Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 0°C Még több cikk.

Rédly: ˝A kispénzűek is vállalták a terhet˝

Valamivel több, mint 43 millió forint gyűlt össze az Összefogás az Államadósság Elleni Alapban, ami a győri plébános, Rédly Elemér kezdeményezésére jött létre április elején.
A testület csütörtökön alakuló ülést tartott Budapesten, ennek okán kerestük meg az egymillió forintot befizető plébánost.

– A megjelent hírek szerint negyvenhatmillió gyűlt össze. Elégedett ezzel?

– A pontos összeg negyvenhárommillió-száznyolcvankétezer forint. Amikor a kezdeményezést megtettem, nem voltak elvárásaim vagy elképzeléseim arról, hogy mennyi pénznek is kell összegyűlni. Ami mindenképpen örömteli: ezt a pénzt négyszáznegyvenhárom ember fizette be, vagyis egy főre kilencezer-hétszázötven jut. S mert tudjuk, hogy többen milliókat adtunk, nagyon sokan egy-két ezret kellett hogy utaljanak. Vagyis a kispénzűek is vállalták a
terhet.

Rédly Elemér
Rédly Elemér


– Az eddig összegyűlt összeg még mindig igen kevés a probléma orvoslásához. Valamilyen szám bizonyára elhangzott az alakuló ülésen: mi lenne az elegendő?

– Sajnálom, de nem hangzott el elvárás, inkább csak annyi, hogy talán egymilliárd forint az, ami akár össze is gyűlhetne az összefogás által. És természetesen azt sem gondolhatjuk, hogy ez a kulcsa az államadósság megszűnésének, itt azt gondolom, magát az összefogást, annak lelkületét kell nézni. Az elvárásokról hadd mondjak egy viccet: a plébános közli a hívekkel, hogy nagyon rossz állapotban van a templom, ennyi és ennyi pénz kellene a felújításához. A jó hír, hogy a pénz megvan. A rossz, hogy még ott lapul a ti zsebetekben. A viccet félretéve, ez a pénz is megvan, ott van a mi zsebünkben. És továbbra is úgy gondolom, hogy azoknak kell most elsősorban a terhet vállalni, akik a rendszerváltással jól jártak. Hiszen valahol az ő nyereségük és az államadósság összefügg. De azt tartom jónak, ha mindenki annyit ad, amennyit megengedhet magának és én nem akarok turkálni senkinek a zsebében – nyilatkozta a Kisalföldnek Rédly Elemér győri plébános.

– Ha már itt tartunk, tudja az atya, hogy kik – milyen szervezetek, politikusok – fizettek nagyobb összeget vagy minden tétel titkos?

– Természetesen titkos, de Horváth Tihamért, a testület elnökét mindenképpen érdemes megemlíteni, hiszen ő maga négymillió forintot fizetett be. Egyébként nem tudom és nem is mondhatnám meg.

– Ön tisztában van azzal, hogy ikon lett a kezdeményezésével?

– Inkább csak azt látom, hogy nagyon sokan gratuláltak utána. Meg sajnos a gyalázkodó, gúnyos sorokat is olvastam a különböző hírportálok fórumain. Az ilyesmit nem vehetem a szívemre, persze jobban örülnék, ha nem így állnának az ügyhöz.

– De azt az észrevételt elfogadja, hogy az állam is és az államadósság is létezett már korábban. A kezdeményezése kötődik ehhez a kormányhoz?

– Ez jogos észrevétel és azt gondolom, hogy maga a probléma korábban is égető volt és én korábban is jónak tartottam volna egy ilyen kezdeményezést. De ehhez kellett egy olyan miniszterelnöki beszéd, amely összefogásra szólít, s amely ráébreszti az embereket, hogy az államadósság a legnagyobb teher. Ez indított el, s ha más kormányfő tette volna ezeket a kijelentéseket, talán akkor is így cselekszem.

– Végezetül mi történt ezen az alakuló ülésen?

– A működésünk jogi feltételeit teremtettük meg és szóba került az is, hogy a befizetés módját hogyan tudjuk megkönnyíteni. Jelenleg csak az átutalás lehetséges, nyilván az ideális az lenne, ha csekken is érkezhetnének adományok. (Az Összefogás az Államadósság Elleni Alap számára felajánlott adományt erre az OTP-s számlaszámra utalhatják: 11707000-22222222.)

 Az irányító testületnek Rédly Elemér mellett tagja Eperjes Károly színművész is, aki szintén jelen volt az alakuló ülésen. Őt is megkerestük, azonban nem kívánt nyilatkozni.
Olvasóink írták

