Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Régi-új Dunakapu tér

Győr - A Dunakapu tér átalakításánál a tervezők szeretnék egyszerre visszaadni a hely történelmi miliőjét, s mégis modern, funkcionális részt kialakítani a város szívében.

Szabó Gyula okleveles építészmérnök, az Arrabona Városvédő Egyesület alelnöke szerint fontos, hogy Győr talán legtöbbet használt rendezvénytere ne veszítse el ötszáz évre visszanyúló történelmét.

– Ha valamely városterületnek van patinája és múltja, akkor ennek a területnek igazán – kezdte az alelnök. – A teret annak fél évezredes hagyományai alapján kell újrateremteni, és megfelelő új funkciókkal felruházni. Aki itt mélygarázsban, meg dobozformájú, féltérnyi csarnokban gondolkodik, az messze jár az igazságtól. Inkább létre kell hozni a XIX. század rombolásainak áldozatául esett bástya, s annak kazamatái, bástyaudvara, dombja és a régi, elbontott Bástya utcai házsor és a Duna kapu elemeinek felhasználásával Győr multifunkcionális, többszintes közösségi terét – magyarázta a mérnök. – Ez méltó befogadója lehetne a hagyományos őstermelői piacnak, állandó, hagyományőrző és -tisztelő üzleteknek, de adott esetben rendezvényeknek is. A belváros történelmi vonulata is megfelelően folytatódhatna, mindössze annyi történik, hogy a terület új funkciókkal gazdagodva nyeri el régi arcát – mondta Szabó Gyula, majd hozzátette: ehhez szükség van a rakpart rendezésére is, ahol turisztikai célú személyforgalmi hajókikötő jönne létre, s a területhez több szinten sétányok csatlakoznának.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. mike1945 2011. május 15. 14:20
  „A legutóbbi bonjovi jeligés bejegyzés ma is aktuális: "teljes koncepciótlanság,a városkép felrúgása..mindegy csak jöjjön a pénz, a döntéshozói zsebekbe pláne" Úgy tűnik mintha ezek a döntéshozók lennének a város mindenható tulajdonosai, ők döntenek a közvélemény kizárásával. A barokk hangulatú Dunakapu tér szoc.reál épületekkel történő bárminemű beépítése a tér megcsúfítását, elbarmolását jelentené /Szinte teljes egészében a nyilvánosság kizárásával szövögetik a terveket a VÁLASZTOTT VÁROSVEZETŐK, /csupa nagybetűvel/ , az ostoba népnek / csupa kisbetűvel/semmi köze, hogy mi lesz ebből a közel két emberöltő óta ilyen formában fennálló térből.
  Olykor egy-egy rövid közlemény mégis megjelenik a Kisalföldben,kiszivárogtatva a titkokat,mintegy felkészítve a lakósságot,mivel kell majd szemesülnie. Most pl. megtudhatjuk, hogy május 19 től megszűnik a parkolási lehetőség a Móricz Zs.rakparton. Mintegy 500-600 parkolóhelyet szüntetnek meg, de sebaj,lesz helyette parkoló a Rába gyár területén, a száműzött piac mellett.Legjobb, ha nem magyünk a belvárosba, ha valami dolgunk ott mégis akadna , az új parkolóból egy röpke negyed óra alatt begyalagolhatunk., már aki jó erőnlétnek örvend, öregeknek nem ajánlatos. Már csak pár nap van az említett határidőig, de én még nem találkoztam tájékoztatással, hogy is lesz pár nap múlva. Talán nem is tartozik a lakósságra, az "illetékesek" meg úgyis tudják. Mindezt úgy tálalják, mint "fejlesztéseket".Ez néhány befektetőnek és és város"atyának" jelent fejlesztést, a lakósságnak visszafejlődést,kevésbé élhető várost.
