpiai… Tovább olvasom