Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Régészeti kultúrbotrány Győrben

Győr - A káptalandombi római erőd felrobbantása óta nem volt ekkora régészeti kultúrbotrány Győrben – nyilatkozta a Kisalföldnek csütörtökön Figler András, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) nyugat-dunántúli irodavezetője a Széchenyi tér középkori rétegeinek megsemmisüléséről.

A Kisalföld múlt pénteken számolt be arról, hogy a győri Széchenyi tér most zajló felújítása során nagy valószínűséggel megsemmisültek a terület nagy részének középkori és újkori rétegei. Csütörtöki számunkban dr. Gecsényi Lajos, a Magyar Országos Levéltár Főigazgatója tiltakozását közöltük. Az ügy legfrissebb fejleménye, hogy a KÖH csütörtökön minden részletre és szereplőre kiterjedő vizsgálatot rendelt el az eset kapcsán.

Erről Figler András, a hivatal nyugat-dunántúli irodájának vezetője nyilatkozott lapunknak. A szakember elmondta, hogy a jövő hétre várható eredmény, így addig nem akar találgatásokba bocsátkozni, bárki szándékosságát azonban már most kizárta.

Figler András szerint a tér körülbelül háromnegyedén megsemmisültek a közép- és az újkori rétegek, azaz soha nem fog kiderülni, hogy a területen pontosan mi volt az elmúlt századokban. Fotó: Bertleff
Figler András szerint a tér körülbelül háromnegyedén megsemmisültek a közép- és az újkori rétegek, azaz soha nem fog kiderülni, hogy a területen pontosan mi volt az elmúlt századokban. Fotó: Bertleff


Ahogy arról a múlt pénteken már beszámoltunk, a kivitelezők a munkálatok során a meglévő 50 centiméteres pályaszerkezet alatt további körülbelül 80 centiméter földet termeltek ki. Németh Zoltán alpolgármester a Kisalföldnek korábban úgy nyilatkozott, hogy mindez a jogerős örökségvédelmi hatósági engedélyben foglaltaknak megfelelően történt.

Figler András kérdésünkre csütörtökön elmondta: a vizsgálat során természetesen azt is megnézik, hogy ők maguk, azaz a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal hibázott-e. Emellett kíváncsiak az önkormányzat, a kivitelezők és a megelőző régészeti feltárással megbízott megyei múzeumok igazgatósága szerepére, tevékenységére is.

Egy kis, a munkagépek által előzőleg nem bolygatott területen jelenleg is folyik az ásatás. Bíró Szilvia ásatásvezető régész és Czigány Dávid ásatástechnikus a XVIII. századi szégyenoszlop, azaz pelle
Egy kis, a munkagépek által előzőleg nem bolygatott területen jelenleg is folyik az ásatás. Bíró Szilvia ásatásvezető régész és Czigány Dávid ásatástechnikus a XVIII. századi szégyenoszlop, azaz pellengér maradványait vizsgálja. Fotó: H.B.E.


A szakember kész tényként említette, hogy a tér körülbelül háromnegyedén megsemmisültek a közép- és az újkori rétegek, azaz soha nem fog kiderülni, hogy a területen pontosan mi volt az elmúlt századokban, és milyen leleteket rejtett a föld. Szerinte mindez különösen azért sajnálatos, mert a város Árpád-kori történetéről kevés biztos tudható, és a fehér foltok eltüntetésében a Széchenyi tér múltjának feltárása nagy szerepet játszhatott volna.

Hozzátette: a helyzet normalizálódott az elmúlt egy-két hétben. Ez elmondása alapján azt jelenti, hogy a régészek, a kivitelezők és az önkormányzat megfelelően működik együtt, s a város mindent igyekszik megtenni, hogy biztosítson pénzt a szükséges feltáráshoz. Ennek eredményeként folyhat ásatás a Mária-oszloptól északra egy kis, a munkagépek által előzőleg nem bolygatott területen.„A hetvenes évek óta nem volt ilyen régészeti kultúrbotrány Győrben. Akkor a Hotel Konferencia építésekor a Káptalandombon római erődöt találtak. Arról volt szó, hogy a szálló alagsorában megőrzik azt, de a Rába-gyár vezérigazgatója, Horváth Ede egyszerűen felrobbantatta. A példátlan rombolásnak azonban az akkori viszonyok között sem következménye, sem publicitása nem lett" – mondta Figler András.