  Csak úgy elgondolkodom a régi szép időkről, mikor jó volt a népes D.téri piacon vásárolgatni,nézgelődni . Szinte mindenütt az európai nagyvárosokban a piac mindig központi helyen, a város régi, belvárosi részében volt, illetve normális helyen most is ott van- tehát elgondolkodom mennyire lakósságbarát intézkedés a piacot a 80 éve megszokott helyről kiűzni a perifériára. És mégha vissza költözhet is valamikor a piac /?/ elgondolkodom a részleteken, mert ebben van elrejtve az ördög:, az őstermelő megtermeli a zöldséget, gyümölcsöt aranyáron mért növényvédő szereket és rengeteg saját munkát használva, behozza a városba, méregdrága üzemanyagot fogyasztva, kifizeti a piacon a helypénzt,/az se semmi/ , de hogy jut el a térre? aztán bevonul az atyák által üdvözítő mélygarázsba, ott is leperkál valami kis pénzt, és az eladott termékért kapott pénzből már nem valószínű,hogy marad annyi. hogy a hazautra is teljen. Így lehet ellehetetleníteni a piacot, dehát nincs is arra szükség, minek a városi lakósságnak friss zöldség, gyümölcs, megveheti azt a bevásárló központban is, és az őstermelő se egészítse ki a kis nyugdíját, mert a fejlesztések, a "reformok" szerint erre sincs szükség.
  Már maga a rakparti forgalom is egy agyrém, olvastam egy korábbi Kisalföldben, honnan jött az ötlet. Valaki rosszat álmodott beugrott neki ez a nagy gondolat, előadta a városatyák valamelyikének, aki rámozdult. Itt egy kiváló ötlet, erre megint el lehet költeni jó párszáz milliót. Valósítsuk meg, és beindult a folyamat. Szó sem volt itt lakóssági igényről, lakóssági érdekről. Az egész úgy rossz és úgy felesleges ahogy van.Olyan jó, és hasznos sose lesz mint a jelenlegi, igaz el lehet itt sütni néhány milliárdot, és lehet, hogy ez az igazi cél. Ez megint csak a bevezetőben említett koncepció hiánya/?/, vagy csak egy más, általunk nem belátható koncepció/?/”
 • 24. bonjovi 2009. december 21. 10:01
  „Még a múlt héten, az utolsók között megnéztem a kiállítást. Nekem tetszett. Pusztulnak Győr történelmi emlékei, ezért jó ötletnek tartom a tér több szintes bemutatását. A lefedéssel kapcsolatban: szerintem egy hülyeség. A régi vásárterek is csak ideiglenes sátras-lefedéssel működtek. Nincs szükség Grabo-teniszpályaszerű lefedésekre. A parkolóhelyekben én sokkal radikálisabb lennék, de a rakparti rész parkolósítása jelenleg is egy elfogadott és bevált ötlet. Sok mindenről hallani: mélygarázs a Dunakapu tér alá; Fedett bevásárlóközpont-piac a tér szinte teljes lefedésével stb. Egyik vadabb ötlet, mint a másik. Már megint a befektetői érdek kiszolgálása. Teljes koncepciótlanság, a városkép felrúgása, ....mindegy, csak jöjjön a pénz (a döntéshozói zsebekbe pláne).”
 • 23. frissdiplomás 2009. december 10. 12:39
  „Győriek, ezt nem hiszem el , bn talán ot voltál és tapsoltál amikor elbontották a komcsik a bástya utcát? (kár lenne hasonlítani, és ha pont azt bontják el?) Terekről beszélünk , nézzétek meg a Széchenyi teret :D szép szép de olyan mű olyan gagyi... ezt akarjátok ide is?
  Természetesen nem lehet olyan doglot csinálni egy városban ami mindenkinek tettszik, de ha valaki kiáll egy ötlettel, amit kidolgozott (ez a legfontosabb) azt lehet kritizálni, lehet egyet érteni vele. Akinek jobb ötlete van dolgozza ki, mutassa be , nem egyszerű.
  A lakosságszám? az egy vicc itt szerintem, vagy nézted hozzá a kiterjedését és az infrastruktúrát? Meglepődnék ha az is ugyan olyan lenne xd A szlovákok meg csak elférnek lásd Zadar ahol a történelmi városrész helyre állítása után a várban a piac kapott helyet és 2000 óta meg 8szor annyian járnak oda, valahogy mégis elférnek és ez a szám növekszik.....
