Kisalföld logö

2018. 06. 17. vasárnap - Laura, Alida 18°C | 27°C Még több cikk.

Rapsicok pusztítanak a vizeken

Több napja hálóba szorult, mintegy fél mázsa rothadó haltetemet húztak ki a horgászok a napokban a Mosoni-Duna holtágából Győr közvetlen közelében.
Miközben a horgászok megelőző intézkedéseket sürgetnek, a szakemberek a törvény szigorítását emlegetik, s már éjszaka is engedélyeznék a horgászatot, csak hogy legyen kint ember a vizeken. A rapsicok addig sem lopják a halat. – Horgászni voltunk a hétvégén, amikor a fogságba esett, elpusztult halak teteme a felszínre hozta a hálót. Egy csónakos horgász segítségével a partra húztuk, majd a még élő halakat elengedtük – emlékezett vissza a történtekre Ihász József sporthorgász.

A harminc-negyven méteres háló egy parti fa gyökereire volt erősítve. Benne mintegy 80 kiló, különféle fajta elpusztult, vagy élő, de sebzett hal. Miközben a halőrök létszámproblémák miatt képtelenek ellátni a megyei intézőbizottság tulajdonában lévő, több kilométer hosszú holtág ellenőrzését és haltolvajok elleni védelmét. – Horgásztársaink többször találtak már hálót, varsát, s nemegyszer tapasztalták, hogy különböző helyeken olcsón árulnak halat is meretlenek. Vagy a halőrök számát kellene növelni, vagy a kint töltött időt. De igazából nem rajtuk múlik, hogy kevesebb legyen a hallopás. Nem irigylésre méltó a helyzetük. Össze kellene fogniuk a horgászoknak, de a rendőrséggel is szorosabbá kellene tenni az együtt működést – véli Ihász József.

Telepítés vagy halőr?
A megyei sporthorgászok szövetségének ügyvezető alelnöke, Takács Antal szerint is sajnálatosan visszatérő jelenség a rapsicok tevékenysége. – Volt olyan gyanúnk, hogy rapsicok járnak a területen, ezért rendszeresek voltak az ellenőrzések, főleg éjszaka. Valószínű, hogy a haltolvajok ezért nem tudták fel szedni a hálót, s így pusztult el mintegy fél mázsa hal. De sajnos lassan annyi halőr kellene, mint horgász – állítja némi túlzással Takács Antal. Az ügyvezető elmondta, hogy az elnökség döntése értelmében jövőre éjszaka is engedélyezik a horgászatot, ezzel még kisebb teret engednek a rapsicok működésének. Ugyanis a mintegy 6 kilométer hosszú vízszakaszt lehetet lenség ellenőrizni. A halőrök száma sem elég, s el kell gondolkodni, hogy halat telepítsenek vagy halőrt alkalmazzanak, mivel sokba kerül.

A nem igazán vonzó és pláne nem veszélytelen őrködést társadalmi megbízatásban vállalják az emberek. Nemegyszer fenyegettek meg már halőröket, még a bíróságon is. Már ha sikerült elfogni a tettest. – A rendőrséggel jó a kapcsolat, de az ismert okok miatt ők sem tudnak mindig jelen lenni. Közös akciókat szoktunk szervezni. A horgászok között is szélesebb összefogásra lenne szükség, hiszen saját halukat lopják, mivel az ő engedélyükre befizetett pénzből vesszük a telepített halakat. De a törvény szigorán sem ártana erősíteni – javasolta Takács Antal.

 A horgászok egyöntetűen állítják: a rapsicok óriási károkat okoznak a halállományban, s már az sem tartja vissza őket, hogy a város közvetlen közelében nagyobb a lebukás veszélye.


Kapcsolódó cikk
Vízbe fulladt halak >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határsértő-áradat megyénkben

Mozgalmas, hosszú hétvégét tudhatnak maguk mögött a Győri Határőr Igazgatóság munkatársai, miután… Tovább olvasom