Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Régi-új rektor az új egyetem élén

Sopron - Huszonhét igen, kettő nem arányban dr. Faragó Sándort választotta az új Nyugat-Magyarországi Egyetem vezetőjévé az intézmény szenátusa. A régi-új rektort elsőként a Mikulásnak öltözött korábbi rektorhelyettes köszöntötte.

Fotó: Magasi Dávid. Kattintson a képre >>
Az NYME és a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola egyesülésével 2008. január elsejével alapított új Nyugat-Magyarországi Egyetem szenátusa csütörtökön Sopronban megtartotta alakuló ülését, melynek tagjait meglepetés is várta. Miklós-nap lévén, ellátogatott hozzájuk a „lappföldi Mikulás-egyetem" küldötte, aki elsőként gratulált a régi-új rektornak.  A Mikulás-szakáll dr. Tenk Antalt, a mosonmagyaróvári kar egyetemi tanárt, az NYME korábbi rektorhelyettesét rejtette. A váratlanul betoppant vendég vidám perceket szerzett a jelenlévőknek.

Az eseményen a szaktárca államtitkára, Manherz Károly is részt vett. Példaszerűnek említve elismeréssel szólt az NYME és a Berzsenyi-főiskola elmúlt időszakban megvalósított infrastrukturális beruházásairól.
–  Az Országgyűlés döntött a felsőoktatási törvény módosításáról, és soproni székhellyel létrejött az NYME és a szombathelyi Berzsenyi-főiskola egyesülésével az új Nyugat-Magyarországi Egyetem – jelentette be az ülésen dr. Faragó Sándor. – Ezáltal az ország ötödik legnagyobb hallgatói létszámmal működő intézménye jött létre, soproni, mosonmagyaróvári, győri, székesfehérvári és szombathelyi karokkal. 

Dr. Tenk Antal, a mosonmagyaróvári kar egyetemi tanára lappföldi Mikulásként gratulált  dr. Faragó Sándornak, a  régi-új rektornak.

Dr. Faragó Sándor, a  szenátus által óriási többséggel, 27–2 arányban megválasztott „régi-új" rektor a Kisalföldnek nyilatkozva elmondta: az elmúlt években a minősített oktatók létszámának növelésében és a  XXI. századi infrastrukturális háttér megteremtésében elért eredmények révén olyan minőséget biztosító pozícióba került az immár tízkarúvá váló egyetem, amely felveszi a versenyt mind a hazai, mind az európai felsőoktatási területen. Az oktatott szakok palettája – a humántól a természettudományokon át a mérnökképzésig – igen széles körű, 
az orvos- és a jogászképzésen kívül  valamennyi területen folyik majd alap- és mesterképzés az NYME-n.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a régió felsőoktatási kínálata komplett. A munkaerő-kereslet igényeit maximálisan kielégítő minőségi oktatás mellett valamennyi egyetemi városban kiválóan felszerelt kollégiumok várják a hallgatókat.    

Voksok: Az intézmény szenátusa huszonhét igen, kettő nem arányban választotta dr. Faragó Sándort az új Nyugat-Magyarországi Egyetem vezetőjévé a tegnapi alakuló ülésen. Fotó: Magasi Dávid


Gadányi Károly, a szombathelyi főiskola december 31-ig hivatalában maradó rektora – aki január elsejétől a pályáztatás lebonyolításáig az NYME Savaria Egyetemi Központ ideiglenes elnök-rektorhelyettese lesz – történelmi eseménynek minősítette az egyesülést. Január elsején  a szombathelyi épületre felkerül a „Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ" feliratú tábla, s így Szombathely régi vágya teljesül, egyetemi várossá válik.

A szenátus alakuló ülésén Herczeg László, az NYME eddigi gazdasági főigazgatója kapott bizalmat az új egyetem hasonló tisztségének a betöltésére. 

Olvasóink írták

 • 3. László andrás Ernő 2007. december 10. 15:17
  „Őszintén gratulárok Rektorunknak, Dr.Prof.Faragó Sándornak,aki a Nyugat-Magyarországi Egyetem rektoraként éveken keresztül vivot küzdelmet a fejlesztésért és hogy Magyarország legjobb és legnagyobb egyetemmé vájunkl!
  Egy volt apáczais hallgató, ex Hökös:László András Ernő”
 • 2. Nagy Árpád 2007. december 08. 15:55
  „Honnan tudta a Mikulás bácsi, hogy kinek kell majd gratulálni? Mindegy kinek, csak a pont is piros legyen? Miből derül ki, hogy lappföldi a Tóni bácsi?”
 • 1. Dr. Nagy Miklós, Németország 2007. december 07. 09:57
  „Szivböl gratulálok a rektori tisztség megválasztásához. Egy egykori óvári gazdásztanhallgató. Dr nagy Miklós”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emelkedik a győri szemétdíj

Győr - A hulladékszállítási és kéményseprési díjak az inflációhoz közeli mértékben nőnek jövőre… Tovább olvasom