  Mindent egybe vetve a tervek szépek, jobban tettszenek mint a jelenlegi állapot és szeretem győrt de olyan kis régimódi szép kisvárosnak, amilyen nem kell dobozolni nem nem :D”
 • 22. bn 2009. december 07. 09:54
  „Pénteken volt szerencsém megnézni a kiállítást is, bennem még mindig vannak ellentmondások a tervvel kapcsolatban: Ha leviszik a rakpartra az autós forgalmat, ahol még parkolók is vannak- valamint a tér visszabontása miatt még továbbiak lesznek- akkor ott hogyan, és mi módon tud csatlakozni sétány, ráadásul több szinten? Ha meg is történik, akkor az egy szűkös, forgalmas, és zajos sétány lesz.
  Ha megépül a bástya utcában egy házsor (amit kár lenne az Aranyművesek utcájához hasonlítani, mert az ő múltja folyamatos, sosem bontották el, egy városi szövetbeben van bent), akkor az utca, és az épületek még további helyet vesznek el a térből. További helyet vesz el a megemelt térből a földszintre bejutást segítő lejárat, illetve Teleki utca felöl induló megnyitás. Ezek annyira felszabdalják a teret, hogy már nem is lesz térérzet, illetve beszűkül mind a földszint, mind a megemelt rész. ha azt is figyelembe vesszük, hogy 1870-ben 32.456 fő volt Győr lakossága, 2003-ban 128.913 fő, akkor háromszor több emberre jut ugyanakkora piac, és akkor még nem is számoltam a nem elenyésző számú szlovák vásárlókkal.
  Így hirtelenjében ezek merültek fel bennem :D”
 • 21. SzabónéVera 2009. december 04. 22:09
  „Amit ebben a városban leromboltak az elmúlt évtizedekben az szörnyü.Szabó Gyula gondolataival értek egyet. A Tiszelt "modern" gondolkodásuak menjenek el a szomszédos országok történelmi múltú városaiban és vegyék észre azt a mérhetetlen összefogást amivel megmentetették a régmúlt épitészeti emlékeit. Van mit tanulni tőlük. Miért csak cipősdobozban tudnak gondolkodni. Lehet a XXI. század igényének megfelelően épitkezni úgy is , hogy az emlékeket nem tesszük tönkre. Ezt nem tanitják az egyetemeken ?
  urbanistapista miért nem látja meg a szépet ? Csak cipősdobozok között érzi jól magát ?”
 • 20. Szigetiferenc 2009. december 03. 18:25
  „Szife41
  Szakemberként, Győrért aggódó lokálpatriótaként szólok hozzá a vitához.
  Ha valaki megnézi a színházban lévő kiállítást, amely a Dunakapu tér történeti kutatását mutatja be korabeli fotókkal és tervekkel, egyértelművé válik számára a tér múltja és megjelenése. A kiállításon szereplő makett bemutatja a tér XXI. századi lehetséges rekonstrukcióját a történetiség megtartásával. A reneszánszkori győri vár részleges rekonstrukciója egy olyan megoldást javasol, melynek bemutatása egyedülálló lenne Európában. A bemutatott megoldás egy koncepcionális előterv, és az nem zárta ki a piac létesítésének lehetőségét. A terv fejlesztése egy lakossági fórum észrevételeivel változtatható és bővíthető.
  A Bástya utca visszaépítése 8-10 olyan épület megvalósítását jelentheti (felül lakás, alul üzlet), ami kiskereskedői fejlesztéseket is jelenthet (lásd: Aranyművesek utcája - Prága).
  Lakossági fórum meghirdetését elengedhetetlennek tartom.
  A vízpart kiépítése, bővítése még további parkolóhelyek létesítését is jelentheti. A tér alatti többszintes parkoló létesítése teljesen irreális javaslat, rendkívüli költségessége miatt. A föld feletti parkoló háromszor olcsóbb - már győri példa is van erre. A Rezidencia és a Széchenyi híd közötti területen egy ilyen parkoló létesítése még a dunaparti sétányt is alátámaszhatja.”
