Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Rátz-díjat kapot a Győrben élő tanár: 42 év fizikai kísérletek bűvöletében

"Elkötelezett híve vagyok a tehetségekkel való foglalkoztatásnak, mivel az elért eredmények révén nem csupán adott ember hozhatja ki magából a maximumot, de hazánk előrelépését is szolgálni tudja" - mondta Ősz György, Rátz-díjjal kitüntetett, Győrben élő tanár.

Tizenkét éve három magyarországi nagyvállalat (az Ericsson, a Richter és a Graphisoft) alapította a Rátz Tanár Úr Életműdíjat kiemelkedő oktató-nevelő tevékenységet folytató magyarországi tanárok elismerésére.

A díj gondozására jött létre az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért, amely idén is nyolc pedagógust jutalmazott kiemelkedő munkásságáért. A díj jelentős pénzösszeggel jár együtt.

A díjazottak között található Ősz György, Győrben élő fizika-matematika szakos tanár, aki több mint négy évtizeden keresztül oktatott az ácsi Jókai Mór Általános Iskolában.

Ősz tanár úr 1991-ben kezdeményezője volt az Öveges József Országos Fizikaversenynek, majd tíz éven keresztül a neves verseny feladat kitűző és versenyszerkesztő bizottságában dolgozott, s nem utolsósorban mostanáig a szervezői munkából is kivette, kiveszi a részét.

Ősz György az ünnepélyes díjátadón.
Ősz György az ünnepélyes díjátadón.


Szemléltetni kell a diákokkal a fizikai jelenségeket


"A diploma megszerzésétől, 1967-től 42 esztendőn keresztül tanítottam Ácson. Tanóráimon folyamatosan fontos szerepet kapott a tudatosan megtervezett, látványos tanulói kísérleteztetés.

Elvem szerint, ha van egy fizikai jelenség, amit meg lehet figyelni, akkor azt szemléltetni is kell a diákoknak, s ha lehet, akkor a diákokkal is.

Szakfelügyelőként mindig bíztattam is a kollégákat, hogy soha ne porosodjanak az eszközök a szertárban. Személy szerint az optikai kísérleteket kedveltem a legjobban" - kezdte portálunknak Ősz György.

Fókuszban a tehetséggondozás

"1974-ben alapító szerkesztője voltam a Komárom-Esztergom megyei Ifjú Fizikus tehetséggondozó lapnak. A lapnál töltött másfél évtized alatt több díjat nyertünk megyei és országos pályázatokon.

Egészen a hetvenes évek közepétől napjainkig elkötelezett híve vagyok a tehetségekkel való foglalkoztatásnak, mivel hiszem, hogy az elért eredmények révén nem csupán adott ember hozhatja ki magából a maximumot, de hazánk előrelépését is szolgálni tudja.

Szerencsére pályafutásom alatt rengeteg okos, elhivatott diákkal találkozhattam, de azt hangsúlyozni szeretném, hogy a tehetséggondozás mellett mindig nagy figyelmet fordítottam a gyengébb képességű diákok felzárkóztatására is" - folytatta a Rátz Tanár Úr Életműdíjjal kitüntetett tanár.


Nyolc kiemelkedő pedagógusi pályát díjaztak idén Rátz Tanár Úr Életműdíjjal. Az álló sor bal szélén Ősz György.
Nyolc kiemelkedő pedagógusi pályát díjaztak idén Rátz Tanár Úr Életműdíjjal. Az álló sor bal szélén Ősz György.


Az Öveges-versenyen egyetemek, cégek pásztázták az ifjú tehetségeket

"1991-ben nagy örömömre sikerült életre hívni az Öveges József Országos Fizikaversenyt, mely a nemzetközileg is elismert magyar fizikus, Marx György akadémikus támogatásával valósult meg.

A háromfordulós verseny országos döntőjére 70-72 nagyszerű képességekkel megáldott diák érkezik évről évre Győrbe, hiszen a döntőt a Kazinczy-gimnáziumban rendezzük meg, mivel az iskola, a megyei Pedagógiai Intézet, Győr városa és a megyei Kormányhivatal is társrendezője a döntőnek.

Mindent elmond a magas színvonalról, hogy a verseny támogatói között köszönthettük évek óta a Budapesti Műszaki Egyetemet és a Paksi Atomerőmű Zrt.–t is.

Utóbbiak egyértelműen azért vállaltak szponzori feladatokat, hogy a jövő nagy tehetségeit felfedezhessék a versenyen.

Szintén nagy sikernek tartom, hogy az Öveges-versenyt `nemzetközivé´ válhatott, vagyis határon túli, erdélyi, felvidéki, kárpátaljai és vajdasági fiatalok is megmutathatják tudásukat" - hallottuk Ősz Györgytől.

A tanár úr nyugdíjasként szépirodalmi könyveket olvas

"A szakfelügyelői munkám mellett soha nem éreztem nyűgnek, ha módszertani programok kidolgozására, szakmai kiadványok szerkesztésére kértek fel.

Hat évig az Ácsi Hírek helyi újságnak a főszerkesztői feladatait is elláttam és helytörténeti kutatásokat is végeztem.

Az idén még tagja voltam az Öveges-verseny szervezői csapatának, de jövőre már átadom helyem fiatal kollégáknak.

Eddig túl sok időm nem jutott szépirodalmi könyvek olvasására, nyugdíjasként ezt a lemaradásomat igyekszem pótolni" - mondta búcsúzóul a tanár úr, aki hozzátette: "köszönöm a családomnak, feleségemnek és két gyermekemnek, hogy mindig támogatták pedagógusi pályámat".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NAV: Ügyfélszolgálati munkarendváltozás a megyében

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Győr-Moson-Sopron Megyei Adóigazgatósága ügyfélszolgálatain a 2012.… Tovább olvasom