Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Régi falak gondozója Pintér Ferenc

Kőműves létére nem az új házak építése jelenti számára a legnagyobb örömet, hanem a régebbiek, akár műemlékek javítása, karbantartása, felújítása. A pázmándfalui Pintér Ferenc szerint azokon még szó szerint látszik az építő kezének nyoma, simítása.

Jártában-keltében Pintér Ferenc gyakran figyelmesen nézi a házfalakat és némelyiknél boldog mosoly önti el arcát – azokat maga építette vagy javította. A Balaton körül minden településen van néhány ilyen, így ha arra autózik, kitérőket tesz, hogy unokáinak is megmutassa keze munkáját. A kőművesmester 52 éve van a szakmában és szívesen mesél tapasztalatairól az építőnek készülő fiataloknak. Főként arról, miért specializálódott a műemlék-felújításra, a régi épületek karbantartá-
sára. Akár pár összetört csempe cseréjét is el szokta vállalni, mert szerinte vigyáznunk kell a meglévő értékekre, épületekre.

Boltozatfelújítást, homlokzatdísz-javítást, terméskő lábazat darabjainak pótlását gyakran elvégezte. Egy németországi továbbképzésen még a kölni dóm felújításában is részt vett. A sérült köveket körbevágta, kivéste, helyükre kézzel faragta méretre az új darabokat és azokat a helyükre illesztette, úgy, hogy nem látszódhatott a javítás. "Ilyen feladatokon többet kell törnöm a fejem, például az anyag kiválasztásakor, mint amikor sorban rakom a téglákat, de a munka befejezésekor nagyobb örömet érzek. Az pedig az igazi dicséret, ha a csőtörés miatt megbontott gipszkartont, padlólapot vagy oldalfalat úgy tudom helyreállítani, hogy a hazatérő tulajdonos szinte el se hiszi, hogy szét volt szedve" – állítja az építőmester.

– Az az elismerés, hogy akiknél korábban dolgoztam, azoknak a fiai, az unokái is gyakran megbíztak munkával. Persze van ennek a szakmának árnyoldala is: tűző napon, szeles időben, hidegben is végezzük a feladatunkat. De aki szereti az építőipart, az kitart – mondta el Pintér Ferenc, és azt tanácsolja, senki ne várja meg, míg házának állaga megromlik. Gyakran előzött meg pályája során beázást időben kicserélt tetőcseréppel. A válaszfalon keletkezett hajszálrepedés pedig üvegszövet hálóval erősíthető meg. Jó érzéssel töltötte el az is a pázmándfalui aranydiplomás kőművesmestert, hogy nemrégiben Kismegyerről annak a háznak a tulajdonosa hívta fel, amit 35 éve épített. Tőle kért tanácsot, hogy az új fűtőberendezés miatt miként alakítsák át a kéményt.

Műemlékvédelmet tanulnak

Manapság már külön képeznek régebbi épületek javítására szakembereket, például a győri Hild József Építőipari Szakközépiskolában. Józsa Tamás igazgató szerint a válság miatt egyre nagyobb a szükség a meglévő épületek karbantartására, falusi tájházak rendbetételére. A műemlékvédelmi technikusok levezénylik vagy maguk is elvégzik ezeket a feladatokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszeres bérért kapós a diákmunka

Valahol már most túljelentkezés van a diákok részéről a külföldi munkára, mivel a szabad… Tovább olvasom