 • 19. titokgyula 2009. december 03. 15:27
  „Végre egy építő jellegű hozzászólás. Legaláb kiderült hogy nem csak bennünket érdekel a téma.
  Valójában nem a híd okozza a gondot, hanem onnan elterelendő forgalom. Saját véleményem szerint amikor nem megy a rendőrlámpa, rugalmasabb a közlekedés. Estleg az irányitás gyenge.”
 • 18. bn 2009. december 03. 15:08
  „Azért Pestel nem nagyon lehet összehasonlítani Győrt... Pesten van x másik kerülő út, híd. Győrben kéttő darab hídon lehet átkelni a Dunán, abból mindkettő telített reggelente. Ha ebből az egyiket lezárjuk, akkor nincs alternatíva. Valóban lesz új híd, amire készült forgalomtechnikai tanulmány, ami szerint a Jedlik híd megépülése után nem fog csökkenni a révfalusi híd forgalma.
  Nem kritizálni szeretném a tervet, csak jeleztem, hogy ez így problémás. Mi is végigzongoráztunk elég sok variációt a 2007 pályázat során, és nem sok lehetőség van pl a híd forgalmának normális elvezetéséhez...(igazából nincs jó megoldás, csak a sok rossz közül egy kevésbé rossz)”
 • 17. titokgyula 2009. december 03. 13:52
  „A lakossági fórum pont arra jó hogy az ilyen hozzászólásokat értelmezni lehessen
  Azt könnyű kritizálni amit valaki megalkot. De várnék egy jó megoldást is.
  Pesten hányszor zárják le a rakpartot árvíz miatt? Az új híd mire lesz? (Jedlik) A Széchenyi híd meg nem tetszik?”
 • 16. bn 2009. december 03. 13:27
  „ahhoz nem kell lakossági fórum, hogy lássuk, hogy árvízkor az út. és a révfalusi híd használhatatlan lesz...
  A híd alatt a buszok nem biztos, hogy el fognak férni, illetve nem vagyok biztos abban, hogy van elég szabad űrszelvény a két sáv átvezetéséhez. Ez már rögtön két dolog, ami megbuktathatja a tervet, még ha csak elméleti síkon is mozog a koncepció.”
 • 15. titokgyula 2009. december 03. 09:28
  „Szerintem kellene egy lakossági fórumot csinálni az Arrabonának, ahol eltudnák mondani, hogy pontosan mi is lenne a maketten látható terület. Mindenki mondja a magáét, de senki nem volt ott a megnyitón, és szerintem az Arrabona fórumában sem. Pedig ott lehet kérdezni, azért van.
  A piacra szükség van, az biztos. Én úgy hallottam, hogy a tervekben is fontos szerepet kapott.
  Az igazság tudása nélkül, a beszélgetés, csak lázítás. Okosabbak nem leszünk.”
 • 14. urbaniastapista 2009. december 03. 08:52
  „Megnéztem a képeket.
  A tér fele épület, a maradék fele meg mélygarázs lehajtó és egyéb terepépítmények. Piac,
  rendezvényszínpad kilőve. Révfalusi híd forgalma bele az árvízbe, a parkoló helyett út vágja el folyópartot a tértől.

  Az őstermelők és közelben megtermelt élelmiszerek védelmében írtam, amit, mivel az nagyon nem fenntartható, hogy a világon keresztül-kasul utaztatjuk az ennivalónkat. Kell a piac, több is kellene a városban, de ha nem megközelíthető, nincs legalább részben lefedve, nincs mellette kiegészítő szolgáltatás (háztartási bolt, állateledel, kertészeti cuccok stb.) akkor nem lesz életképes. Nyilván egy plázaszerű épülettel elveszne a dolog lényege, de jól működő vásárcsarnok-piac együttesekre számtalan példa van országszerte, meg kell nézni azok miért prosperálnak.
