Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Rástartoltak a szoftverekre

Régió - A vállalkozásban használt programok jogtisztaságának igazolására szólít fel az a levél, amelyet a BSA-tól (Business Software Alliance) kapott számos megyénkbeli cégvezető. Egyre melegebb a szervezet forródrótja is, a konkurensek egymást „jelentgetik fel". Ha a gyanú alapos, arról az APEH is tudomást szerez...
Nem a pénzhiány, sokkal inkább a magyar mentalitás az oka annak, hogy a hazai cégeknél használt számítógépes programok 42 százaléka illegális; köztük az 50 ezer forintos operációs rendszertől a könyvelőprogramokon át egészen a milliós építészeti tervezőprogramokig – minden akad. Sarlós Gábor, a BSA szóvivője szerint a közfelfogás – „minek vegyem meg, ha le is másolhatom" – mellett a tudatlanság is ludas.

Élen az északi országok

Magyarországon az üzleti életben használt szoftverek közel fele, 42 százaléka illegális, s bár a tíz évvel ezelőtti 70 százalékhoz képest jelentős a javulás, s ezzel még mindig alaposan le vagyunk maradva a 36 százalékos európai uniós átlagtól. A legjobb a helyzet a skandináv országokban, Angliában, Németországban, ahol mindössze minden ötödik program fut megfelelő licenc hiányában. Térségünkben Csehország előttünk jár a törvényes felhasználás tekintetében, Szlovákia velünk egy szinten van. A BSA célja, hogy néhány éven belül mi is elérjük az uniós átlagot.
– Sok vállalkozó egyszerűen nincs tisztában a licenc fogalmával, például azzal, hogy azt meghatározott számú számítógépre vásárolhatja meg és az egy gépre szóló programot egyszerűen feltelepíti öt másikra – mondja a szakember, aki szerint felismerni sem egyszerű az illegális használatot. A különböző szoftvertípusokra ugyanis eltérő szabályozás vonatkozik, így – a BSA és az adóhatóság között nemrég született együttműködési megállapodás keretében – régiónk APEH-ellenőrei külön képzést kaptak arról, hogyan ismerhetik fel a jelenséget egy esetleges ellenőrzés során. (Amiből, tegyük hozzá, mostanában van elég – a szerz.)

A BSA október vége óta tízezer kis- és középvállalkozásnak küldte ki azt a levelet, amely a tulajdonukban lévő szoftverek jogtisztaságának igazolására szólít fel. Eddig a címzettek harmadától érkezett válasz, ami a szóvivő szerint kifejezetten jó aránynak számít. Már annak is örülni kell, ha a programok jogtiszták, teljesen szabályos szoftvernyilvántartást ugyanis mindössze a cégek 1–2 százaléka tud felmutatni. (Hogy ennek pontosan milyennek kell lennie, letölthető a www.bsa.hu internetcímről.)

Ha válaszol valaki a levélre, ha nem, első körben legfeljebb személyes megkeresésre számíthat, a BSA ugyanis, mivel nem hatóság, nem szankcionálhat.

Igazolni kell minden szoftvert, a szabályos nyilvántartásra az internetről tölthetünk le mintát.
Fotó: Krizsán Csaba

Sokkal veszélyesebb lehet a BSA e-mailes és telefonos, egyre „forrongóbb" forródrótja, amelyre lakossági bejelentéseket várnak az illegális szoftverhasználatról. A jó magyar „feljelentgetősdi" itt is él, a cégvezetők egymást árulják be, de nem ritka, hogy egy elbocsátott, bosszúra éhes alkalmazott telefonál. Ha a bejelentés komoly, a gyanú pedig a személyes kapcsolatfelvétel után is alapos, van miért aggódni, a BSA ugyanis továbbítja azt az APEH felé.

– Ahol nagy értékű illegális használatról lehet szó, ott gyanakodni kell arra, hogy más jellegű visszaélések is történnek, ezért ez kiválasztási szempont lehet egy esetleges adóellenőrzés során – ismerte el Horváth Szabolcs, az APEH regionális igazgatóságának szóvivője.


Buknak az ügyfelek is

A Győri Rendőrkapitányság szakembereinek évente körülbelül félszáz illegális szoftverhasználattal kapcsolatos ügyük van. Háromnegyedükben terjesztőről van szó, azaz olyan magánszemélyről, aki üzletszerűen másol programokat – elsősorban operációs rendszereket és játékokat –, a többiek „egyszerű" felhasználó vállalkozások. Rátkai Károly alezredes, a gazdaságvédelmi alosztály vezetője szerint lebukni nem nehéz, hiszen aki eladni akar, valahol hirdet; ezeket a reklámokat szúrják ki az élelmes jogvédő szervezetek és tesznek feljelentést a rendőrségnél. A terjesztők pedig rántják magukkal a címlistájukon szereplő vásárlóikat, igaz, ők általában megússzák megrovással, míg aki üzletszerűen másol, akár felfüggesztett börtönbüntetést is kaphat; utóbbira megyénkben egy év volt a legkomolyabb példa.

Olvasóink írták

  • 2. colomano 2007. november 13. 20:32
    „szélmalomharcot folytatnak a szervek...”
  • 1. kk 2007. november 13. 20:25
    „na igen, a szerzői jogi hivatalok máshol is elkezdtek dolgozni, pár napja sejthetően filmek, zenék, programok cseréjére szakosodott szervereket foglaltak le, blogokon sokat lehetett olvasni róla: http://webisztan.blog.hu/2007/11/12/torrentrazzia_a_rendorseg_reagal”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sátrak helyett bérlakások

Győr - Országosan 30–40 ezerre, régiónkban pedig 2000-re tehető a hajléktalanok száma. Rájuk… Tovább olvasom