 Már biztosan csúszik a befejezés

Németh Zoltán alpolgármester a Kisalföldtől értesült a vizsgálatról. Megerősítette korábbi álláspontját: a felújítás a jogerős örökségvédelmi hatósági engedélyben foglaltak alapján történik, ráadásul a munkálatok a lehetséges 130 centiméter helyett legfeljebb 92 centiméteren folynak. „Annak ellenére minden lehetőséget megadunk a régészeknek, hogy a feltárás jelentősen lassítja a rekonstrukciót, így már biztos, hogy az első ütem június 10-i befejezési határideje csúszik. Sajnálatos, ha bármilyen érték megsemmisült, de abban biztos vagyok, hogy az önkormányzat részéről sem szándékosság, sem gondatlanság nem merülhet fel" – jelentette ki a politikus.Olvasóink írták

89 hozzászólás
 • 89. Elefánt 2009. április 18. 12:49
  „Tévedésben vagytok! Én úgy hallottam, hogy a visszatérő orosz nehéztankokat fogják itt fogadni. Itt lesz a dísszemle, és arra készülnek. Majd mehettek integetni! :-)))”
 • 88. mir 2009. április 18. 12:32
  „"Oda, ahol a régészek feltúrták a talajt és csesztek visszatömöríteni,."

  Ez mióta a régészek dolga ? :)) Mennyi szagértő lett itt hirtelenjében :) Meg egyébként is hány tűzoltóautót láttál te arra mert én még egyet sem :) A mobil színpad meg könnyűfémvázas olyan nagy terhelést nem jelent nem beszélve hogy nagyobb teherautók évente ha egyszer bemehettek oda a kukásautókat kivéve de azok sem a tér közepén cirkuláltak.”
 • 87. kisem 2009. április 18. 11:35
  „ad. #86.)
  Csakhogy a burkolat teherbírása nem a talajcsere vastagságával függ össze, Te, kis műszaki zseni.
  Persze, kellett talajcsere a Városház téren is, elsősorban a két díszfenyő miatt.
  Ami pedig a mobil színpadot illeti, nos azt a Széchenyi téren már nem fogják felállítani, nem lesz hova és miért. Tűzoltóautók és szemétgyűjtők sem fognak járni az új térburkolaton, mert teljességgel indokolatlan.
  A többiről meg nem érdemes szót ejteni, mert azok tényleg a vagdalkozás kategóriájába tartoznak.”
 • 86. kisg 2009. április 18. 10:41
  „kisem! A Városház téren is volt talajcsere. A réteg ott is 80 centinél mélyebb. A sétatéri burkolatnak meg ugyanúgy el kell bírnia a kukásautót meg a tűzoltó autót is te műszaki analfabéta. Meg a mobil szinpadot behozó teherahutót, hogy mondjuk lehessen rendezvényt tartani a téren. Nézd meg a Baross utat meg a többi Balogh féle förmedvényt, mind be van süllyedve. Egyébként az sem mindegy, hogy mire kell építeni. Oda, ahol a régészek feltúrták a talajt és csesztek visszatömöríteni, vagy egy nem bolygatott része. Ha csak vagdalkozni tudsz, húzzd le magad a kútba.”
 • 85. kisem 2009. április 17. 22:55
  „Itt olvasva, valamelyik regionális TV-ben hallgatva a fenti némethi hozzászólást a legfeljebb 92 centiméterről, meg a fagyhatárról, tökéletesen kirajzolódik a szakmai hozzáértés színvonala.
  Miért is kell "legfeljebb" 92 cm meglévő burkolati réteget eltávolítani egy sétatéri burkolat alól?
  A TV-interjúban a Városház tér felújítása is szóba került. Ott valahogy elmaradt az ilyen mélységű bontási- és földmunka, talajcsere. Vagy netán az annyival délebbre van, hogy ott mások az éghajlati viszonyok?
  Ez legyen tisztán szakmai kérdés, tessék úgy kezelni!”
 • 84. kisem 2009. április 17. 22:08
  „ad. #32.)
  Rendben, AHA.!
  Ha így gondolod, csak szólj, adj egy elérhetőséget, és felezünk amit én "leakasztok".”
 • 83. TakácsTamás 2009. április 17. 21:47
  „Sajnállak, öreg, és sajnálom ezt a Tükröcske nevű provokátort is!