 • 14. igazszó 2011. június 21. 00:58
  „borkai, bolla, somogyi....a milliárdosok mennyit teszenek be???? Nemcsak elvinni kell!”
 • 13. udy 2011. június 20. 09:09
  „Én dolgozom, adózom fizetek minden terhet amit kell. Akik ellopták a pénzünket azoknak a torkát kellene megszorítani. Mikor hallom már a vagyonok zárolását, az elszámolást, a behajtást a mocskoktól. Nem vagyok hajlandó fizetni, még akkor sem ha bejön az Orbán kormány.”
 • 12. annobon 2011. június 17. 16:47
  „11-hez: szép kis álom, de találó! Amúgy, ha a 100 leggazdagabb magyar (élén Csányival, Demjánnal, stb.) csak fejenként egymilliárdot betennének, az máris 100 milliárd forint adósságcsökkentés lenne. És még mindig nem kellene a küszöböt rágniuk...”
 • 11. bojtár 2011. június 17. 15:03
  „most gondoljatok bele ha azt lehetne mondani,hogy mindenki aki az utolso 10 evben aki megkärositotta magyarorszägot az tegye vissza a penzt kb 1000 milliärdal több lenne”
 • 10. annobon 2011. június 17. 13:25
  „"tagja Eperjes Károly színművész is, aki szintén jelen volt az alakuló ülésen. Őt is megkerestük, azonban nem kívánt nyilatkozni." Vajon miért?”
 • 9. annobon 2011. június 17. 12:56
  „6-hoz: Jah és a kisegyházak NEM mindegyike egyenlő a szektával! Mielőtt ilyet állítasz, talán ülj be egy-egy istentiszteletre...”
 • 8. annobon 2011. június 17. 12:54
  „6-hoz: természetesen nem tudok olyat mondani, viszont Neked komoly szövegértési gondjaid vannak. Tehát még egyszer hangsúlyozom, hogy némely kisegyház ÖNKÉNTES adományokból tartja fenn magát. Az általad említett 1% is önkéntes, nem kötelező felajánlani. Ennyi.”
 • 7. SchmeidlPéter 2011. június 17. 11:54
  „Ha van 13 ezer forintod egy hónapban, és 13 ezerből megélsz, akkor annyira nem fáj az az 1000 forint, amit törlesztésre költesz. De ha 14 ezer kell a megélhetéshez, és a hiányzó ezrest újabb hitelek felvételével, vagy állampapírok kibocsátásával fedezed (amire szintén kamatot fizetsz), akkor igenis fáj az államadósság. Főleg olyan, 80-as évekből származó hitelek esetében, amit már többszörösen visszafizettünk.”
 • 6. Madarász 2011. június 17. 11:26
  „Annobon!

  Mondj már olyan kisegyházat (szektát), amelyik nem szerepel az egyszázalékos listán!”
 • 5. annobon 2011. június 17. 11:14
  „4-el különösen, de a többi hozzászólóval is egyetértek. A magyar katolikus egyház évek óta nyíltan politizál és támogatja a Fideszt. Erről a régi "komcsi" békepapok jutnak az eszembe. Arról nem is beszélve, hogy a katolikus egyház évről-évre milliárdokat kap állami támogatás címszó alatt. (Hozzáteszem nem csak ők, hanem más egyházak is). Így könnyű jótékonykodni. Szerencsére vannak olyan keresztény kisegyházak, amelyek mindenféle állami támogatás nélkül - kizárólag híveik önkéntes adományaiból - eltartják magukat és mentesek mindenféle csillogó-villogó külsőségtől és tömjénfüsttől. Aki kiábrándult a katolikusok politizáló miséiből és a jézusi szegénységtől maximálisan eltávolodott csillogásától, annak érdemes szétnézni az említett kisegyházak "piacán"...”
 • 4. szekek 2011. június 17. 10:31
  „Összefogás az államadósság ellen.Felháborítónak találom, azért, mert megint a kis emberek jóindulatára hagyatkoznak.Szedjék vissza a sok ellopott milliárdot, aztán legalább ezért nem kell összefogni.Kiváncsi lennék hány milliárdos dobott be pénzt ebbe az Alapba.”
 • 3. greenie 2011. június 17. 09:52
  „Sajnos a papság a mai bohócpárt nyalója. Választások előtt is folyamatosan politikai kampányt folytattak mise címén. Ezt hogy számolják el a nagyfőnökkel? Vagy csak kamu az egész? Ja nem, majd meggyónják és minden rendben. Képmutató hazug banda az egész. Mindig az aktuális rendszert szolgálják, ez nem újdonság, az átkosban is nagyon szépen megéltek.”
 • 2. greenie 2011. június 17. 09:49
  „Csak azt nem értem, hogy miért ilyen nagy probléma az államadósság? Annak idején Ceausescu nem vett fel hitelt, de a nép meg éhezett. Kedves fülkeforradalmárok, melyik a jobb, az éhezés vagy az államadósság? Szerintem inkább az utóbbi. Ja és nem mellesleg az egyház mi a francért politizál? Nem elég nekik az a "kevés" pénz, amit adomány címén kizsarolnak a hívekből? Miért van az, hogy pl Sárváron az egyetlen Audi A5-ös a helyi plébánosé? Ja, vagy azt Isten adta neki? Felháborító!!!!”
 • 1. Madarász 2011. június 17. 09:36
  „"Meg sajnos a gyalázkodó, gúnyos sorokat is olvastam a különböző hírportálok fórumain. Az ilyesmit nem vehetem a szívemre, persze jobban örülnék, ha nem így állnának az ügyhöz."

  Nem kéne lealacsonyodni a politikai rendszer kiszolgálójává és csatlósává és akkor nem bírálná senki...

  A politikának semmi keresnivalója a templomban!

  Ha esetleg a plébános úr gyakrabban beleolvasna az evangéliumba, akkor észrevenné, hogy Jézus azt tartotta kívánatosnak, hogy az egyház határolódjon el a világi hatalomtól. Nem ártana megtisztítani végre Krisztus egyházát a politikától!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Láss a kezeddel! - A vakok életét tapasztalhatjuk meg Győrben, az Árkádban - Fotók!

Hetedik alkalommal rendezték meg a `Kézzel látók´ kiállítást, ezúttal a győri Árkád üzletházban Tovább olvasom