Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Régi receptekhez újabb ágyások

Pannonhalma - Évszázados hagyományok alapján főzték a levendulát a napokban a bencés gyógynövénykertben a Pannonhalmi Főapátság várdombjánál. Jövőre a munkát az érdeklődők is figyelemmel kísérhetik.

A tavaszi aszály nem okozott gondot a levendulásban, a mediterrán félcserje szárazságtűrő, gyökerei mélyre nyúlnak. A nagy esőzések izgalmat okoztak, de az aratáshoz jó idő volt. A hőség kifejezetten jó ilyenkor, mert úgy tudták sarlóval levágni a napokban a lila virágokat, hogy éppen teli voltak illóolajjal a csészelevelek mirigyszőrei, amelyek napsütésben működnek. Így gazdag olajtartalmú termést pároltak zölden, amit most szűrnek, s karácsonyra bevizsgáltatnak. Minderről Hortobágyi T. Cirill perjel beszélt a Kisalföldnek, amelyhez hozzátehetjük, utoljára főzték úgy a levendulát, hogy az illatos, egészséges gőzben végzett folyamatnak nem volt közönsége. Jövőre ugyanis látványműhelyt
A tradíciónk értékeit szinte kötelességünk a gyógyászat szolgálatába állítani és ezzel ma munkahelyeket is teremtünk- mondta Hortobágyi T. Cirill perjel.
szeretne a főapátság kialakítani, a gyógynövénykertben pedig több bemutató ágyást. Még nem döntötték el, milyen növényekkel, de mindenképp olyanokkal, amelyek a szerzetesközösség gyógyászati múltjában szerepet kaptak, s a bencések már a régi receptekben is használtak. Amelyek alapanyagként az apátsági termékekbe, teákba, borecetekbe bekerülhetnek.

Jövőre látványműhelyben: A lepárolt levendula olaját többször átszűrik. Képünkön Szecsődi Pál kertészetvezető. Fotó: Bertleff András
Jövőre látványműhelyben: A lepárolt levendula olaját többször átszűrik. Képünkön Szecsődi Pál kertészetvezető. Fotó: Bertleff András

– Monostorunk életében mindig jelen volt a gyógyászati tevékenység, de azt csak pár éve kezdtük felújítani. Az ebből származó bevétel is fontos, nem titkolt cél a forrásteremtés, de ez nem egyszerűen csak üzlet. Nem arra gondolva tervezünk, hogy mi a legjövedelmezőbb. A tradíciónk értékeit szinte kötelességünk újra felhasználni, a gyógyászat szolgálatába állítani és ezzel ma munkahelyeket is teremtünk – szögezte le a perjel, aki maga kísérletezik laborjában a könyvtárukban található kéziratok leírásai alapján.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2009. július 28. 12:42
    „Szecsődi Pál is pap,vagy barát? Mert arról nem szól a fáma, hogy itt alkalmazottak végzik a munkát és nem a papok! De vajon minimál béren vannak itt is bejelentve a kertészek? Ugyebár, ha már kertészet vezető van, akkor gondolni lehet, hogy ott van több kertész is, hisz a bornak valót sem a papok termelik Ők csak megszentelik és megisszák mint misebort! Tévednék?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ripityára tört motor a 83-ason: újabb cserbenhagyás – fotók!

Győr-Pápa – Kis híján tragédiába torkollott egy jókedvű motorozás a 83-as főúton: egy fiatal… Tovább olvasom