  Látszik, mennyire gyűlölitek a város mai vezetőit, s az irigység, a rosszindulat, a pártotok történelmi mélypontja kapcsán rátok ragadt frusztráltság miatt szenvedtek, mint a vadászgörény. Én azt gondolom, képtelenek vagytok észrevenni, hogy a legtöbb bajt ti szabadítottátok erre az országra, s hogy ennek kemény büntetés lesz az ára. Nektek végetek van, s rövidesen elmúltok majd véleményalkotó tényező lenni, mert a sok szándékos rombolás, amit okoztatok, végleg hiteltelenné tesz titeket.

  Ahhelyett, hogy a sikeres Borkai Zsoltot szidod, s minden mondatod serceg a gyűlölettől, inkább végre néznétek magatokba, vizsgálnátok meg, milyen nagy károkat okoztatok ennek az országnak, s ha már belátni képtelenek vagytok a bűneiteket, legalább maradnátok csendben. Fejet lehajtva, elsomfordálva. Nyugodjatok békében, lelki szegények, gyűlölködők, az ország kirablói. És psssszt!”
 • 82. Petrarca 2009. április 17. 21:18
  „Ugyan Takács Tamás!

  Így van. Semmivel se lesz jobb vagy rosszabb, marad az a pösze, nagyképű tornatanár. Pontosan ami volt, csak ezek után a hazudozás, az átverés tényét se tudja magáról levakarni.
  Azt, amit a városért tesz, semmi egyéb, mint CICOMAPOLITIKA. Ettől még nem lesz több munkahely, lakás, parkoló. Ez, kb. olyan, mintha egy fürdőszobában kicserélem a burkolatot, de a csaptelep nem működik. Az ilyen költekezést dúsgazdag országok nem engedik meg maguknak, pláne nem válság idején!
  Legújabb "találmánya" a magyar termékek támogatása. Szép gondolat, kétségtelen, de, kezdhette volna a városháza terén, ahova méregdrága olasz csempét rendelt. Mi ez, ha nem sznobság, pocséklás, visszaélés a bizalommal!? És mi ez a mostani meghunyászkodás? Biztasd már, hogy szólaljon meg végre ez a: "momentán toronymagasan legkedveltebb, legrokonszenvesebb politikus".”
 • 81. Tükröcske 2009. április 17. 21:11
  „Kedves Győriek!
  Én mára befejeztem.
  Szerintem a sok acsarkodás helyett inkább menjetek ki a Széchényi térre, gyújtsatok gyertyát, fogjatok kezet, és pártállástól függetlenül énekeljétek el szeretett városotok régi/új himnuszát "a múltat büszkén eltöröljük"!
  Majd a szalgátvágáskor ne felejtsetek el egy sírhalmot állítani a téren kereszttel, rajta: "Itt nyugszik az ország egyik leggazdagabb polgárvárosának középkora." és koszorúzzátok meg!”
 • 80. TakácsTamás 2009. április 17. 20:48
  „Ugyan Petrarca!

