Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Razziák a nyitány alatt

Pénteken este és éjjel több hatóság, illetve szerv ellenőrzött és büntetett a szórakozóhelyeken.

Míg sok ezer győri ünnepelte a megyeszékhely legnagyobb kulturális rendezvénysorozatának kezdetét, pénteken este és éjjel több hatóság, illetve szerv ellenőrzött és büntetett a szórakozóhelyeken,  az utcákon, az éttermek teraszain. Költői a kérdés: a Győri Nyár nyitánya a legjobb időpont az ellenőrző akciókra?

Ami biztos, Győrben az éttermek teraszai hétköznapokon este tízig, szombaton és vasárnap tizenegyig, városi rendezvényeken éjfélig üzemelhetnek. A Győri Nyár megnyitóünnepsége nyilván a harmadik kategória – ennek betartását pedig pénteken, a megyeszékhely legnagyobb kulturális rendezvényének nyitányán mindjárt ellenőrizték is. A győri útkezelő szervezet munkatársai éjfélkor autóval körbejárták az éttermeket és fényképeztek, jegyzeteltek... A figyelmeztetést hamarosan megkapják a határidőt átlépő vendéglátósok, a második ilyen kihágás után pedig akár el is vehetik az engedélyüket, amelyet a terasz üzemeltetésére kaptak.

Tudták, hogy jönnek

Persze ahogy lenni szokott, az érintettek valahonnan időben megtudták: jobb, ha komolyan veszik az éjféli határidőt. Az is igaz, hogy még aznap – tehát múlt pénteken – a délelőtti városházi sajtótájékoztatón utalt arra a városvezetés, a csendrendeletet betart(at)ása fontos mostantól. Közleményt adott ki, miszerint „a lakosság nyugalmának, éjszakai pihenésének zavartalan biztosítása érdekében Győr város vezetése úgy határozott, hogy 2006. június 23. napjától kezdődően a nyári időszak végéig működő ellenőrzési csoportot hoz létre a rendőrkapitányság, a közterület-felügyelet, az útkezelő szervezet és akusztikus szakember részvételével." Hittük is, meg nem is, hogy már a nyitónapra, tehát kvázi tíz órával a bejelentés utánra időzítik az első ellenőrzést.

A lényeg a lényeg, éjfélkor mi is kiültünk a teraszokra, többségükről azonban udvariasan kitessékeltek, mondván, hiába a jó hangulat, zárniuk kell. Egy-kettő maradt csak nyitva, egy óra után már csak egyet láttunk üzemelni a belvárosban.

Kellett az ellenőrzés

Az akció után megkérdeztük Gottwald Lászlót, az útkezelő főelőadóját, miért akkor kezdték az ellenőrzést, amikor a Győri Nyár miatt sejthetően tovább maradtak volna az emberek a teraszokon. „Ne tőlem kérdezzék, hanem attól, akitől mi is a feladatot kaptuk – válaszolta, hozzátéve: – Azt azért fontos tisztázni, a cél nem a büntetés volt, s nem kommandós akcióról volt szó, csak azt szerettük volna elérni, hogy az előírásokat betartsák az vendéglátósok."

Az utasítást Balogh József polgármester adta ki, akit szintén megkerestük a hétvégén. „Igen, a jegyzővel elrendeltük az ellenőrzést, s azért pénteken, mert attól a naptól lépett érvénybe az úgynevezett csendrendelet. Az akció a Győri Nyárral nem volt összefüggésben, legfeljebb annyiban, hogy a városi rendezvény miatt nem tizenegyig, hanem éjfélig tarthattak nyitva a teraszok." Arra a kérdésünkre, hogy nem lehetett volna mégis a nyitány miatt elhalasztani az akciót, az volt a polgármester válasza: „Nem. Már eddig is számos bejelentés és panasz érkezett a zajongások miatt, s ezek megalapozottnak bizonyultak. Eltökéltek vagyunk, hogy a helyiek nyugalma miatt betartatjuk a rendeletet."

268 embert igazoltattak

De nem ez volt az egyetlen akció aznap este: a rendőrség  a vámosokkal, a határőrökkel, a munkabiztonságiakkal és az adóhatósággal szintén összehangolt ellenőrzést tartott péntek délutántól szombat hajnal négyig. Kocsis Tünde alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense az eredményt így foglalta össze: az akció során kollégái 268 embert igazoltattak, 150 gépjárművet ellenőriztek (ebből 13 volt külföldi), 51 sofőrt megszondáztattak, közülük 5-en ittas vezetés miatt le is buktak. Tizenkilenc embert figyelmeztettek a rendőrök, 22 helyszíni bírságot kiosztottak (mintegy 130 ezer forint büntetést kiróva), a közlekedésiek pedig 11 feljelentést tettek. A tizenegyből öt a már említett ittas vezető, de volt, aki nem kötötte be a biztonsági övét, más engedély nélkül vezetett, elkaptak egy forgalomból kivont autót vezető sofőrt, s volt, aki előzni tilosnál gyorsított... Lopás gyanúja miatt 5 embert előállított a rendőrség, s még annyit tudni, hogy az egyik nyilvános szórakozóhelyen a munkabiztonsági felügyelet szakhatósági ellenőrzést rendelt el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Múzeumok Éjszakája

A Xántus János Múzeum különlegességekkel készül a mai estére, a Múzeumok Éjszakájára. Tovább olvasom