  10. Révfalusi -szúnyog: Egy cipőben járunk a piac tekintetében, de sajnos egyre kevesebben.”
 • 13. bn 2009. december 03. 08:52
  „most megnéztem én is a makettet, hát szerintem vicc: A tér felét visszabontják, hogy parkoló lehessen, illetve a hátsó házsorral még jobban leszűkítik a teret. Az a torony meg kész katasztófa a híd lábánál. Ezzel a tervvel csak azt érik el, hogy még több helyet vesz el a parkoló a térből, illetve nem lesz tér, mert beépítik, illetve elbontják parkolónak. Képek a mekettről itt: http://arrabona-varosvedo.hu/keptar.php

  Ez a megmozdulás városvédő, csak éppen a 19.sz várost védi. Egyébként meg volt egy pályázat, ami szintén több szinten probálta megoldani a "multifunkciós teret", arra azt mondták, hogy tönkreteszi a teret. Most ők ugyanazt csinálják :D”
 • 12. humer 2009. december 03. 08:17
  „hol vannak itt képek?”
 • 11. Révfalusi-szúnyog 2009. december 02. 22:06
  „Megnéztem a ,,képeket". Tragédia! A Matróz elé egy házsor, az elé még egy mélygarázslejáró! A Teleki utca felé egy bástyautánzat, a franc tudja, mire jó? Hol marad itt hely az őstermelői piacnak?
  <moderálva>”
 • 10. Révfalusi-szúnyog 2009. december 02. 21:51
  „Urbanistapista! <moderálva sértő...> Miféle agóniáról beszél..? Miféle 21. századi körülményelkről? Mehet vásárolni brazil zöldpaprikát -amit Isten tudja, mivel kezeltek- bármelyik bevásárlócenterbe, francba, shopba. Itt pontosan a régi, szőrösdeszkás kispadok s a mögötte kuporgó őstermelők jelentik az értéket. A barátkozások, ami kialakul a vevőközönség és az árusok között. Mi például 15 éve ugyanattól az őstermelőtől veszzük a krumplit, másiktól a tojást és mézet, harmadiktól a lilahagymát és fekete retket -persze a magaféle ..... valószínűleg azt se tudja, mi a fekete retek, beveszi helyette a vitamint- , snidlinget, negyediktől nyaranta a friss zöldséget, gyümölcsöt. Remek szórakozás az alkudozás, viccelődés a piaci akcióval, melynek értelmében kettőt fizet, egyet kap! .....
  .... ...”
 • 9. Elefánt 2009. december 02. 21:27
  „Győrnek kettő szép tere volt az egyiket már(ide gondoljátok Gyurcsány öszödi beszédének legismertebb mondatát!), ezért a másikkal csinján kellene bánni. Valóban XXI. századi, de az meglevő értékekt is tisztelő teret kellene itt kialakítani!
  A kiállításból is látszik, hogy jelenleg senki nem tudja mi van itt a föd alatt. Nagyon kellene a belvárosi parkoló, mert lassan a lusta autósok számára már megközelelíthetetlen lesz a belváros, de először tudni kellene, hogy hová és hogyan építenek!”
 • 8. titokgyula 2009. december 02. 20:03
  „Az arrabona-varosvedo.hu - n megnézheti a képek oldalon.”
 • 7. Accra 2009. december 02. 20:01
  „Én is azért kattintottamm ide, mert terveket, képeket vártam. Egy fotóst még most is oda lehetne küldeni...”
 • 6. titokgyula 2009. december 02. 19:59
  „Szabó Gyula ötlete nekem nagyon tetszik. Én végighalgattam tegnap Dr Winkler Gábor építész, egyetemi tanár mondandóját a terület történelméről, és ésszerűnek tartom hogy ebben az irányban menjen tovább a tervezés.
  Győrben már sokmindent tönkretettek. Miért hiszik néhányan, hogy a fejlődés ellen szól a város régi építészetének megmentése? Szerintem kevés a valódi építész szakember, aki egyben győri is.
  Jó lenne ha nem mindig a pénzt figyelnék, hanem a szépséget is.Győr régi szép város. Túrisztikailag is lehetőséget ad a megélhetésre.”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Takarékoskodnának, de már nincs miből

Az ideinél is nehezebb év elé néznek mind az önkormányzati, mind pedig a civil fenntartású… Tovább olvasom