  Attól még Borkai Zsolt semmivel sem lesz jobb vagy rosszabb, hogy belépett a Fideszbe. Mellesleg több lapban is megjelent az a felmérés, ami szerint Győrben momentán toronymagasan ő a legkedveltebb, legrokonszenvesebb politikus. Te bélyegzed meg azzal, hogy szerinted attól már nem is lehet minden győri polgármestere, mert egy párt tagja lett. Attól még mondjuk a Széchenyi teret, vagy a 2,5 milliárdos lakóutcaprogramot nem csak a jobboldaliak élvezik majd, hanem minden győri. Vagy rosszul gondolom?”
 • 79. mir 2009. április 17. 20:16
  „78

  Szerintem várd ki Borkai utolsó 6 évét majd ha ő is 12 évig lesz hatalmon.”
 • 78. Hedon 2009. április 17. 20:04
  „#77

  Így viszont még gyalázatosabb valogh Jóska teljesítménye. Az utolsó 6 évben már nem tudott további területeket felujítattni.
  2006 óta - tudom más már leírta - de mégegyszer:
  Városház tér
  Honvéd liget (Révai előtt )
  Mátyás tér (Gyárvárosban )
  Kisfaludy utca
  2009: Szechenyi tér, Barátság park
  Végül: Mi a helyzet a térre kért uniós pályázati pénz támogatói szerződésével ?
  Nagytudású és újdonsült kancellári miniszterünk talán mesélhetne valamit.”
 • 77. mir 2009. április 17. 19:54
  „72

  Na jó akkor pontosítok. Baross út 97, virágpiac 96 bencés előtti tré felújítás 2000. Szal szó sincs 12 évről.”
 • 76. Petrarca 2009. április 17. 19:53
  „Minden ügyeletes hozzászólónak:

  Én a voksomat egy független jelöltre adtam, bíztam benne, hogy mindenki polgármestere lesz, ahogy úton-útfélen hangoztatta. Mára kiderült, kamu volt az egész. Múlt héten bekövetkezett az, amire számítani lehetett: belépett a Fideszbe. Rosszabb, mint az öszödi beszéd, mert az legalább őszinte volt. "Hazudtunk reggel, éjjel meg este..."

  http://nyugathir.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=522:borkai-a-fideszben-indul-az-alairasgyjtes-gyrben-is&catid=40:gyor&Itemid=74”
 • 75. Tükröcske 2009. április 17. 19:50
  „demeter! A Munkácsy kiállítás időhöz kötött, mert csak most adják oda! A Széchényi téren a szalagot pedig át kell vágni időben, mert akkor minek ez a sok herce-hurca! Így jött össze! Tudod, nem baj ha savanyú, de lagalább magyar (győri) narancs!”
 • 74. Tükröcske 2009. április 17. 19:41
  „Kedves AHA! Ígérem, hogy kulturális okokból, a te kultúráltságodat nem említem, "nomen est omen"”
 • 73. demeter 2009. április 17. 19:38
  „a felújítással kapcsolatosan nem a régészek érdekelnek leginkább, hanem arra várom a választ: a Munkácsy kiállításra ezreket vár a város. Senkinek nem jutott eszébe, hogy a tér rendbetétele után kellett volna megrendezni?”
 • 72. kikelet_ 2009. április 17. 19:37
  „#61: szerintem többet, mint te, de nem kezdek el veled vitatkozni, amit gondolok, azt már leírta más helyettem #64-ben.

  #66: most lehetne számháborút kezdeni, hogy ki milyen gyalogos területeket újított fel, de amit te írtál (Baross u., Virágpiac, Bencés előtti kis terültet) az 12 év alatt történt, míg csak 2006 óta: Honvéd liget, Városház tér, Kisfaludy utca, idén pedig legszebb terünk követi a sort.

  Nem egyszerűbb lenne pusztán örülni annak, hogy végre Győrnek is lesz egy méltó főtere?”
 • 71. AHA. 2009. április 17. 19:35
  „Tükröcske!
  Hagy már ezt a sok "kulturált" szóismétlést,mert ez sem vall nagy kulturáltságra.”
 • 70. Tükröcske 2009. április 17. 19:32
  „Kedves Lovasbandi! Engem is elszomorít! Ezek a 21. századi kulturált győri polgárok, akiknek otthon számítógépük van, interneten olvassák az újságot, minden hír eljut hozzájuk, nem akárkik. Haladnak a korral csak agyilag nehezen fogják fel, hogy miről van szó.”
89 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katasztrófavédelemből versenyeztek a diákok

Győr - Csaknem kétszáz diák mérte össze tudását a csütörtöki katasztrófavédelmi versenyen Győrben. A… Tovább olvasom